- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
«Η ελίτ στην Ελλάδα λεηλατούσε τη χώρα για πολλά χρόνια και η Ευρώπη απλώς κοιτούσε», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), το οποίο συγκυβερνά με τους πλειοψηφούντες κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε για πρώτη φορά το λάθος που έκανε η Ευρώπη να δεχθεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Stern επισημαίνει: «Ήταν πολύ αφελές από μέρους μας το ότι δεχθήκαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ειδικά αν το δούμε από τη σημερινή οπτική γωνία». Σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο το μάθημα που μπορεί να λάβει η Ευρώπη από την κρίση χρέους της Ελλάδα είναι ότι δεν πρέπει να ξανακάνει λάθος αν μια χώρα δεν μπορεί να προσαρμοστεί με τους όρους και τις συνθήκες του παιχνιδιού. «Και αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομία, αλλά και με ανθρώπινα δικαιώματα και με άλλους τομείς», είπε.
Σε ερώτηση για το αν η Γερμανία πρέπει να συμφωνήσει στη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ο κ. Γκάμπριελ τόνισε: «Εάν δώσουμε, απλώς, έμφαση στο χρέος, δίχως να αλλάξει κάτι στη δομή της Ελλάδας, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Πιθανότητα να κουρευτεί το χρέος της Ελλάδας υπάρχει μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση προωθήσει ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει. Αλλιώς, θα ανέβει ξανά το χρέος και τότε θα χρειαστεί νέο κούρεμα. Ακόμη και έτσι, είμαι σίγουρος πως θα βρούμε μια λύση για την ελληνική κρίση».
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Προσπάθησε να κάνει άνω κάτω την Ευρωζώνη και δεν κατάλαβε πως αυτό θα το πλήρωναν οι Έλληνες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα. Ο ελληνικός λαός δεν φταίει για τις ανοησίες των κυβερνήσεών του. Πρέπει να του παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια».
Όσο για τις οικονομικές συνέπειες που θα υποστεί η Ευρώπη από την ελληνική κρίση, ο κ. Γκάμπριελ επισήμανε: «Η Ευρωζώνη είναι δυνατή και σταθερή. Αντιδρούμε όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά γιατί πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι σημαντική, αλλά υπάρχουν ακόμη πιο σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Δείτε το θέμα των προσφύγων και της Ουκρανίας. Η Ευρώπη δεν είναι μια ηλιόλουστη περιοχή όπου πηγαίνεις για να πάρεις χρήματα. Χρειάζεται υπευθυνότητα, αλλιώς οι αξίες της Ευρώπης θα χαθούν και αυτό είναι περισσότερο κοστοβόρο από οτιδήποτε άλλο».
ΦΩΤΟ: EPA/JOERG CARSTENSEN
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς ο Φλάβιο Μπολσονάρου και ο Αλεξάντερ Βούσιτς, αμφότεροι αυθεντικοί εκπρόσωποι του κινήματος MAGA, απέτυχαν να εκλεγούν
Η ξεχωριστή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της οικογενειακής επικοινωνίας στο τραπέζι
Το φοιτητικό κίνημα απέδειξε ότι η κοινωνική διαμαρτυρία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να μετατραπεί σε οργανωμένη πολιτική διεκδίκηση. Άραγε, ποια θα είναι η συνέχεια;
Από την Ισπανία στα Τέμπη και από τη Λισαβόνα στην Αυστρία
Το αγροτικό τους παρασύρθηκε από ποτάμι
Τα αναπάντητα ερωτήματα μετά το δεύτερο διαδοχικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
H αγορά επέστρεψε στα προ του 1929 επίπεδα μόλις στο τέλος του 1954
Ο Φλάβιο Μπολσονάρου δημοσίευσε τρισέλιδη ανακοίνωση στην οποία αυτοχαρακτηρίστηκε «ηγέτης της Βραζιλίας»
Συνεχίζονται οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας
Η διαδρομή του Αμπντούλ ελ-Σαγιέντ που φωτίζει το στοίχημα της ανανέωσης των Δημοκρατικών
Το Επαναστατικό Δικαστήριο του Ιράν επέβαλε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και περιορισμούς στα social media
Κάνει λόγω για νοθεία στις εκλογές της Βραζιλίας και πως η «εγκληματική οργάνωση» του Λούλα του έκλεψε τη νίκη
«Συνεχίστε με κανονική ταχύτητα» - Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της El País
Οικογένειες αγωνιούν να μάθουν νέα για τους αγαπημένους τους
Φόρος 6% αναμένεται να επιβληθεί στις τράπεζες από τον Ιανουάριο του 2027
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας
Στους 68 οι νεκροί, 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Ρεκόρ εδρών για τα αραβικά κόμματα
Σχεδόν 80 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με 15 να βρίσκονται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.