Κοσμος

Ιαπωνική εταιρεία δίνει έξι ημέρες επιπλέον άδεια σε όσους δεν καπνίζουν (video)

Τους «πριμοδοτεί» με μπόνους για να ισοφαρίσουν τα διαλείμματα των συναδέλφων τους για τσιγάρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379193-782436.jpg
Koichi Kamoshida/Getty-Ideal Images

Ιαπωνική εταιρεία ανταμείβει με έξι ημέρες επιπλέον άδεια τους μη καπνιστές εργαζόμενους της για να τους βοηθήσει  να «ισοφαρίσουν» τα συχνά διαλείμματα για τσιγάρο των θεριακλήδων συναδέλφων τους.

Η εταιρεία μάρκετινγκ Piala, με έδρα στο Τόκιο, ανταποκρίθηκε στα παράπονα μη καπνιστών εργαζομένων που ισχυρίζονται ότι δουλεύουν περισσότερο από τους καπνιστές συναδέλφους τους λόγω των διαλειμμάτων που κάνουν οι τελευταίοι για τσιγάρο. Ως εκ τούτου αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να λάβει ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο στα εργασιακά χρονικά. Κάθε μη καπνιστής εργαζόμενος θα δικαιούται έξι ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο σε σχέση με τους καπνιστές εργαζόμενους.

 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, όλα ξεκίνησαν όταν ένας μη καπνιστής εργαζόμενος έστειλε e-mail στη διεύθυνση της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι τα διαλείμματα για τσιγάρο προκαλούν πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Piala, Τακάο Ασούκα, συμμερίστηκε αυτή την άποψη, αποφασίζοντας ότι οι μη καπνιστές θα «επιβραβεύονται» με επιπλέον άδεια. Ο κ. Ασούκα δήλωσε στη βρετανική Telegraph ότι ο στόχος του είναι να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, καθότι και ο ίδιος αντικαπνιστής.

 

Τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στον 29ο όροφο ουρανοξύστη και το μόνο μέρος που επιτρέπεται το κάπνισμα είναι στο ισόγειο. Γεγονός που σημαίνει ότι το κάθε διάλειμμα για τσιγάρο ανέρχεται περίπου στο ένα τέταρτο. Στους δύο μήνες εφαρμογής του μέτρου, τριάντα από τους 120 εργαζόμενους της Piala έκαναν ήδη χρήση της έξτρα άδειας, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου που πήρες το μέτρο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, τέσσερις από τους εργαζόμενους αποφάσισαν χάρη στο μέτρο να κόψουν το κάπνισμα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι Ιάπωνες είναι μανιώδεις καπνιστές. Εκτιμάται ότι το 21,7% των ενηλίκων καπνίζει, με το ποσοστό να είναι σημαντικά υψηλότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η ιαπωνική κυβέρνησης προωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος. Τον Ιούλιο η κυβερνήτης του Τόκυο Γιούρικο Κόικε εισηγήθηκε την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας μέχρι τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020. Πάντως το «μπόνους» στην άδεια θεωρείται από αρκετούς ως μια απόφαση που δημιουργεί επιπλέον διακρίσεις στους χώρους εργασίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ