- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία προτείνουν ψήφισμα στον ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά στη Συρία
Οι τρεις χώρες αποδίδουν την ευθύνη στο σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία πρότειναν την Τρίτη ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καταδικάζει τη φονική επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και το οποίο, όπως είπαν διπλωμάτες, θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα Τετάρτη.
Το σχέδιο ψηφίσματος -που είδε το πρακτορείο Reuters- καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δίνει αναφορά κάθε μήνα για το αν η συριακή κυβέρνηση συνεργάζεται ή όχι με μια διεθνή έρευνα στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Σημειώνεται πως και οι τρεις χώρες αποδίδουν την ευθύνη για την τους θανάτους και τραυματισμούς στις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο συριακός στρατός έχει αρνηθεί την ευθύνη και ισχυρίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ χημικά όπλα.
Το κείμενο αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να παραδώσει σε διεθνή ερευνητική ομάδα στοιχεία για σχέδια και ημερολόγια πτήσης και τα ονόματα όλων των διοικητών μοιρών ελικοπτέρων, και να επιτρέψει την πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξεκίνησαν οι επιθέσεις που χρησιμοποιήσαν τοξικά χημικά.
Στο ψήφισμα ο ΟΗΕ επίσης «εκφράζει την οργή του ότι συνεχίζονται να σκοτώνονται και να τραυματίζονται άτομα από χημικά όπλα στη Συρία, και εκφράζει την αποφασιστικότητά του να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί σήμερα για την επίθεση με τοξικό αέριο.
Μια έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που εδρεύει στη Χάγη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονταν για τρείς επιθέσεις με αέριο χλωρίου το 2014 και 2015, και ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας.
Υπενθυμίζεται πως η Συρία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει τα χημικά της όπλα το 2013, υπό μια συμφωνία για την οποία είχαν διαμεσολαβήσει η Μόσχα και η Ουάσιγκτον.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.