Αθλητισμος

Η Nike τιμά τον αθλητή - σύμβολο Κόλιν Κάπερνικ με τον πιο όμορφο τρόπο

Ο αθλητής του NFL, που αρνήθηκε το εθνικό του ύμνο, κοσμεί την διαχρονική καμπάνια της

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dmmwwnrvsaaotrs.jpg

«Να πιστεύεις σε κάτι ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσεις τα πάντα». Η ιστορία του Κόλιν Κάπερνικ, του αθλητή του αμερικάνικου ποδοσφαίρου που αρνήθηκε να σταθεί προσοχή στο άκουσμα του εθνικού ύμνου των Η.Π.Α., έγινε γνωστή λίγο αργότερα, όταν μετά τις ραγδαίες αντιδράσεις που υπήρξαν, ουσιαστικά, του απαγορεύθηκε να αγωνιστεί ξανά.

Ο Κάπερνικ δεν ήταν άπατρις, είχε ανέκαθεν ισχυρά πιστεύω και αυτά προσπάθησε να προασπίσει με αυτή του την ενέργεια. Το 2016 ο σούπερσταρ των Σαν Φρανσίσκο 49ers ήταν ένας από τους καλύτερους quarterback της λίγκας με ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε από το να υπενθυμίσει στην κοινωνικοπολιτική ελίτ της χώρας ότι οι φυλετικές διακρίσεις ποτέ δεν τελείωσαν, και να υπερασπιστεί με αυτό τον τρόπο όλους τους καταπιεσμένους. Η ίδια κοινωνικοπολιτική ελίτ είχε την απάντηση έτοιμη. Ο αμερικάνος αθλητής ξαφνικά μένει άνεργος.

Colin Kaepernick Takes a Knee for National Anthem

Ή μάλλον όχι τόσο ξαφνικά αφού ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων τότε, τον είχε καλέσει «να αναζητήσει μια χώρα που θα του ταίριαζε καλύτερα». Πέρυσι, υπό την Προεδρεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολές προς πάσα κατεύθυνση ότι, αν κάποιος δεν συμμορφώνεται με τον εθνικό ύμνο, θα έχει την ίδια κατάληξη. Πολλές από τις χορηγίες του Καπέρνικ χάθηκαν μετά το εμπάργκο που δέχθηκε από τις ομάδες του NFL. Δεν ίσχυε το ίδιο όμως και για τη Nike. O παγκόσμιος κολοσσός της αθλητικής βιομηχανίας δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τρόπο για να τιμήσει το εδώ και 7 χρόνια μέλος της. Ανήμερα των 30ών γενεθλίων της γνωστής πλέον καμπάνιας της «Just, do it» ανακοινώθηκε ότι ο Καπέρνικ, ο εκδιωγμένος σούπερσταρ, θα είναι ο πρωταγωνιστής της.

Στην καμπάνια θα φαίνεται το πρόσωπο του πρώην παίκτη του NFL και εκτός από το «Just Do It» θα αναγράφεται και μια ατάκα του ίδιου του Καπέρνικ: «Να πιστεύεις σε κάτι, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσεις τα πάντα». Μια φράση που, βεβαίως, σημάδεψε τη ζωή του ίδιου που, λόγω της πίστης του στις ειλικρινείς αρχές του αμερικανικού εθνικού ύμνου, τιμωρήθηκε με τον διά βίου αποκλεισμό του από το άθλημα που αγάπησε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ