Κοσμος

Νέο οθωμανικό παραλήρημα από Ερντογάν: Διόρισε ιμάμη στην Αγιά Σοφιά

Πρώτη φορά έπειτα από 81 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328214-678212.jpg
ΑΠΕ / ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

Οθωμανικό παραλήρημα έχει κυριεύσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εκτός του ότι αμφισβητεί και πάλι τη Συνθήκη της Λωζάνης προχώρησε σε μια πρωτοφανή πρόκληση.

Έπειτα από 81 χρόνια, από το 1935 δηλαδή, όταν η Αγιά Σοφιά έγινε μουσείο με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, διόρισε μόνιμο ιμάμη. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, αν και από το 1935 υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα στην Αγιά Σοφιά, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή.

Ωστόσο, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», φέρνει στο φως απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με την οποία ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον θα ακούγονται από τους μιναρέδες που υπάρχουν στο μνημείο πέντε φορές την ημέρα οι μουσουλμανικές προσευχές και όχι δύο όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι πιστοί θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από το μουσείο, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.

Πρόκειται για μια σαφή κλιμάκωση που μοιάζει να κινείται παράλληλα με τις φραστικές επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, καθώς αν και πρόκειται για ελληνορθόδοξο ναό, η Αγιά Σοφιά αποτελεί για τους Τούρκους ένα από τα σημεία αναφοράς για την κατάκτηση της Πόλης και την ακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η πρόκληση και στο σημείο αυτό είναι κλιμακούμενη. Μετά τις διαδηλώσεις ακραίων στοιχείων ήρθε τον περασμένο Ιούλιο η απαγγελία του Κορανίου μέσα από τον Ναό, επίσης για πρώτη φορά από το 1935, αλλά και η απαγγελία του «αζάν», της μουσουλμανικής ψαλμωδίας για κάλεσμα της προσευχής προς τους πιστούς, ενώ μεταδόθηκε και ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet. Καθίσταται σαφές κατά πολλούς ότι πρόκειται για μια αλληλουχία κινήσεων που έχουν ως μόνο στόχο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ