Κοσμος

Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας στον βρετανικό Τύπο

Τι γράφουν Guardian, Independent, Times, Telegraph και BBC

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
101273-202006.jpg

«Ιστορικό πλήγμα για την Ευρωζώνη η ελληνική αδυναμία αποπληρωμής του ΔΝΤ», είναι ο τίτλος του βρετανικού εντύπου Guardian που καλύπτει ζωντανά και λεπτό προς λεπτό τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Σε άρθρο γνώμης της ίδιας βρετανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι «κινδυνεύει ολόκληρο το ευρωπαϊκό όραμα». «Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ηγετών σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, αυτήν την Κυριακή παίζεται κορώνα - γράμματα όχι μόνο το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλος ο κόσμος αυτό το Σαββατοκύριακο παρακολουθεί την Ελλάδα, μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Μια χώρα που διενεργεί δημοψήφισμα για το αν θέλει ή δεν θέλει να συμφωνήσει με την τελευταία πρόταση διάσωσης που υπέβαλαν οι δανειστές της», γράφει ο Guardian. Ακόμη σε ανάλυση της ίδιας εφημερίδας εκτιμάται ότι «η Ελλάδα θα ήταν αντιμέτωπη με ένα μη βιώσιμο χρέος το 2030, ακόμη και αν προχωρήσει στο πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων σε φόρους και δαπάνες που απαιτείται, σύμφωνα με αδημοσίευτα έγγραφα που έχουν καταρτίσει οι τρεις βασικοί πιστωτές της».

Independent: Μην κατηγορείτε μόνο την Ελλάδα

«Ελληνική κρίση: Το ΔΝΤ χειραγωγήθηκε από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί και τώρα ταπεινώνεται», είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Independent. Η εφημερίδα αναρωτιέται: «Πώς φτάσαμε εδώ; Πώς κατέληξε μια αναπτυγμένη χώρα σαν την Ελλάδα να βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την Σομαλία, το Σουδάν και την Ζιμπάμπουε; Πού οφείλεται η καθυστερημένη οφειλή στο ΔΝΤ; » Σύμφωνα με τον Independent η σημερινή είναι μια μέρα εθνικής ταπείνωσης για την Ελλάδα, αλλά υπογραμμίζει «μην γελιέστε αυτή η μέρα είναι εξίσου ταπεινωτική για το ΔΝΤ». Η βρετανική εφημερίδα αποδίδει την ελληνική χρεοκοπία σε μια σειρά κακών αποφάσεων και λανθασμένων εκτιμήσεων από το Ταμείο της Ουάσινγκτον. Λάθη που έγιναν το Μάιο του 2010 όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης συναίνεσαν στο να μπει το ΔΝΤ στην Ευρώπη και να αναλάβει την οικονομική διάσωση της Ελλάδας. Η βρετανική εφημερίδα θεωρεί κύριο υπεύθυνο των άστοχων κινήσεων τον τέως επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.

Telegraph: Μας ενδιαφέρει η χρεοκοπία της Ελλάδας; Ελάχιστα

Η συντηρητική Telegraph θέτει ένα ερώτημα: «Ενδιαφέρει τον κόσμο ιδιαιτέρως την Βρετανία, το πιστωτικό γεγονός που συνέβη στην Ελλάδα;». Και η απάντηση είναι ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά από την άλλη λόγω μεγέθους δεν πρόκειται να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις σε όλη την υφήλιο. Το σχετικό άρθρο σημειώνει πως με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα είναι μικρή και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της ΕΕ είναι μόλις 2%. «Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες που βρίσκονται μέσα ή έξω από την ΕΕ, την κάνει ακόμη πιο μικρή (μόλις το 0.4% της παγκόσμιας οικονομίας). Το ΑΕΠ της είναι μικρότερο ακόμη και από ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ».

Times: Το ριζοσπαστικό λάθος

Οι Times του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι όλα τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς οφείλουν να παραδειγματιστούν από την πανωλεθρία της Ελλάδας. Αναφερομένη στον ΣΥΡΙΖΑ η βρετανική εφημερίδα γράφει σε ανάλυσή της: «Η κρίση της ευρωζώνης το 2010, τους έδωσε φτερά. Το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο. Μέσα σε πέντε μήνες κατάφερε να απομονώσει τη χώρα και με ταχείς ρυθμούς να τη βυθίσει στην ένδεια. Η λαϊκιστική προσέγγιση της οικονομίας είναι μια ευθεία απειλή για την ευμάρεια των λαών. Ας προσέξουν οι Ισπανοί».

BBC: Η Ελλάδα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ

Το βρετανικό δίκτυο παρακολουθεί τις εξελίξεις και μεταδίδει ότι οι Έλληνες υπουργοί δέχονται να συζητήσουν την πρόταση για ένα διετές πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το Grexit είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.