Κοσμος

Εισαγγελία Νέας Υόρκης εναντίον Χάρβεϊ Γουάινστιν - Στο στόχαστρο όλη η Εταιρεία, το διοικητικό συμβούλιο και ο αδελφός

Μια αγωγή υπέρ όλου του προσωπικού που έπεσε θύμα παρενοχλήσεων και λεκτικών απειλών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13422485.jpg
EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Η εισαγγελική αρχή της πολιτείας Νέας Υόρκης  κατέθεσε αγωγή κατά της Εταιρείας Γουάινστιν υποστηρίζοντας ότι το στούντιο απέτυχε παταγωδώς στο να προστατεύσει το προσωπικό από τον ιδιοκτήτη και επικεφαλής του ομίλου Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Ο διάσημος παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών αντιμετωπίζει δεκάδες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση ακόμη και βιασμό, αλλά ο ίδιος αρνείται πως υπήρξε μη συναινετική σεξουαλική συνεύρεση.

Η αγωγή αναφέρει ότι ο κ. Γουάινστιν παρενόχλησε γυναίκες που εργάζονται ή εργάζονταν στην εταιρεία και ότι έκανε λεκτικές απειλές κατά της ζωής τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στρέφεται και κατά ανώτερων στελεχών της εταιρείας, για την αποτυχία τους να αποτρέψουν την κακομεταχείριση παρότι τους είχαν δοθεί στοιχεία.
14224448.jpg
EPA/ANDREW GOMBERT

Δικηγόρος, ο οποίος εκπροσωπεί τον Αμερικανό παραγωγό του Χόλιγουντ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «άδικη έρευνα» από την οποία θα αποδειχθεί ότι οι καταγγελίες στο σύνολό τους δεν ευσταθούν.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Γουάινστιν εξέφρασε την «απογοήτευσή» για την αγωγή της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το διοικητικό συμβούλιο έκανε επίσης δήλωση στην ιστοσελίδα Deadline. Η δήλωση αναφέρει: «Πολλές από τις καταγγελίες που αφορούν μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ανακριβείς και το συμβούλιο θέλει να ρίξει φως στην υπόθεση στο πλαίσιο της δέσμευσής του να βρεθεί μια λύση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τον πιο κατάλληλο τρόπο».

Η αγωγή κατατέθηκε έπειτα από τέσσερις μήνες ενδελεχούς έρευνας στην εταιρεία. Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σναϊντερμάν, δήλωσε ότι αγωγή κατατέθηκε σε βάρος της εταιρείας, του ιδίου του Χάρβεϊ Γουάινστιν και του αδελφού του Ρόμπερτ, συνιδρυτή του στούντιο.

harvey_brother.jpg

Η εισαγγελία διεκδικεί από την εταιρεία χρηματικό ποσό, το οποίο δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά στόχος είναι να καλύψει αποζημιώσεις και πρόστιμα για όλα τα φερόμενα θύματα του 65χρονου Γουάινστιν.

Η τετράμηνη έρευνα κατέγραψε τις εξής περιπτώσεις:

-Λεκτικές απειλές όπως «θα σε σκοτώσω» ή «θα σκοτώσω την οικογένειά σου» προς τις εργαζόμενες.

-Γυναίκες εργαζόμενες στην εταιρεία να συνοδεύουν τον Γουάινστιν σε εκδηλώσεις και να «διευκολύνουν» τις σεξουαλικές του ορέξεις.

- Απαίτηση για σεξουαλικές χάρες σε αντάλλαγμα προώθησης της καριέρας στην εταιρεία

-Οι οδηγοί του καλούνταν να έχουν πάντα στο αυτοκίνητο προφυλακτικά και φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η υπόθεση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στο Χόλιγουντ άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο για τις καταγγελίες που διατυπώνοντας επί χρόνια για σεξουαλική παρενόχληση από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Έκτοτε περισσότερες από 50 γυναίκες, ανάμεσά τους μερικά από τα μεγαλύτερα «ονόματα» του Χόλιγουντ, έχουν κατηγορήσει τον κάποτε κραταιό παραγωγό για σεξουαλική επίθεση, παρενόχληση, κακοποίηση και βιασμό. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ