- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με αφορμή τους ελέγχους στα Σχολικά Κυλικεία, (όλοι ξέρουμε ότι στις σχολικές καντίνες, πίτσες, παγωτά και αναψυκτικά γελάνε στη γωνιά τους δυνατά με τις ανακοινώσεις αυτές, έτοιμα να καταναλωθούν χωρίς κανένα μέτρο από κανένα δεκάχρονο) θυμήθηκα μια μικρή Ελβετική ιστορία. Η ξαδέρφη μου Ε, μόνιμη κάτοικος Ζυρίχης, βρέθηκε ένα απόγευμα στο σπίτι μιας συγγενούς που είχε ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, μισή Ελβετή, μισή Ελληνίδα, την Άννα. Η Άννα έκλαιγε, γιατί είχε μείνει νηστική την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο.
Γιατί; Καντίνες δεν έχουν: τις έχουν κλείσει, για να μην καταναλώνουν τα παιδιά συσκευασμένα τρόφιμα, αλλά να κουβαλούν ελεγμένα από το σπίτι. Το σχολείο προμηθεύει από πριν την έναρξη της χρονιάς τους γονείς με ένα βιβλιαράκι που εξηγεί λεπτομερώς τι επιτρέπεται να τρώνε οι μαθητές και τι όχι. Την πρώτη μέρα, όμως, προέκυψε το εξής σκηνικό: η δασκάλα άνοιξε όλα τα τσαντάκια με φαγητό που είχαν κουβαλήσει τα παιδάκια για να τα ελέγξει. Το πρώτο άνηκε σε ένα Σερβάκι και ήταν ένα φρούτο. Απορρίφθηκε, γιατί δεν ήταν η εποχή του, άρα ήταν θερμοκηπίου, άρα ανθυγιεινό. Το δεύτερο ήταν ένα σάντουιτς. Απορρίφθηκε, γιατί ήταν φτιαγμένο με ψωμί του τοστ που έχει συντηρητικά, και όχι με καρβέλι. . Το τρίτο τσαντάκι ήταν της Άννας. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι είχε μέσα, γιατί στο μεταξύ το πρώτο παιδάκι (που του πετάξανε το φρούτο του) το είχε κλέψει και το έτρωγε στην τουαλέτα.
Η Άννα λοιπόν γύρισε σπίτι κλαίγοντας, γιατί οι αυστηροί κανόνες την άφησαν νηστική.
Η Άννα όμως επίσης έχει μάθει από τα 5 της χρόνια, ότι αν παραβείς τον κανόνα, δεν θα φας. Κάπως έτσι, θα φροντίζει μόνη της το φαγητό της, ρωτώντας τη μαμά της αν είναι κατάλληλο ή όχι. Αργότερα θα μάθει ότι αν οδηγεί με μεγαλύτερη ταχύτητα από όση πρέπει, θα της πάρουν την άδεια και δεν θα οδηγεί πια.
Αν η Άννα ήταν στην Ελλάδα, την επόμενη μέρα η μαμά της θα διαδήλωνε έξαλλη έξω από τις πόρτες του νηπιαγωγείου γιατί τόλμησαν να αφήσουν νηστικό το καμάρι της. «Θα της το δινα εγώ να το φάει άμα δεν ήταν καλό; Δε νοιάζομαι το παιδί μου;» θα ούρλιαζε. Θα τη φώναζε κρυφά στο διάλειμμα, να την ταΐσει αυγουλάκι βραστό ανάμεσα από τα κάγκελα, και φέτες ψωμί του τοστ με βούτυρο «γιατί δεν τρώει τίποτα άλλο και θα μου πάθει αδενοπάθεια». Η Άννα θα μάθαινε ότι οι κανόνες δεν μετράνε για τα παιδιά που έχουν καλές μανούλες.
Η Άννα θα μάθαινε, όπως όλοι μας, πως μερικούς κανόνες που δεν μας αρέσουν, τους σπάμε. Πίνουμε κανένα ποτάκι και πατάμε το γκάζι πάνω από το όριο, περνάμε κανένα ξενέρωτο κόκκινο, δεν κόβουμε αποδείξεις, παρκάρουμε όπου γουστάρουμε. *
(*Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται ακόμα, τι μας νοιάζει εμάς τι τρώνε τα παιδάκια στην Ελβετία)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.