COVID 19

Ο Μπάιντεν κήρυξε το τέλος της πανδημίας αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν: «Ο ιός θα παραμείνει πρώτη αιτία θανάτου»

Τι λένε τα προγνωστικά μοντέλα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μπάιντεν κύρηξε το τέλος της πανδημίας: Τι λένε οι ειδικοί
ΗΠΑ - Μάσκα © Solen Feyissa/Unsplash

Κορωνοϊός: Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε το τέλος της πανδημίας - Οι γνώμες των ειδικών για την εξέλιξη του ιού. 

Αίσθηση έκανε η χθεσινή δήλωση του Τζο Μπάιντεν, που κήρυξε το τέλος της πανδημίας, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν κατά μέσο όρο περίπου 500 θανάτους από την ημέρα από κορωνοϊό

Η ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των ειδικών έγκειται στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα ο κορωνοϊός θα παραμείνει η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ επ' αόριστον. «Είναι πιθανό, όταν σκεφτόμαστε τις αιτίες θανάτου στην κοινωνία μας, ο κορωνοϊός να βρίσκεται στη λίστα πιθανότατα για πάντα», δήλωσε ο δρ Bob Wachter, πρόεδρος του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Είτε το αποκαλούμε πανδημία είτε όχι, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική απειλή για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο κορωνοϊός ήταν η τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο και το ίδιο ίσχυε και πέρυσι. Από τον Απρίλιο, οι θάνατοι από Covid παρέμειναν σχετικά σταθεροί, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο περίπου 300 έως 500 την ημέρα. Εάν συνεχιστεί η τάση, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν 113.000 έως 188.000 θανάτους ετησίως από Covid, αριθμός ίσος με το Αλτσχάιμερ, τις χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού και το εγκεφαλικό.

Συγκριτικά, η γρίπη σκοτώνει περίπου 12.000 έως 52.000 ανθρώπους ετησίως και μαζί με την πνευμονία ήταν η ένατη αιτία θανάτου το 2020, αλλά εκτός δεκάδας πέρυσι.

«Καθώς καταλάβαμε πώς θα ζήσουμε με αυτή την ασθένεια στο διηνεκές, είναι λογικό να την εντάσσουμε ως μια άλλη ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί», δήλωσε η δρ Leana Wen, γιατρός έκτακτης ανάγκης και καθηγήτρια στο George Washington.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί θεωρούν πως ο κορωνοϊός είναι πιθανό να παραμείνει ανάμεσα στις 10 κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ για το άμεσο μέλλον, ανεξάρτητα από τα νέα εμβόλια, τα ενισχυτικά ή τις θεραπείες που ενδέχεται να γίνουν διαθέσιμα.

Πάντως, τα προγνωστικά μοντέλα θεωρούν ότι οι θάνατοι μπορούν να μειωθούν αρκετά, αν οι ασθενείς που έχουν Covid αλλά καταλήγουν από άλλες ασθένειες, σταματήσουν να καταγράφονται ως θάνατοι «από» κορωνοϊό. Ενώ και η χρήση της μάσκας μπορεί να μειώσει δραματικά τους νεκρούς. 

Κορωνοϊός: Τελικά έχει τελειώσει η πανδημία η όχι;

Πολλοί ειδικοί στις ασθένειες πιστεύουν ότι είναι καιρός, ή σχεδόν καιρός, να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας, δεδομένης της ευρείας διαθεσιμότητας εμβολίων και θεραπειών, επειδή καμία παραλλαγή δεν έχει ξεπεράσει την Οmicron από τον Δεκέμβριο, ενώ και τα στατιστικά κρουσμάτων - θανάτων παραμένουν σταθερά στις ΗΠΑ εδώ και μήνες. 

«Αν πιστεύετε, όπως και εγώ, ότι έχουμε φτάσει σε ένα νέο στάδιο σταθερότητας, το να συνεχίσουμε να το αποκαλούμε πανδημία καθαρά με σκοπό να τρομάξουμε τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα δεν μου φαίνεται σωστό», είπε ο Wachter.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, υποδηλώνοντας ότι το τέλος της πανδημίας είναι «ορατό».

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι τα νέα εμβόλια, ειδικά για το Οmicron, σηματοδοτούν μια αλλαγή για την πανδημία. Τα εμβόλια Covid είναι πιθανό να γίνουν ετήσια υπόθεση, με ένα πρόγραμμα που μοιάζει με αυτό των εμβολίων κατά της γρίπης, είπαν οι αξιωματούχοι.

«Αν βλέπαμε τον αριθμό των θανάτων από Covid να μειώνεται όπως σε ετήσια βάση για τη γρίπη - κάπου στις 20.000 ετησίως - θα μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία έχει ξεκάθαρα τελειώσει», είπε ο Δρ. Eric Toner, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security στο Bloomberg School of Public Health.

Πάντως, μετά τα σχόλια του Μπάιντεν, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος μιλούσε για την πανδημία με απλό τρόπο, κάτι το οποίο ταιριάζει στο πώς σκέφτονται οι άνθρωποι σήμερα τον κορωνοϊό και πόσο νιώθουν να τους απειλεί και αν αυτό κάνει τους ανθρώπους να πάρουν λάθος μηνύματα για την εξέλιξη της πανδημίας αυτό θα φανεί στο μέλλον. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ