Αθλητισμος

Η θρυλική τενίστρια Κρις Έβερτ απαλλάχθηκε από τον καρκίνο των ωοθηκών

Κατέχει 18 Grand Slam

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Κρις Έβερτ
Kρις Έβερτ © Matthew Stockman/Getty Images

Κρις Έβερτ: Απαλλάχθηκε από τον καρκίνο των ωοθηκών 

Ο θρύλος του τένις Κρις Έβερτ αποκάλυψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο espn.com στις 17 Ιανουαρίου ότι πλέον είναι «απαλλαγμένη από καρκίνο», αφού είχε διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Έβερτ ξεκίνησε λέγοντας πως ο θάνατος της αδελφής της Τζιν, το 2020, από καρκίνο των ωοθηκών τη βοήθησε να ανιχνεύσει τον καρκίνο της νωρίς, δίνοντάς της έναν «γενετικό οδικό χάρτη».

«Μόνο χάρη στον γενετικό, οδικό χάρτη που άφησε πίσω της η αδελφή μου και στη δύναμη της επιστημονικής προόδου εντοπίσαμε τον καρκίνο μου αρκετά νωρίς για να κάνουμε κάτι γι’ αυτόν» έγραψε, προσθέτοντας ότι αν περίμενε περισσότερο θα είχε πιθανότατα διαγνωστεί με καρκίνο σταδίου 3. «Αντ’ αυτού, διαγνώστηκα με καρκίνο των ωοθηκών σταδίου 1 και άρχισα αμέσως έξι γύρους χημειοθεραπείας. Σήμερα, είμαι απαλλαγμένη από τον καρκίνο και υπάρχει 90% πιθανότητα ο καρκίνος των ωοθηκών να μην επανέλθει ποτέ» έγραψε η Έβερτ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν προηγουμένως ότι ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών δεν είναι κληρονομικές, η ύπαρξη ορισμένων μεταλλάξεων BRCA μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για αυτούς τους καρκίνους. Σύμφωνα με το CDC, «περίπου 50 στις 100 γυναίκες με μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2 θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού μέχρι τη στιγμή που θα γίνουν 70 ετών, σε σύγκριση με μόνο επτά στις 100 γυναίκες του γενικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών»

Ποια είναι η Κρις Έβερτ

Η Έβερτ κέρδισε 18 τίτλους Grand Slam στο single, έφτασε στο Νο.1 στην κατάταξη WTA και εισήχθη στο International Hall of Fame το 1995. Μεταξύ Αυγούστου του 1973 και Μαΐου του 1979 νίκησε σε 125 διαδοχικούς αγώνες στο χώμα, χάνοντας μόνο επτά σετ. Έχασε σε ένα συγκλονιστικό tie break από την Τρέισι Όστιν στο ιταλικό Open του 1979 και ξανακέρδισε τους επόμενους 72 αγώνες της στο χώμα. Επτά γαλλικά Open, τουλάχιστον ένας τίτλος Grand Slam επί 13 συναπτά έτη, 52 από τις 56 συμμετοχές με παρουσία στον ημιτελικό. Η αδερφή της πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών τον Φεβρουάριο του 2020 σε ηλικία 62 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ