Κοσμος

Προκλητικός Ερντογάν: «Αυτά τα νησιά ήταν δικά μας»

«Πολύ σύντομα θα έρθει η θανατική ποινή» 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329072-680430.jpg

Νέες προκλήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και πάλι στη Συνθήκη της Λωζάννης, μιλώντας στα εγκαίνια της υπερταχείας Άγκυρας - Κωνσταντινούπολης. Αφού είπε ότι καμία δύναμη δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να φτάσει τους στόχους της, συνέχισε: «Η τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο αλλά το τελευταίο μας κράτος. Το κράτος το οποίο δεχθήκαμε υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν 100 χρόνια πριν, είναι σημαντικό επίτευγμα μας. Αναφέρω τον Εθνικό Όρκο. Τον είχε χαράξει Μουσταφά Κεμάλ. Κάποιους τούς είχε ενοχλήσει. Μπορείτε να το ψάξετε και να δείτε. Είπα Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; Αυτά τα νησιά ήταν δικά μας. Έχουμε δικά μας μνημεία, τεμένη. Γιατί ενοχλείστε; Είναι υπεύθυνος όποιος υπέγραψε, φέρει την ευθύνη».

Επαναφορά θανατικής ποινής

Διαβεβαιώσεις ότι πολύ σύντομα η επαναφορά της θανατικής ποινής θα εισαχθεί για συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η κριτική που ασκείται από χώρες της Δύσης για το θέμα «δεν μετράει». Οι διαβεβαιώσεις Ερντογάν δόθηκαν ενώ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το πλήθος απαιτούσε την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους δράστες του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι η εθνοσυνέλευση θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια ενδεχόμενη κοινοβουλευτική συζήτηση για τη θανατική ποινή θα είναι θυελλώδης, την ώρα που η κυβέρνηση ελπίζει να πάρει με το μέρος της τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος και την εγκαθίδρυση ενός αμιγώς προεδρικού συστήματος. Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ και η επαναφορά της θα μπορούσε να παγώσει τις διαπραγματεύσεις. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ