- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το ενδεχόμενο να προσέλθουν εκ νέου οι Τούρκοι πολίτες στις κάλπες δεν απέκλεισε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Ερντογάν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Ο Ερντογάν αναμένεται να αναθέσει την επόμενη εβδομάδα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συμμαχίας στον νυν πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τον ηγέτη του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν αυτός θα καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη ώστε να έχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Αυτό που επιθυμώ είναι ο σχηματισμός ενός συνασπισμού με κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο Ερντογάν σε υποστηρικτές του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «εάν δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση... ο λαός μας θα δώσει λύση ξανά. Αν η Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση, είναι ο λαός μας αυτός που θα το πράξει. Κανείς δεν πρέπει να διστάσει να ζητήσει ξανά τη λαϊκή ετυμηγορία».
Στελέχη του κόμματος κατ' ιδίαν παραδέχονται ότι μάλλον ο Ερντογάν θεωρεί την προκήρυξη νέων, πρόωρων εκλογών τον καλύτερο τρόπο το AKP να αποπειραθεί να ανακτήσει μια πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση ικανή να του επιτρέψει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας σε προεδρικό, όπως επιδιώκει ο Τούρκος ηγέτης.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές ωστόσο αντιτείνουν ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών μοιάζει όλο και λιγότερο πιθανό, καθώς μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ουσιαστικά το ίδιο με εκείνο του Ιουνίου.
ΦΩΤΟ: EPA/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/ HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALE
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γνωρίζονται από το μακρινό 1989
H συμφωνία ανέρχεται στα 110 δισ. δολάρια
H απόφαση ελήφθη λόγω της νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Τα λάθη του Μακαρίου, το πραξικόπημα και το μέλλον του νησιού
Η δολοφονία της έχει προκαλέσει νέα ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτικών στη χώρα
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι είχε συζητήσει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του
Oνομάστηκε χαϊδευτικά «Όιστερ» από την κάρτα μετακινήσεων της πόλης
O άλλοτε ηγέτης των Σαντινίστας κυβερνά αδιάλειπτα από το 2007
Τι σχεδιάζει η Ουάσιγκτον
Ο νέος πρωθυπουργός επιδιώκει την απομάκρυνση των καταλοίπων της περιόδου Όρμπαν
Ο Γουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα ανάμεσα στις παραγγελίες και κατέκτησε το βραβείο Λου Σουν
Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί
Από την Πέμπτη μαίνεται η πυρκαγιά βόρεια της Μαδρίτης
Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο – Το πρώτο τηλέφωνο στον Τραμπ
Η απόφαση λαμβάνεται, όπως είπαν, στο πλαίσιο της αρχής του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι 18 ετών
Επιχείρησε να σταθεί δίπλα στους παίκτες πριν απομακρυνθεί διακριτικά από τον πρόεδρο της FIFA
Μια προσωπική μαρτυρία από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Η Σόκο Καβάτα έγινε η νεότερη δήμαρχος της Ιαπωνίας το 2023
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.