- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαβί Μαρμαρά: 7 χρόνια μετά το Ισραήλ αποζημίωσε με 20 εκατ. δολάρια τις οικογένειες των νεκρών
Σκοτώθηκαν κατά την έφοδο των ισραηλινών στον στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα το 2010
Το Ισραήλ κατέβαλε αποζημίωση ύψους συνολικά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στον στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα το 2010, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νατζί Αγμπάλ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Το ποσό αυτό, το οποίο θα μοιραστούν οι οικογένειες των δέκα Τούρκων πολιτών που σκοτώθηκαν, καταβλήθηκε περίπου εννέα μήνες αφότου το Ισραήλ, το οποίο είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη για την έφοδο αυτή — επρόκειτο για έναν από τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα για να υπάρξει επαναπροσέγγιση — συμφώνησε να προσφέρει αποζημιώσεις στους οικείους των νεκρών.
«Καταβλήθηκε αποζημίωση στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά», είπε ο Αγμπάλ, σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Οι σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας υπέστησαν βαρύ πλήγμα το 2010, όταν Τούρκοι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς καταδρομείς που ήθελαν να εμποδίσουν την παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Η επιδρομή έγινε στο μεγαλύτερο πλοίο του στολίσκου, το Μαβί Μαρμαρά, που κατευθυνόταν στον παλαιστινιακό θύλακα που κυβερνά η Χαμάς.
Αλλά τον Ιούνιο του 2016, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι άρχισαν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Η επαναπροσέγγιση οφειλόταν στην προοπτική σύναψης ιδιαίτερα κερδοφόρων συμφωνιών για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τις αμοιβαίες ανησυχίες για τα ρίσκα στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε νέο πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο, ανταποδίδοντας μια κίνηση των ισραηλινών στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, άλλοτε στενών εταίρων και συμμάχων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Γιατί οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες
Ο πρώην ταξιτζής, Πολ Μακένζι αυτοανακηρύχθηκε πάστορας και ίδρυσε τη Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης
Οχυρώνονται» τα καταστήματα της πολυτελούς Βία Μοντεναπολεόνε
Η παρέμβαση για τις εκλογές
Οι εταιρείες μεταπώλησης αναζητούν τις ύποπτες αγγελίες
Η 68χρονη δημοσιογράφος κάλυψε επί δεκαετίες πολέμους και κρίσεις σε όλο τον κόσμο
Από τον σχολιαστή του CNN μέχρι την πρώην παρουσιάστρια του Fox
2.400 συλλήψεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και φόβοι για νέα επεισόδια
Δορυφορικές εικόνες είχαν αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τον εντοπισμό του Lockheed Electra
Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200.000 δολαρίων την ημέρα
Γιατί η Μόσχα δεν θεωρεί ακόμη τη σύγκρουση νίκη
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους
Ο Ολλανδός ηγέτης και ο σύντροφός του θα γίνουν γονείς την άνοιξη του 2027
Η νέα μαρτυρία στο δικαστήριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.