Αθλητισμος

Η Premier League αρχίζει: Το ποδοσφαιρικό θέαμα που θέλει να βλέπει όλος ο πλανήτης

Ποιοι δημιούργησαν το πιο εμπορικό πρωτάθλημα του κόσμου και τι ισχύει

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19444292.jpg
© EPA / NIGEL RODDIS

Σήμερα ξεκινά το πιο δημοφιλές, ακριβό και πολυαναμενόμενο πρωτάθλημα στον κόσμο, αυτό της Πρέμιερ Λιγκ, με ορεκτικό το ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λέστερ και το κυρίως πιάτο της πρώτης αγωνιστικής να σερβίρεται το σαββατοκύριακο (Άρσεναλ-Μάντσεστερ Σίτι μεταξύ άλλων).

Μπορεί στην Αγγλία να μην κατοικοεδρεύουν οι δύο μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη, η Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα, αλλά το δικό της πρωτάθλημα είναι αυτό που θέλει να βλέπει όλος ο πλανήτης.

Στην Ισπανία πέρα από τους δύο μεγάλους και την Ατλέτικο, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, ενώ στην Ιταλία έπειτα από μία μεγάλη πτωτική περίοδο, γίνονται ενέργειες (πχ. Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους) για ν’ ανακτήσει η Σέριε Α τη χαμένη αίγλη της. Το 1990 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Ρεάλ με την Μπάρτσα ήταν πάντοτε υπολογίσιμες δυνάμεις, όμως όλο το χαρτί ήταν μαζεμένο στην Ιταλία. Καινούργια ή ανακαινισμένα γήπεδα λόγω του Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς και στις ομάδες της χώρας, η παγκόσμια αφρόκρεμα. Οι τρεις Ολλανδοί στη Μίλαν (Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ), οι τρεις Γερμανοί στην Ίντερ (Ματέους, Κλίνσμαν, Μπρέμε), ο Μαραντόνα στη Νάπολι. Άλλες εποχές…

Η Αγγλία, αντίθετα, βρισκόταν στην ανυποληψία. Ήταν η περίοδος που ολοκληρωνόταν η πενταετής απουσία των ομάδων της χώρας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ως επακόλουθο της τραγωδίας του «Χέιζελ». Που τα περισσότερα γήπεδα έπασχαν σε θέματα ασφάλειας και άνεσης, κάτι που πιστοποιήθηκε με τον χειρότερο τρόπο στην τραγωδία του «Χίλσμπορο». Που οι ξένοι παίκτες δεν έβλεπαν την Αγγλία ως θελκτικό ποδοσφαιρικό προορισμό.

Όλα αυτά έχουν αλλάξει σήμερα και γι’ αυτό ευθύνεται η δημιουργία της Πρέμιερ Λιγκ. Ήταν ένας τρόπος που σκέφτηκαν οι μεγάλες ομάδες της χώρας για να αναβαθμίσουν το προϊόν και να αναβαθμιστούν οι ίδιες. Αποφάσισαν όλες μαζί να επιστρέψουν υπό την αιγίδα της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να διαπραγματεύονται ξεχωριστά όλες τις εμπορικές συμφωνίες.

Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την έκθεση του Πίτερ Τέιλορ. Πρόκειται για έναν εισαγγελέα, που έκανε δύο διαφορετικά reports για το Χίλσμπορο που προκάλεσε τον θάνατο 96 ατόμων. Στο πρώτο report ανέλυσε την κατάσταση και τι πήγε λάθος στο γήπεδο και τον περιβάλλοντα χώρο και στο δεύτερο έκανε προτάσεις για την αναβάθμιση των γηπέδων. Πάνω αυτή πάτησαν οι ομάδες και πολύ σύντομα η κατάσταση βελτιώθηκε.

Οι 20 ομάδες που συμμετέχουν κάθε χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ είναι και οι ισάριθμοι μέτοχοι της εταιρείας. Έχουν από δικαίωμα μίας ψήφου σε κάθε απόφαση που αφορά το πρωτάθλημα και φυσικά αυτές εκλέγουν τον πρόεδρο και το ΔΣ.

Το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται και φυσικά η δημοφιλία του προϊόντος, καθιστούν την Πρέμιερσιπ ως το πιο επικερδές ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στον κόσμο, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ!

Τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που παράλληλα θησαυρίζουν και τις ομάδες. Τα δύο συνδρομητικά κανάλια της χώρας, το SKY και το ΒΤ, έδωσαν για την ανανέωση της τριετούς συνεργασίας πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στα χρήματα αυτά δεν υπολογίζονται αυτά που δίνουν τα ξένα κανάλια για να μεταφέρουν την εικόνα σε 211 χώρες.

Κάθε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, ανεξάρτητα με τη θέση που θα τερματίσει, έχει μίνιμουμ έσοδα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, γεγονός που έχει αυξήσει κατά πολύ τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, αλλά και τα ποσά που δίνονται για μεταγραφές.

Παρακάμπτοντας τις μεγάλες και πιο γνωστές ομάδες, στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, η Λέστερ για παράδειγμα έδωσε 25 εκατομμύρια για να αποκτήσει τον Τζέιμς Μάντισον από τη Νόργουιτς της Β’ κατηγορίας, ενώ γίνονται πολλές τέτοιες μεταγραφές, όπου άγνωστοι (και πιθανώς μέτριοι παίκτες) κάνουν μετακινήσεις μπόλικων εκατομμυρίων.

Υπάρχει και η άλλη όψη. Ο Σενεγαλέζος μέσος, Ζαν Σερί έπαιζε στη Νις και θα μπορούσε να πάρει μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα. Τον ήθελε η Τσέλσι, μπήκε σφήνα η γερμανική Ντόρτμουντ κάνοντας οικονομική υπέρβαση, αλλά τον κέρδισε η νεοφώτιστη Φούλαμ. Έδωσε 30 εκατομμύρια ευρώ στην ομάδα του και πάνω από 6 ετησίως στον ίδιον. Δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την πιο ισχυρή Τσέλσι και υπερτέρησε από τη γερμανική Μπορούσια, που δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τέτοια προσφορά.

Η σεζόν που ξεκινά σήμερα στην Πρέμιερ Λιγκ είναι κομβική. Η πλειοψηφία των συλλόγων πήρε μια γενναία απόφαση την περασμένη άνοιξη, ψηφίζοντας τη λήξη των μεταγραφών πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Έτσι, οι μεταγραφές ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη 9 Αυγούστου, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη συνεχίζονται ως τις 31 του μήνα.

Σε συνδυασμό και με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ που ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουλίου, οι περισσότερες ομάδες δεν μπόρεσαν να κάνουν τις κινήσεις που ήθελαν. Παράλληλα κινδυνεύουν να χάσουν και βασικούς παίκτες τους, δίχως  να μπορούν πια να τους αντικαταστήσουν.

Ίσως αυτά τα δεδομένα ρίξουν κάπως το επίπεδο στο πρωτάθλημα και κάνουν τις ομάδες στην Ευρώπη λιγότερο ανταγωνιστικές. Ακόμη κι έτσι, όλος ο κόσμος (700 εκατομμύρια τηλεθέαση) περιμένει το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα να αρχίσει απόψε. Το θέαμα θα βρίσκεται και πάλι σε πολύ καλό επίπεδο, όπως βέβαια και η εισροή χρημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ