Αθλητισμος

Η Σούπερ Λίγκα και τι να περιμένεις

Ξεκινά σήμερα το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, με την ελπίδα να δούμε μόνο μπάλα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4530592_2.jpg
©ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Άλλο ένα πρωτάθλημα, η… περιβόητη Σούπερ Λίγκα ξεκινά σήμερα και θέση για ευχολόγια δεν υπάρχει.

Κάθε –μα κάθε- χρόνο οι όποιοι καλοί οιωνοί εξαφανίζονται αργά ή γρήγορα. Ο κόσμος στα περισσότερα γήπεδα θα είναι λίγος, το θέαμα μέτριο και βγάλε, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να κυλήσουν όλα ομαλά.

Ουδείς γνωρίζει αν φέτος θα έχουμε πάλι δικαστήρια και αγώνες να διακόπτονται ή να μην αρχίζουν καν, όμως είναι δεδομένο ότι και η σεζόν που αρχίζει θα μας επιφυλάσσει τραγελαφικά γεγονότα. Κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, έτσι δεν γίνεται;

Κι όμως, το φετινό πρωτάθλημα θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον κόσμο. Τουλάχιστον θα το παρακολουθήσουν περισσότεροι άνθρωποι από τις προηγούμενες χρονιές, ακόμη και οι λιγότερο φανατικοί. Ο λόγος είναι απλός: Η ΕΡΤ απέκτησε τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων επτά ομάδων, άρα θα δείξει τα 105 από τα 240 παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας.

Μοιραία, έστω και πάνω στο ζάπινγκ, θα υπάρξουν αυτοί που θα δουν ένα ματς πχ. Ξάνθη-Άρης, όπου υπό άλλες συνθήκες δεν θα μάθαιναν ούτε καν το σκορ. Από την άλλη, ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στην ελεύθερη τηλεόραση παραμένει πάντοτε δελεαστικό για εκατομμύρια ανθρώπους όσο κι αν το «τριφύλλι» δεν συγκαταλέγεται στις υπερδυνάμεις του πρωταθλήματος πια.

Τι θα δούμε, λοιπόν, φέτος με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια; Καταρχάς τρεις ομάδες να διεκδικούν το πρωτάθλημα. Την κάτοχο του τίτλου ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Και όλα μαρτυρούν μια μεγάλη μάχη. Μακάρι δηλαδή… Συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν ακόμη, αφού τα μοναδικά δείγματα που έχουμε είναι οι λίγοι ευρωπαϊκοί αγώνες που έχουν δώσει οι τρεις αυτές ομάδες, δίχως μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ τους (οι μεταγραφές τελειώνουν την Παρασκευή 31 του μήνα).

Η «Ένωση» έχει αρκετές ανακατατάξεις, όμως δείχνει να βγάζει μέταλλο που απέκτησε με κόπο τις προηγούμενες σεζόν. Έφυγε ο προπονητής Μανόλο Χιμένεθ και τη θέση του πήρε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, για τον οποίον υπάρχει η αίσθηση ότι είναι καλός προπονητής. Ενάμιση χρόνο στον Παναθηναϊκό είχε την ευκαιρία να δείξει τι αξίζει σε υψηλό επίπεδο, όμως ο Αλαφούζος του έβαζε συνεχώς εμπόδια και δεν μπορέσαμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Η ΑΕΚ έχασε Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, Αραούχο, Βράνιες αλλά και τους Γιόχανσον, Κονέ και οι αντικαταστάτες τους είναι ένα ερωτηματικό. Στη θέση (και τον ρόλο) του Λάζαρου θα είναι ουσιαστικά ο Μάνταλος, αλλά θα αποκτηθεί και ένας καλός εξτρέμ, όπως υπάρχει και ο νεαρός Μπογέ που τραυματίστηκε νωρίς.

Αντι-Αραούχο θα είναι ο επίσης νεαρός Πόνσε, όμως ο Ουζουνίδης δείχνει να εμπιστεύεται πολύ τον Βίκτωρα Κλωναρίδη, που τον ξέρει από τον Παναθηναϊκό και θεωρεί ότι ταιριάζει στο σύστημά του. Στις θέσεις των δύο κεντρικών χαφ υπάρχει ο Άλεφ και θα αποκτηθεί άλλος ένας που θα προορίζεται για βασικός, ενώ τη θέση του Βράνιες πήρε ο Οικονόμου που επαναπατρίστηκε από την Ιταλία. Το πρόβλημα για την ΑΕΚ στα στόπερ, είναι ότι ο Τσιγκρίνσκι είναι ευπαθής στους τραυματισμούς και ο Τσόσιτς εμφανίστηκε υπέρβαρος στην προετοιμασία.

Στη συνείδηση του κόσμου, πάντως, φαβορί για τον τίτλο μοιάζει ο ΠΑΟΚ. Μοιάζει πολύ δεμένη και δυνατή ομάδα, που πέρυσι έχασε το πρωτάθλημα από δικά της εξωαγωνιστικά λάθη. Μπορεί να γίνει το ίδιο και φέτος; Δύσκολο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν τους Θεσσαλονικείς ως πολύ μεγάλο φαβορί, με αποδόσεις κάτω του 2. Στο έμψυχο δυναμικό, αποχώρησαν οι δύο εξτρέμ Τζάλμα και Μακ, αλλά δεν θα λείψουν σε κανέναν. Υπάρχουν οι έμπειροι Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί, ο Ουάρντα και δύο πιτσιρικάδες (Λημνιός, Ζαμπά) που ήδη έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής και τους πιστεύει ο προπονητής. Αποκτήθηκε στόπερ (Χατσερίντι), κεντρικό χαφ (Βέρνμπλουμ), αναπληρωματικός φορ (Ακπόμ) χθες και αριστερό μπακ (Τόσκα), οπότε ο ΠΑΟΚ δείχνει πλήρης σε όλες τις γραμμές. Κι αν περάσει την Μπενφίκα, ίσως γίνουν και κάποιες υπερβάσεις ενόψει των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, που παράλληλα θα μπορέσουν να τον απογειώσουν στην Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός από τη μεριά του, δείχνει πολύ καλά σημάδια, ίσως και κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική. Τι σημαίνει αυτό; Η ομάδα που έχτισε μια παντοκρατορία την προηγούμενη εικοσαετία, πέρυσι έδειξε αρκετά αδύναμη αγωνιστικά και στο τέλος ενώ ήταν εκτός στόχων, έμοιαζε με… σκορποχώρι.

Η εικόνα ήταν τόσο απογοητευτική που αποφασίστηκε ριζική αλλαγή του ρόστερ και φυσικά του τεχνικού τιμ. Ο Πέδρο Μαρτίνς καλείται ουσιαστικά να δουλέψει μια νέα ομάδα με σχεδόν 20 μεταγραφές. Κι όμως, το μεγάλο πρόβλημα ομοιογένειας που θα περίμενε κανείς, δεν υπάρχει! Ειδικά στο δύσκολο ματς με την Μπέρνλι την Πέμπτη, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν συμπαγείς, δίχως να έχουν όλες τις καλές μεταγραφές τους στο χορτάρι. Πέρα από επιθετική φαντασία, το πιο σημαντικό στοιχείο του Ολυμπιακού είναι η ψυχραιμία και η σοβαρότητα μέσα στο παιχνίδι. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στον Πορτογάλο προπονητή, που καλό θα είναι να στηριχθεί αρκετά (ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων) και να μην γίνει άλλος ένας αναλώσιμος σαν όλους τους τελευταίους που πέρασαν από το «Καραϊσκάκη» τα τελευταία χρόνια.

Πιο σημαντική μεταγραφή –και για λόγους εντυπώσεων- είναι αυτή του Λάζαρου Χρισοτοδουλόπουλου, ενώ ο Μαρτίνς περιμένει πολλά από το δίδυμο στα χαφ των Γκιλιέρμε-Νάτχο, που ακόμη δεν το έχουμε δει σε δράση. Πάντως, βασικό του μέλημα είναι να στρώσει την άμυνα, που έχει αρκετά κενά προς το παρόν.

Η αλήθεια είναι πως αυτές οι τρεις ομάδες απέχουν παρασάγγας από τις υπόλοιπες 13 του πρωταθλήματος. Κι αν συνεχίσουν να δείχνουν καλά στοιχεία, τότε μπορεί μεν η σεζόν να είναι άνιση σε σχέση με τους άλλους, αλλά μπορεί δε, να εξελιχθεί σε τιτανομαχία.

Δυστυχώς, απ’ αυτή τη μάχη θα απουσιάζει ο Παναθηναϊκός. Οι εξαγγελίες περί αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένουν… εξαγγελίες, αφού ο Ταϊλανδός δεν έχει αναλάβει ακόμη την ομάδα. Να, μόλις χθες δεσμεύτηκε πως θα βάλει 10 εκατομμύρια ευρώ (όχι 27 ή 47 που έλεγε) σε βάθος τριμήνου. Τρέχα γύρευε δηλαδή. Με την απαγόρευση μεταγραφών και με το -6 που ξεκινά, ο ΠΑΟ κινδυνεύει σοβαρά με υποβιβασμό και αυτό δεν είναι… αστείο.

Έχει λίγους έμπειρους παίκτες και ελάχιστους που θα φορούσαν τη φανέλα του υπό κανονικές συνθήκες. Πρέπει όλοι οι άνω των 23 να δώσουν το 100%, να βγουν λαβράκια μερικοί πιτσιρικάδες και φυσικά να μην προκύψουν νέα προβλήματα με καθυστερήσεις πληρωμών κλπ.

Όλοι οι παίκτες που έχει πάρει είναι νεαροί και εντός των επόμενων ημερών θα αποκτηθεί και ένας ξένος επιθετικός άνω των 23 ετών, που θα πρέπει να είναι προσεκτικά διαλεγμένος ώστε να κάνει τη διαφορά.

Όσο για τους υπόλοιπους, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο νεοφώτιστοι, Άρης και ΟΦΗ. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για «δυνατά» ονόματα, αλλά και γιατί μπορούν να φέρουν κόσμο στο γήπεδό τους. Οι μεσαίες ομάδες της Σούπερ Λιγκ, σαν τον Ατρόμητο, τον Πανιώνιο, τον Αστέρα και την Ξάνθη, αδυνατούν να μαζέψουν πάνω από 3.000 στα παιχνίδια τους, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Οι Θεσσαλονικείς και οι Κρητικοί έχουν σαφώς περισσότερο λαό και αν βοηθήσει και η πορεία τους, τότε θα δούμε μπόλικο κόσμο σε Χαριλάου και Ηράκλειο.

Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η Λάρισα, όμως ο κόσμος της, της γυρνάει την πλάτη όσο είναι ο Κούγιας πρόεδρος. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ