- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατά του Grexit η αντιπρόεδρος της Bundesbank
«Συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει
Κατά της συζήτησης περί «Grexit» τάσσεται η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Κλάουντια Μπουχ, και δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι η Αθήνα θα καταφέρει την αναστροφή. Τάσσεται, ωστόσο, κατά ενός «καθαρού» κουρέματος του χρέους και εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί από ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ (ESM).
«Η συζήτηση για το Grexit είναι περιττή. Με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μπήκαν οι βάσεις ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε η κ. Μπουχ στην οικονομική εφημερίδα «Boersen-Zeitung» και προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα σήμαινε για πρώτη φορά την ακύρωση ενός βήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Bundesbank, με κάτι τέτοιο «θα άλλαζε ο χαρακτήρας της νομισματικής ένωσης».
Τώρα είναι σημαντικό, τονίζει η κ. Μπουχ, στην Ελλάδα να υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ιδιαίτερα να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει οικονομικά μια προοπτική μέλλοντος. «Άλλες χώρες έδειξαν πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό», επισήμανε, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για ένα καθαρό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους: «Μια άφεση χρέους μεταξύ κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης δεν είναι δυνατή, διότι θα έπληττε την αρχή του “όχι bail-out”», δήλωσε. Αμφιβάλλει δε ότι ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΜΣ είναι ο σωστός δρόμος για να βοηθηθεί η Αθήνα: «Ο ΕΜΣ αποτελεί μέρος μιας νέας θεσμικής τάξης, η οποία βοηθά έναντι αυστηρών όρων κράτη-μέλη σε μια οξεία κρίση. Στην ουσία, όμως, η Ελλάδα είναι ήδη εδώ και χρόνια σε κρίση και εξαρτάται από δημόσια βοήθεια», ανέφερε η κ. Μπουχ και προσέθεσε ότι το εάν η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ πρέπει στη Γερμανία να το κρίνει η Βουλή. «Στο τέλος πρόκειται για μια δύσκολη πολιτική απόφαση», δήλωσε, αναφερόμενη σε πιθανές συνέπειες, εάν τελικά συμβεί το Grexit.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι με αμοιβαίους συμβιβασμούς μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη
Η συνταγματική αναθεώρηση του 2020 μηδένισε τις προηγούμενες προεδρικές θητείες του
Οι συμφωνίες αυτές δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε μόνιμες λύσεις
Ειχε λάβει υπόσχεση αμοιβής ύψους περίπου 25.000 ευρώ
Δυνάμεις της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδροβόλα για να διαλύσουν τα πλήθη
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στα νότια της χώρας
Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού στην περιοχή
Το σκοτεινό παρελθόν του Ζερόμ Μπαρελά που συνελήφθη και οι τρεις καταγγελίες για βιασμό
Τα θύματα βιντεοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους, σύμφωνα με τις Αρχές
Διέσχισαν τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο με κλειστούς πομπούς
Στο πλευρό της ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
«Οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να αποτυγχάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της οργάνωσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνθηκολόγηση»
Παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ουρές των συνοριακών ελέγχων
Τι φέρεται να είπε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος
Ο 51χρονος Τοντ Μπλανς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μετά την απομάκρυνση της Παμ Μπόντι
Η εμμηνόπαυση στο επίκεντρο νέας επένδυσης 215 εκατ. δολαρίων
Mέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.