Αθλητισμος

Τα 10 πιο δημοφιλή σπορ στον κόσμο

Πολλές εκπλήξεις στη λίστα, αλλά όχι στην πρώτη θέση

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
arena-brasil-championship-41257.jpg

Ο καθένας αγαπάει και παρακολουθεί κάποιο σπορ, δεν είναι λίγοι αυτοί μάλιστα που… τσακώνονται για το ποιο είναι το καλύτερο. Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο, αλλά αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα, μοιάζει ως η πιο εμπεριστατωμένη. Διότι δεν μετρά απλά Likes στο Facebook, αλλά υπολογίζει θεαματικότητες, κομμένα εισιτήρια, τα χρήματα που δαπανώνται σε αυτό και αρκετούς ακόμη παράγοντες.

Πάμε να δούμε το πολύ ενδιαφέρον Top-10, με αντίστροφη μέτρηση. Στο νούμερο 1, πάντως, δεν υπάρχει έκπληξη…

Ν0 10: ΒΟΛΕΪ
Η αγάπη για το βόλεϊ στη Βραζιλία, αλλά και το ενδιαφέρον σε ασιατικές χώρες-κολοσσούς όπως η Κίνα, φέρνουν το συγκεκριμένο άθλημα στη δεκάδα, πάνω από το μπέιζμπολ και το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Το πρώτο έχει fans σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, το δεύτερο κυρίως στις ΗΠΑ, ενώ οι φανατικοί του σε κάθε χώρα του κόσμου είναι λίγοι και δεν αρκούν για να αυξήσουν τη δημοτικότητά του.

Όσο για το βόλεϊ, παίζεται επαγγελματικά σε 200 χώρες στον κόσμο.

volleyball-1375499_1280.jpg

ΝΟ 9: ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ
Το συγκεκριμένο σπορ μπορεί να έχει ως βάση και πάλι τις ΗΠΑ, αλλά είναι το νούμερο 1 στον Καναδά και έχει πολλή πέραση σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ρωσία, η Γερμανία και η Σουηδία. Και γι’ αυτό υπερτερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα αμερικάνικα αθλήματα. Τα έσοδα του NHL ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια (!) και το καθιστούν ως το μεγαλύτερο και πιο πετυχημένο πρωτάθλημα του πλανήτη.

ice-hockey-589317_1280.jpg

ΝΟ 8: ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Η αναφορά γίνεται στην επαγγελματική πυγμαχία, που έχει βγάλει μερικούς θρύλους του παγκόσμιου αθλητισμού, απόλυτα αναγνωρίσιμους, σαν τον Μοχάμεντ Άλι ή τον Μάικ Τάισον. Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχει πολλούς φίλους, αλλά στο εξωτερικό κάθε μεγάλος αγώνας αντιμετωπίζεται ως τεράστιο event που μεταδίδεται στην καλωδιακή τηλεόραση με εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομές. Ο προ τριετίας αγώνας του Φλόιντ Μέιγουεδερ με τον Μάνι Πακιάο, είχε μόνος του 400.000.000 δολάρια έσοδα, κυρίως απ’ αυτούς που πλήρωσαν για να δουν τον αγώνα σπίτι τους και από χορηγούς.

sport-1450863_1920.jpg

ΝΟ 7: ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Μπορεί να μην ζούμε στην εποχή που υπάρχουν οδηγοί εφάμιλλοι του Σένα, του Προστ ή του Σουμάχερ, όμως κατά τη διάρκεια της σεζόν, 550 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο θα δουν έστω και έναν αγώνα της Φόρμουλα 1.

Το ενδιαφέρον είναι κάπως μειωμένο, όμως τα έσοδα αυξάνονται, όπως και οι παχυλοί μισθοί των πιλότων, με τον Σεμπάστιαν Φέτελ να εισπράττει σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!

jp-valery-200305-unsplash.jpg


ΝΟ 6: ΡΑΓΚΜΠΙ
Βγάζουμε εκτός το NFL και μιλάμε για το ατόφιο ράγκμπι, που γνωρίζει τεράστια άνθηση στη Βρετανία και σε χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως η Αυστραλία και η Νότιος Αφρική.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση όλων των εποχών, κόβοντας 2,5 εκατ. εισιτήρια, μένοντας πίσω μόνο από το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ του 2014. Στον χορό μπαίνει και η Ιαπωνία, όπου καταγράφηκε στο παιχνίδι της με τη Σαμόα πως 1/5 Ιάπωνες είδαν το ματς από την τηλεόραση.

rugby-673453_1920.jpg

ΝΟ 5: ΣΤΙΒΟΣ
Η ποικιλία και ποσότητα των αγωνισμάτων και η παρουσία ικανών αθλητών σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, μεγαλώνουν το ενδιαφέρον σε όλο τον πλανήτη, έστω κι αν αυτό συμβαίνει στις μεγάλες διοργανώσεις.

Ο τελικός των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου είναι το δημοφιλέστερο event στην ιστορία των Αγώνων, καθώς ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν live τον θρίαμβο του Γιουσέιν Μπολτ. Ο στίβος είναι το κατεξοχήν άθλημα που αρέσκονται να παρακολουθούν μαζικά και οι γυναίκες.

track-441242_1920.jpg

ΝΟ 4: ΤΕΝΙΣ
Κάθε χρόνο τον Μάιο και τον Ιούνιο που διεξάγονται τα περίφημα τουρνουά Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον, το τένις είναι το σπορ με τις μεγαλύτερες τηλεθεάσεις σ’ αυτούς τους μήνες, εκτός από τις χρονιές (σαν τη φετινή) που έχει Μουντιάλ.

Άλλο ένα άθλημα που αγαπούν πολύ και οι γυναίκες και που βγάζει πραγματικούς σταρ. Μετά τον γκόλφερ Τάιγκερ Γουντς, οι Φέντερερ, Τζόκοβιτς και Ναδάλ είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές ενός ατομικού σπορ.

tennis-1671852_1920.jpg

ΝΟ 3: ΚΡΙΚΕΤ
Στην Ελλάδα δεν έχουμε ιδέα πώς παίζεται, αλλά το κρίκετ συγκινεί πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων της Γης. Πέρα από την Αγγλία και την Αυστραλία, το άθλημα είναι το πλέον δημοφιλές στην Ινδία του 1,2 δισ. κατοίκων αλλά και σε Πακιστάν, Μπαγκλαντές. Και το δικό του Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το τρίτο πιο δημοφιλές μετά του ποδοσφαίρου και του ράγκμπι.

cricket-166906_1920.jpg

ΝΟ 2: ΜΠΑΣΚΕΤ
Υπάρχουν άλλες έρευνες που κατατάσσουν το μπάσκετ σε πολύ πιο χαμηλή θέση, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ισχύει. Η τεράστια δημοφιλία του ΝΒΑ, η δυνατή παρουσία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η άνοδος στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, φέρνουν το μπάσκετ στη δεύτερη θέση της λίστας.

Μαζί με το NHL, το NFL και την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, το ΝΒΑ είναι στη λίστα με τα πιο δυνατά και κερδοφόρα πρωταθλήματα στον κόσμο. Φυσικά, έχει πολλούς λάτρεις στην Ελλάδα και είναι με άνεση το δεύτερο πιο δημοφιλές σπορ.

stocksnap_hbngbu52v1.jpg

ΝΟ 1: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δεν υπήρχε αμφιβολία για τον βασιλιά της λίστας. Υπολογίζεται πως ποδόσφαιρο βλέπουν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο του 50% του συνολικού πληθυσμού τη Γης.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η διοργάνωση που στρέφει τα βλέμματα όλου του κόσμου, τα πιο ακριβά τηλεοπτικά δικαιώματα αφορούν ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, τα περισσότερα χρήματα από σπόνσορες πέφτουν σε αυτό το άθλημα, οι πλουσιότερες ομάδες στον κόσμο του αθλητισμού προέρχονται από την μπάλα (Ρεάλ Μ., Μάντσεστερ Γ., Μπαρτσελόνα). Ακόμα και κάποιος που δεν παρακολουθεί ποδόσφαιρο, ξέρει την τρέλα και το πάθος του κόσμου γι’ αυτό.

ronan-lad-185148-unsplash.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ