- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τα τελευταία λόγια μιας γενναίας δημοσιογράφου: «Η κατάσταση με τη διαφθορά είναι απελπιστική» (video, εικόνες)
«Κράτος μαφία» ξεσπά ο γιος της δολοφονημένης Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία από τη Μάλτα
«Υπάρχουν απατεώνες παντού, όπου και να κοιτάξεις. Η κατάσταση είναι απελπιστική», γράφει στο ιστολόγιό της η 53χρονη δημοσιογράφος, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Μια φράση που γράφτηκε την τελευταία ημέρα της ζωής της Μαλτέζας που ασχολήθηκε με το σκάνδαλο των Panama Papers, κατήγγειλε τη διαφθορά στην ηγεσία της νησιωτικής χώρας και προκάλεσε η ίδια πρόωρες εκλογές. Η δημοσιογράφος που έχει χαρακτηριστεί από το Politico η «γυναίκα των Wikileaks» βρήκε βίαιο θάνατο πριν από δύο ημέρες έξω από το σπίτι. Κάποιοι, σύμφωνα με την οικογένειά της, την δολοφόνησαν τοποθετώντας βόμβα στο αυτοκίνητό της.
«Η Καρουάνα Γκαλιζία είχε λόγους να είναι απαισιόδοξη για τη Μάλτα», γράφει ο βρετανικός Guardian. «Και οι εχθροί είχαν λόγους να την φοβούνται. Κάποιος ανησυχούσε τόσο ώστε να την κάνει να σιγήσει για πάντα».
Ο γιος της δολοφονημένης δημοσιογράφου Μάθιου ξέσπασε χθες αποκαλώντας την Μάλτα «κράτος μαφιόζων». «Η μητέρα μου δολοφονήθηκε διότι είχε ορθώσει το ανάστημά της ανάμεσα στο κράτος δικαίου και σε αυτούς που το παραβιάζουν», είπε ο γιος της 53χρονης ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας με έδρα στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πριν από 15 ημέρες η μπλόγκερ είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η τελευταία της ανάρτηση έγινε στις 15.35 (ώρα Ελλάδας) στο Running Commentary και η έκρηξη σημειώθηκε στις 16.00.


Άλλες πηγές ανέφεραν ότι το σώμα της δεν είχε ταυτοποιηθεί, ενώ ένας από τους γιους της φέρεται να άκουσε την έκρηξη από το σπίτι τους και έσπευσε στο σημείο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ζήτησε τη διενέργεια άμεσης έρευνας. «Είναι αδιανόητο να σκοτώνουν το 2017 έναν δημοσιογράφο με βόμβα», είπε ο Ιταλός πρόεδρος του ΕΚ και πρόσθεσε: «Γιατί να σκοτώσεις έναν δημοσιογράφο. Πιθανώς γιατί είχε φτάσει πολύ κοντά σε κάτι πολύ πολύ σημαντικό».

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε πως «όλοι γνωρίζουν ότι η Γκαλιζία ήταν σκληρός επικριτής μου, τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η βάρβαρη πράξη... Δεν θα σταματήσω, αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.