Αθλητισμος

«Τώρα καταλάβατε;»: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι το σύμβολο της εποχής

«Σας είναι ακόμα θολό;» O ΛεΜπρόν Τζέιμς σε μια κραυγή αγωνίας για την αστυνομική βία και τον δολοφονημένο αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lebron-james_edited.jpg

Ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονείται από αστυνομικό στη Μινεάπολη και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν μένει σιωπηλός.

Τον Ιούλιο του 2014 η αμερικανική αστυνομία συλλαμβάνει τον Έρικ Γκάρνερ με την κατηγορία της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων. Λίγα λεπτά μετά ο αφροαμερικανός ύποπτος είναι νεκρός. Ο νεοϋορκέζος αστυνομικός, Ντάνιελ Πανταλίο, τον πνίγει κατά τη βίαιη σύλληψη και τον σκοτώνει. Ο πατέρας 6 παιδιών, Έρικ Γκάρνερ, φωνάζει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει λίγο πριν πέσει νεκρός. Το κίνημα «Black Lives Matter» έχει βρει έναν ακόμα μάρτυρα. Το 2019 ο Πανταλίο, ο άνθρωπος που φαίνεται να δολοφονεί εν ψυχρώ τον Έρικ Γκάρνερ, αθωώνεται.

Father of Six Dies After NYPD Police Chokehold

Το βράδυ της Δευτέρας λαμβάνει χώρα στη Μινεάπολη ένα ακόμα θλιβερό Déjà vu. Ο Τζορτζ Φλόιντ, συλλαμβάνεται με την υποψία ότι πήγε να πληρώσει κατάστημα με πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, από τέσσερις αστυνομικούς. Ένας εξ αυτών βάζει για αρκετή ώρα το γόνατό του στον λαιμό του ακινητοποιημένου αφροαμερικανού. «Σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» ακούγεται ο Φλόιντ να εκλιπαρεί στο βίντεο. Λίγα δευτερόλεπτα μετά μένει αναίσθητος και ο αστυνομικός συνεχίζει να τον πιέζει. Ο Φλόιντ μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του. Το κίνημα μετρά ακόμη έναν νεκρό από ωμή αστυνομική βία. Μαζί του, αναβιώνει και το σύνθημα «I Can't Breathe», που είχε φέρει στο προσκήνιο ο Ντέρικ Ρόουζ, 4 χρόνια πριν.

 

 

Ο Δήμαρχος της πόλης, Τζέικομπο Φρέι, θα δηλώσει ότι «το να είσαι μαύρος στην Αμερική δε θα έπρεπε να ισοδυναμεί με θανατική ποινή. Για πέντε λεπτά παρακολουθήσαμε έναν λευκό αξιωματικό να πιέζει το γόνατό του στον λαιμό ενός μαύρου άντρα. Πέντε λεπτά. Όταν ακούς κάποιον να ζητά βοήθεια, υποτίθεται πως πρέπει να βοηθήσεις. Αυτός ο αξιωματικός απέτυχε με την πιο βασική, ανθρώπινη έννοια».

Στην πραγματικότητα, ο αξιωματικός δεν απέτυχε απλά με την πιο βασική, ανθρώπινη έννοια. Ο αξιωματικός Ντέρεκ Τσοβίν σκότωσε έναν ύποπτο για χρηματική απάτη πολίτη. Τον σκότωσε μπροστά στα μάτια απλών πολιτών. Το κίνημα που ο Τραμπ προσπάθησε στο παρελθόν να καταδικάσει ως ρατσιστικό, μετρά ακόμα έναν νεκρό.

Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας της εποχής μας, ο Λεμπρόν Τζέιμς βγαίνει ξανά προς τα έξω. Έχει εναντιωθεί με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση Τραμπ, έχει χτίσει σχολεία και έχει δώσει το αποτύπωμα ενός σπουδαίου δημόσιου άνδρα, σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Σήμερα, βγαίνει ξανά μπροστά. Ποστάρει στο Instagram την σκληρή εικόνα του δολοφονημένου Τζορτζ Φλόιντ, κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν. Δίπλα του ο Κόλιν Κάπερνικ. Ο αθλητής του NFL που αρνήθηκε να μείνει όρθιος στον εθνικό ύμνο, λόγω της επίθεσης Τραμπ σε αφροαμερικάνους επαγγελματίες και έγινε σύμβολο της Nike μετά τον εκδιωγμό του από τη λίγκα. «Να πιστεύεις σε κάτι, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσεις τα πάντα», αυτό ήταν το μότο του.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you?? ??‍♂️ #StayWoke?

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

 

Τα δύο στιγμιότυπα, το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ποστ του πιο δημοφιλούς αθλητή στον πλανήτη. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς θα σχολιάσει όσο πιο απλά μπορεί. «Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ; Ή σας είναι ακόμη θολό; Μείνετε σε εγρήγορση».

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα. Και όσο δεν καταλαβαίνουν, τόσο πιο συχνές θα είναι αυτές οι δολοφονίες. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε οι υπόλοιποι, είναι τουλάχιστον να μείνουμε σε εγρήγορση. Οι ΗΠΑ και όλος ο πλανήτης δεν έχει ανάγκη από άλλους Φλόιντ. Έχει ανάγκη όμως από πολλούς Κόπερνικ και από ακόμα περισσότερους ΛεΜπρον Τζέιμς. Πανίσχυρους αθλητές που δεν μένουν σιωπηλοί σε καμία κατάσταση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ