COVID 19

Αμερικανός ειδικός για τον covid-19 στην Κίνα: Τι μας ανησυχεί ιδιαίτερα

H εκτίμηση του πρώην επικεφαλής του FDA

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία στην Κίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού
Μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία στην Κίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού © EPA

Αμερικανός ειδικός για τον covid-19 στην Κίνα: Τι μας ανησυχεί ιδιαίτερα

Οι Αρχές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς η τεράστια επιδημία της Covid-19 που σημειώνεται στην Κίνα παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών, που θα είναι πολύ πιο μολυσματικές και θα καταστήσουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Με αφορμή το γεγονός αυτό ο πρώην επίτροπος του FDA Σκοτ Γκοτλιμπ ο οποίος εκφράζει σαφής ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι. 

«Η ανησυχία μου για την Κίνα είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές που εξαπλώνονται σε διάφορα μέρη της χώρας, μερικές από τις οποίες δεν παρέχουν διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ τους» ανέφερε στο CNBC τονίζοντας ότι «υπάρχει η πιθανότητα να έχουν συνεχή κύματα μόλυνσης με διαφορετικές παραλλαγές...»

Έπειτα από περίπου τρία χρόνια υιοθέτησης αυστηρών περιορισμών, η Κίνα θα επιτρέπει από τις 8 Ιανουαρίου στους πολίτες να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ευκολία. Ταυτόχρονα, όμως, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση των κρουσμάτων της Covid, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε κάποια κράτη.  Από την πλευρά του, το Πεκίνο δήλωσε ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα πρέπει να επιβάλλονται εντός του πλαισίου της επιστήμης και κατηγόρησε κάποιες χώρες ότι υπερβάλλουν για τη σοβαρότητα της κατάστασης. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, η Κίνα έκανε γνωστό ότι θα προβεί σε ελάφρυνση των περιορισμών στις μετακινήσεις από και προς τη χώρα. Ειδικότερα, από τις 8 Ιανουαρίου, δεν θα είναι πια υποχρεωτική η καραντίνα για ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κίνα, σύμφωνα με τις αρχές. Μετά τις εν λόγω ανακοινώσεις, παρατηρήθηκε αύξηση των μετακινήσεων, με αποτέλεσμα κάποιες χώρες να προβούν σε μετατροπή των ισχυόντων κανονισμών τους. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι από τις 5 Ιανουαρίου, όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid για να εισέλθουν στη χώρα, προκειμένου να «επιβραδυνθεί η εξάπλωση» του ιού. Σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι οι επιβάτες πτήσεων, θα πρέπει να έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ για την Covid τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την αναχώρηση.

Σημειώνεται επίσης ότι όσοι εντοπίζονται θετικοί περισσότερες από δέκα ημέρες πριν από την πτήση, θα μπορούν να έχουν πιστοποιητικό νόσησης από Covid αντί για αρνητικό τεστ. Τα μέτρα αφορούν άτομα που ταξιδεύουν μέσω μιας τρίτης χώρας καθώς και σε επιβάτες που επιβιβάζονται σε πτήσεις με ανταπόκριση στις ΗΠΑ, τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση» και «θα προσαρμόζει την προσέγγισή του», ανάλογα με τις ανάγκες. Επιπλέον, το υπουργείο κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν παρέχει επαρκή και ξεκάθαρα στοιχεία για την Covid, κάτι που – όπως ανέφερε – είναι «ζωτικής σημασίας» για την αποτελεσματική παρακολούθηση των εξάρσεων στις μολύνσεις καθώς και για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ