Αθλητισμος

UEFA Super Cup: Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη απόψε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Παρέλαση αστέρων στο φαληρικό γήπεδο

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UEFA Super Cup: Μάντσεστερ σίτι και Σεβίλλη απόψε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
© Στέφανος Στεφάνου / Eurokinissi

UEFA Super Cup: Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη έρχονται αντιμέτωπες στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για το τελευταίο ευρωπαϊκό τρόπαιο της σεζόν.   

Τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα, ο Πειραιάς και το στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έχουν βάλει τα καλά τους και είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν το UEFA European Super Cup. Το παιχνίδι θεσμός που ολοκληρώνει την περσινή σεζόν και αποτελεί το καλύτερο ορεκτικό για την επόμενη, βρίσκει αντιμέτωπες τη Μάντσεστερ Σίτι ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και τη Σεβίλλη ως κάτοχο του Europa League. Απόψε στις 10 το βράδυ αναμένεται με ενδιαφέρον μία παρέλαση αστέρων στο χορτάρι του φαληρικού γηπέδου.

UEFA European Super Cup: Ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού

Το Super Cup Ευρώπης είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο χαρακτηριστικούς θεσμούς του ποδοσφαίρου στη δική μας γωνιά του πλανήτη. Επειδή διοργανώνεται λίγο πριν ή στην αρχή των ευρωπαϊκών εγχώριων πρωταθλημάτων, είναι μία καλή πρόγευση για το τι θα δούμε μέσα στη σεζόν και δίνει την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν υψηλό θέαμα, μιας και συνήθως στο συγκεκριμένο παιχνίδι αγωνίζονται πολύ μεγάλα ονόματα.

Η αρχή του χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τότε παγκόσμια δύναμη του αθλήματος ήταν η Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ και του total football. Ένας δημοσιογράφος της ολλανδικής De Telegraph με το όνομα Άντον Γούιτκαμπ είχε πρώτος την ιδέα μιας διοργάνωσης που θα εμπεριέχει τους νικητές των δύο μεγαλύτερων διασυλλογικών διοργανώσεων. Πίσω από αυτή τη σκέψη ήταν το ερώτημα για το αν ο Άγιαξ εκείνης της εποχής ήταν όντως η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

Στην αρχή η πρότασή του δεν είχε την υποστήριξη της UEFA και για λίγο καιρό μπήκε στον πάγο. Το 1972 όμως έγινε ένας διπλός τελικός ανάμεσα στον Άγιαξ και τη Ρέιντζερς, ο οποίος βρήκε νικητές τους Ολλανδούς. Μπορεί το συγκεκριμένο γεγονός να μην είχε πάλι το ok της UEFA, εξαιτίας της αποβολής των Σκοτσέζων της Ρέιντζερς από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω επεισοδίων στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ήταν όμως μία αρχή. Το 1973 έχουμε το πρώτο επίσημο Super Cup ανάμεσα στο ζευγάρι Άγιαξ – Μίλαν με ακόμα μία φορά νικητή τον «Αίαντα». Το φορμάτ των διπλών αγώνων έμεινε μέχρι το 1997, οπότε και αποφασιστήκε ότι καλύτερη επιλογή είναι το μονό παιχνίδι διότι το καλεντάρι χρόνο με τον χρόνο ήταν όλο και πιο επιβαρυμένο για τους ποδοσφαιριστές.

Milan - Ajax. Super Cup-1973(1) (1-0)

Παραδοσιακά το γήπεδο το οποίο φιλοξενούσε την αναμέτρηση από το 1998 ως το 2012 ήταν το λαμπερό Louis II στο Μονακό. Από το 2013 και έπειτα η έδρα αλλάζει κάθε χρόνο με φετινό προορισμό του τροπαίου το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο Φάληρο. Πολυνίκεις του συγκεκριμένου θεσμού είναι οι ισπανικές Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν με 5 συνολικά κατακτήσεις. Ο νικητής, εκτός από το γόητρο και τη δόξα, βάζει και στα ταμεία του 3 εκατομμύρια ευρώ.

Μάντσεστερ Σίτι: Η καλύτερη ομάδα του κόσμου απόψε στο «Καραϊσκάκης»

Η σεζόν που μόλις τελείωσε μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ άνετα ονειρική για τη Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Πεπ Γκουραντιόλα έκανε το τρεμπλ, αφού κατέκτησε όλους τους σημαντικούς τίτλους στο διάβα της. Απόψε θέλει να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο όλο αυτό το εγχείρημα και έτσι η επικράτηση των Σίτιζενς θα είναι απόλυτη και χωρίς ίχνος αμφισβήτησης από κανέναν.

Το μεταγραφικό καλοκαίρι έφερε μερικές αλλαγές στο ρόστερ, όπως ήταν φυσικό. Όταν κάποιος καταφέρνει να αγγίξει την τελειότητα, σίγουρα πρέπει να βρει νέα κίνητρα για να πλησιάσει ξανά στο μέλλον αυτά τα στάνταρ. Ο Γκουντογάν μαζί με τον Μαχρέζ, παίκτες που βοήθησαν τα μέγιστα στην κατάκτηση των τριών στόχων, αποτελούν παρελθόν ενώ οι ψίθυροι έχουν πληθύνει σχετικά με την επικείμενη αποχώρηση του Μπερνάντο Σίβλα.

Η πάντα δραστήρια Σίτι στο πάρε - δώσε των μεταγραφών δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Γκουαρντιόλα ζήτησε έναν σέντερ μπακ εγνωσμένης αξίας και ένα κεντρικό χαφ ως αντι - Γκουντογάν. Η διοίκηση του έκανε το χατίρι και έτσι από φέτος κάτοικοι Μάντσεστερ θα είναι οι Γκβαρντιόλ και Κόβασιτς.

Η Άγγλοι χθες προπονήθηκαν στο στάδιο «Καραϊσκάκης» και ήταν λογικό τα μεγάλα τους αστέρια να τραβήξουν τα φλας των δημοσιογράφων. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα εμφανίστηκε ευδιάθετος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και δεν δίστασε να αναφέρει ότι «Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για εμάς να αγωνιζόμαστε στο Super Cup. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα επιστρέψουμε στο μέλλον».

Σεβίλλη: Η ομάδα συνώνυμο του «Europa League»

Αν η Μάντσεστερ Σίτι αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη ομάδα του κόσμου, η Σεβίλλη είναι αυτή που έχει ταυτιστεί περισσότερο με τη διοργάνωση του «Europa League» από κάθε άλλη. Πώς να γίνει διαφορετικά όταν η ομάδα της Ανδαλουσίας το έχει κατακτήσει 7 φορές;

Μπορεί η ισπανική ομάδα από άποψη μπάτζετ και ονομάτων να μην έχει το μέγεθος της Σίτι, όμως μπορεί να καυχιέται πως μέχρι στιγμής έχει μία κατάκτηση Super Cup το 2006, σε αντίθεση με την ομάδα από το Μάντσεστερ η οποία πραγματοποιεί την παρθενική της εμφάνιση στον θεσμό. Οι κινήσεις των Ανδαλουσιάνων στο μεταγραφικό παζάρι μπορούν να χαρακτηριστούν ήρεμες και κάτω από τα ραντάρ, The Sevilla Way όπως λένε πολλοί. Απέκτησαν από τη Ρεν τον κεντρικό αμυντικό Λοίκ Μπαντέ και τον κεντρικό μέσο Τζιμπρίλ Σο από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Πολλοί έχουν ήδη ξεγραμμένους τους Ισπανούς απέναντι στο μεγαθήριο του Γκουαρντιόλα, όμως ο προπονητής της Σεβίλλης Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έδωσε το σύνθημα λέγοντας «Μπορούμε να νικήσουμε τη Σίτι, αρκεί να είμαστε τολμηροί και γενναίοι».

UEFA Super Cup: Μάντσεστερ σίτι και Σεβίλλη απόψε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
© Στέφανος Στεφάνου / Eurokinissi

Ραντεβού λοιπόν απόψε στις 10 το βράδυ για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού και με ευχή για όμορφο θέαμα και από τις δύο ομάδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ