- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκκληση Πέρες για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραήλ και Παλαιστίνης
Εκφωνεί ομιλία σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ιορδανία
Ο ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες έκανε σήμερα έκκληση για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας προειδοποιώντας για «μεγάλη απογοήτευση» σε περίπτωση που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αποτύχουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Τώρα είναι η ώρα για ειρήνη...Θεωρώ ότι πρόκειται για πραγματική ευκαιρία», είπε ο Πέρες στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στις ακτές της Ιορδανίας στην Νεκρά Θάλασσα. Ο Πέρες είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στην διάσκεψη αργότερα σήμερα και αναμένεται να απευθύνει έκκληση προς τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Στην διάρκεια της ομιλίας του, πρόκειται να αναφέρει ότι μία «σαφής πλειοψηφία» Ισραηλινών υποστηρίζει την λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Mααρίβ. Η ομιλία θα αποτελεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της ισραηλινής πλευράς απέναντι στην αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002--την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ με αντάλλαγμα την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Την ομιλία του Πέρες αναμένεται να παρακολουθήσουν πολλοί άραβες ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένων των πρωθυπουργών του Ιράκ και της Ιορδανίας και του επικεφαλής παλαιστίνιου διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ.
Ο Αμπάς χθες μίλησε στην διάσκεψη, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια κι είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων στην περιοχή. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που πρόκειται επίσης να μιλήσει στο φόρουμ, πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή σε μία προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Δ.Κ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ύποπτος ο πρώην σύντροφος της μητέρας του κοριτσιού
Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ποια είναι τα δύο βασικά «αγκάθια»
Οι πιλοτικές ζώνες ελέγχου και οι φόβοι για νέες συγκρούσεις
«Δεν χαμογελά ποτέ» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Κόλινς
Τα σχέδια για κέντρα δεδομένων σε τροχιά και στη Σελήνη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο μπαίνει στο στόχαστρο
O Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει αυτήν τη χρονιά τις κυρώσεις σε βάρος του νησιού
«Ο πρόεδρος εργάζεται νυχθημερόν σε απάνθρωπους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Άγνωστη η τύχη της εμβληματικής ενημερωτικής εκπομπής
Πιθανή συνάντηση με Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αν τα πράγματα «πάνε καλά»
Στο στόχαστρο το λιμάνι και η ναυτική βάση - Μήνυμα Πούτιν και απειλές για αντίποινα
416 προσαγωγές, οδοφράγματα και συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των πανηγυρισμών των φιλάθλων της Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους.
Πώς ο δημοσιογράφος Nicholas Potter ανακάλυψε τη φύση της γερμανικής αριστεράς
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας
Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
«Δυσανάλογο το πρόστιμο» απαντά η εταιρεία
Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα βρίσκεται κοντά στη μητέρα της
Μετά σκότωσε και μία συνάδελφό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.