Αθλητισμος

NBA All-Star Game 2020: Το ξενύχτι που μας θύμισε πόσο πίσω είμαστε

Ο φόρος τιμής στον Κόμπι και το πάθος σε ένα τόσο αδιάφορο παιχνίδι έκαναν τη γιορτή του μπάσκετ πιο ξεχωριστή από ποτέ

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
All Star Game 2020
© Lampson Yip - Clicks Images / Getty Images

Το φετινό All-Star Game στο Σικάγο τα είχε όλα: Team Giannis και Team LeBron τίμησαν τον Κόμπι Μπράιαντ, πάλεψαν και μας θύμισαν πόσο μπροστά είναι το NBA.

«Η απόσταση ανάμεσα στο ΝΒΑ και στην Ευρώπη μηδενίζεται»: Πόσο δημοφιλής έμοιαζε αυτή η φράση τα τελευταία χρόνια; Πόσοι αξιωματούχοι της FIBA προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η ψαλίδα κλείνει μεταξύ της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη και των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων; Τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου, το κορυφαίο ίσως αθλητικό προϊόν στον κόσμο μας έδωσε απλά μαθήματα για το πώς αντιμετωπίζεται το πένθος, πώς τιμάται η ιστορία μιας πόλης και πώς μπορεί να αποκτήσει νόημα το πιο αδιάφορο παιχνίδι της χρονιάς.

Team LeBron - Team Giannis (157-155) #NBA All-Star Game - Highlights - 17/2/2020 | COSMOTE SPORT HD

Το 69ο All-Star Game ήταν ένας φόρος τιμής στον Κόμπι Μπράιαντ. Οι εκδηλώσεις αγάπης από παίκτες, φίλαθλους και λίγκα ήταν έντονες για ολόκληρο το τριήμερο στο Σικάγο. Παίκτες κάρφωσαν για αυτόν, του αφιέρωσαν νίκες και απέδειξαν τι σήμαινε για εκείνους. Άλλωστε για τους σημερινούς σταρ του ΝΒΑ, ο Κόμπι ήταν φιγούρα νικητή, ένα ίνδαλμα. Το αποκορύφωμα όμως ήταν ο αγώνας ανάμεσα στην Team Giannis και την Team LeBron.

Οι «Γιάννηδες» και οι «Λεμπρονιστές», όπως τους φώναζε ο Βασίλης Σκουντής στη μετάδοση της Cosmote TV, φόρεσαν το «24» και το «2» αντίστοιχα για να τιμήσουν την μνήμη του Κόμπι και της Τζίτζι Μπράιαντ, όμως η γιορτή του μπάσκετ δεν ήταν σε κανένα σημείο της πένθιμη. Δεν θα το ήθελε και ο Κόμπι άλλωστε. Η σύζυγός του, Βανέσα, έχει ήδη ζητήσει από τους φίλους του μπάσκετ να μετατρέψουν το μνημόσυνό των 9 αδικοχαμένων σε μια γιορτή για τη ζωή. Η αρχή έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο United Center.

Στο χώρο που γράφτηκαν οι σπουδαιότερες σκηνές στην ιστορία του αθλήματος έγινε το καλύτερο All-Star Game όλων των εποχών. Το Σικάγο τίμησε την μπασκετική ιστορία της πόλης. Είδε τον Μπαράκ Ομπάμα να στήνει το δικό του σόου στην πόλη που αγαπιέται περισσότερο και με μια τελετή έναρξης που θύμιζε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ξέχασε κανέναν.

Ο Μάτζικ Τζόνσον πήρε τον λόγο για να πει δυο λόγια για τον δικό του Κόμπι και να παροτρύνει το κοινό σε 8 δευτερόλεπτα σιωπής. Όμως η ομιλία του έμειχνε χαραγμένη για τις αναφορές στον Ντέιβιντ Στερν. Ο πρώην κομισάριος της λίγκας, που έχασε πρόσφατα τη ζωή του, ήταν η αιτία που το ΝΒΑ έγινε το παγκόσμιο σόου που σήμερα λατρεύουμε και για τον Τζόνσον ήταν ο άνθρωπος που τον έπεισε να μιλήσει ανοιχτά για τον HIV, παροτρύνοντας εκατομμύρια κόσμου να νιώσουν δυνατοί.

Magic Johnson Reflects on Deaths of David Stern and Kobe Bryant Before NBA All-Star Game

Στη συνέχεια, η Τζένιφερ Χάντσον θα τραγουδούσε το «For All We Know». Για 6 λεπτά η μαγική φωνή της 38χρονης σε συνδυασμό με το άλμπουμ της ζωής του Κόμπι και της Τζίτζι θα δημιουργούσαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, που όμοιά της δεν είχε ξαναζήσει το United Center.

How to Create a Luminous Look with the SPRING-SUMMER 2020 COLLECTION – CHANEL Makeup Tutorials

O Common πήρε τη σκυτάλη για να παρουσιάσει με τον δικό του τρόπο τις δύο ομάδες. Οι αναφορές στον Κόμπι δεν σταμάτησαν ούτε εκεί. Ο 47χρονος ράπερ έκανε μια αγκαλιά όλο το γήπεδο, αφού «αυτό θα ήθελε και ο Κόμπι» και τους ζήτησε να προχωρήσουν. Αμέσως η δράση είχε επιστρέψει. Η παρακαταθήκη του Κόμπι δίδαξε σε όλο τον οργανισμό του ΝΒΑ να προχωρά μπροστά ό,τι κι αν συμβαίνει. Κι αυτό ακριβώς έγινε και χθες.

Common Gives Powerful Tribute to Chicago and Kobe Bryant Before 2020 All-Star Game

Team Giannis και Team LeBron διαγωνίστηκαν σε έναν εντελώς πρωτότυπο αγώνα επίδειξης. Οι κανόνες, φέτος, ήταν διαφορετικοί. Ο νικητής κάθε δωδεκάλεπτου θα χάριζε από 100.000 δολάρια σε ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, ενώ ο χρονομετρημένος αγώνας θα διαρκούσε για 3 δωδεκάλεπτα. Στη συνέχεια, όσο και αν ήταν το σκορ, η ομάδα που προπορευόταν θα χρειαζόταν 24 πόντους (στη μνήμη του Κόμπι) για να φτάσει τη νίκη. Η ομάδα που θα έχανε, έπρεπε να υπερκαλύψει τη διαφορά και να πετύχει 24 ακόμη. Ο πολυτιμότερος παίκτης θα έπαιρνε το πρώτο NBA All Star Game Kobe Bryant MVP. Και το όνομα του βραβείου άλλαξε στη μνήμη του Κόμπι.

Ο αγώνας αυτή τη φορά ήταν πολύ διαφορετικός από αυτά που είχαμε συνηθίσει. Δυνατές άμυνες, φάουλ σκοπιμότητας και νεύρα με τους διαιτητές ήταν χαρακτηριστικά που δεν είχαμε συνηθίσει όχι μόνο στο All Star Game, αλλά σπάνια συναντάμε και στην κανονική διάρκεια του ΝΒΑ. Στο τελευταίο ιδιαίτερο δεκάλεπτο όμως τα είδαμε όλα. Τον Γιάννη να παίζει σκυλίσια άμυνα στον ΛεΜπρόν, τους προπονητές να καλούν τάιμ-άουτ και τον ΛεΜπρόν να βουτά στο παρκέ για να σώσει μια κατοχή.

2020 NBA All-Star Game - INTENSE 4th Quarter Full Highlights

Όλοι ήθελαν να κερδίσουν το πιο αδιάφορο παιχνίδι της χρονιάς και εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον πλανήτη ξενυχτούσαν με κομμένη την ανάσα. Τελικά η Team LeBron επικράτησε και ο Καουάι Λέοναρντ κέρδισε το πρώτο NBA All Star Game Kobe Bryant MVP, το οποίο και αφιέρωσε στον μέντορά του, Κόμπι Μπράιαντ.

Kawhi Leonard wins the first-ever Kobe Bryant All-Star Game MVP Award | NBA All-Star Highlights

Ο οργανισμός του ΝΒΑ, με πρώτο από όλους τον Κομισάριο, Άνταμ Σίλβερ, που έχει αντικαταστήσει επάξια από το 2014 τον Ντέιβιντ Στερντ, πήρε άριστα 10. Το ΝΒΑ σε μια μαγική βραδιά δεν ξέχασε κανέναν. Τίμησε τον Κόμπι Μπράιαντ και την κορούλα του, τίμησε την πόλη του Σικάγο και τον μεγάλο Μάικλ Τζόρνταν και πάνω από όλα τίμησε το ίδιο το άθλημα. 25 αστέρες μάχονταν για 3 ώρες και εκτός από φοβερό θέαμα πρόσφεραν και δυνατές συγκινήσεις. Παύση.

Σκεφτείτε τη θλιβερή βερσιόν του ελληνικού Ολ-Σταρ Γκέιμ την προηγούμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο. Θυμηθείτε τι συμβαίνει σε Ελλάδα και Ευρώπη με τις κόντρες των βαρόνων του αθλήματος και αν αναρωτηθείτε ξανά για την απόσταση που μας χωρίζει από το ΝΒΑ, αυτή τη φορά θα ξέρετε την απάντηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ