Αθλητισμος

«Ήθελα να ξορκίσω αυτήν την κατάρα» - Ο Γκολομέεβ για το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό

Ποιος είναι ο Έλληνας αθλητής που μας συγκίνησε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ddd.jpg

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης της Γλασκόβης.

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ έσπασε την... κατάρα της τέταρτης θέσης και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο, πετυχαίνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 21.44 (έναντι 21.52 που είχε κάνει στο χθεσινό ημιτελικό). Ο 25χρονος κολυμβητής του Εθνικού μετρούσε μέχρι σήμερα πέντε τέταρτες θέσεις σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (50μ. ελεύθερο το 2012 και το 2016, 50μ. πεταλούδα φέτος, 4Χ100μ. ελεύθερο και 4Χ100μ. μικτή ομαδική το 2016), δεν πτοήθηκε όμως, συνέχισε να προσπαθεί και δικαιώθηκε επιτέλους σήμερα ανεβαίνοντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και χαρίζοντας στην Ελλάδα το δεύτερο μετάλλιό της στη Γλασκόβη, μετά το χάλκινο του Απόστολου Χρήστου στα 100μ. ύπτιο.

Ο Γκολομέεβ κόντραρε μάλιστα ως το τέλος το μεγάλο φαβορί του αγωνίσματος, τον Μπεν Πράουντ, ο οποίος είχε κάνει 21.11 στον ημιτελικό αλλά σήμερα πήγε σαφώς πιο αργά. Τελικά ο Βρετανός πήρε την πρώτη θέση με 21.34 και χάρισε στη χώρα του τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο σε αυτό το αγώνισμα. Πίσω από τον Έλληνα πρωταθλητή τερμάτισαν ο Ιταλός Αντρέα Βεργκάνι με 21.68 και ο Ρώσος Βλαντ Μορόζοφ με 21.74, που είχαν προκριθεί με τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο αντίστοιχα. Γενικά, οι περισσότεροι φιναλίστ πήγαν πιο αργά σε σχέση με τον ημιτελικό, όμως ο Κριστιάν Γκολομέεβ ήταν τόσο αποφασισμένος που έκανε νέο ρεκόρ και ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του τελικού.

Τα αποτελέσματα του τελικού στα 50μ. ελεύθερο ανδρών:

1. Μπεν Πράουντ (Μ.Βρετανία) - 21.34

2. Κριστιάν Γκολομέεβ (ΕΛΛΑΔΑ) - 21.44

3. Αντρέα Βεργκάνι (Ιταλία) - 21.68

4. Βλαντ Μορόζοφ (Ρωσία) - 21.74

5. Σιμόνας Μπίλις (Λιθουανία) - 21.97

6. Τζέσε Πέτερ Πουτς (Ολλανδία) - 22.08

7. Αρι-Πέκα Λιουκόνεν (Φινλανδία) - 22.11

8. Πάβελ Γιούρασεκ (Πολωνία) - 22.14

«Ήθελα να ξορκίσω αυτήν την κατάρα της 4ης θέσης. Πραγματικά το πίστευμα πάρα πολύ, το ήθελα πολύ. Και μου βγήκε η κούρσα έτσι όπως έπρεπε, χωρίς λάθη. Ένιωθα τέλεια, τους έβλεπα τους αντιπάλους μου, ήμασταν όλοι μαζί και είπα εκεί στα τελευταία μέτρα ότι "τόχω, τόχω..». Και έγινε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη φετινή χρονιά. Με αυτά που έκανα στους Μεσογειακούς, αλλά κυρίως εδώ στο Ευρωπαϊκό, θεωρώ ότι είναι η καλύτερη στιγμή της κολυμβητικής μου καριέρας, μέχρι στιγμής. Αυτό με τις 4ες θέσεις, από το 2012 και μέχρι προχθές είχε παραγίνει. Δεν πήγαινε άλλο, είχα αρχίσει να αμφισβητώ τον εαυτό μου αν θα τα καταφέρω. Όμως πείσμωσα, το συζητήσαμε με τον προπονητή μου, είπαμε να μείνω συγκεντρωμένος και πεισμωμένος, να κάνω μια καλή κούρσα και ό,τι κι αν γίνει θα είμαστε ευχαριστημένοι, διότι ήταν μια επιτυχημένη χρονιά, έτσι ή αλλιώς. Δεν είχα το μυαλό μου πουθενά αλλού μέσα στην κούρσα του τελικού, παρά μόνο στον στόχο. Ούτε καν στους αντιπάλους μου, στους οποίους απλά έλεγχα και έριχνα κλεφτή ματιά. Συγκεντρώθηκα στον εαυτό μου, στην κούρσα μου και έφερα ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Όσο για το που το αφιερώνει τη μεγάλη του διάκριση: «Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο στον θείο μου και τη θεία μου, γιατί με έχουν στηρίξει πάρα πολύ και χωρίς αυτούς δεν θα είχα καταφέρει να φτάσω μέχρι εδώ». Είναι γνωστό ότι ο Κριστιάν Γκολομέεφ είναι ορφανός από μητέρα (από τη γέννα του) και πατέρα (από πολύ μικρός).

Με την όγδοη θέση στον τελικό των 50μ. πεταλούδα, ολοκλήρωσε η Άννα Ντουντουνάκη την εξαιρετική παρουσία της. Η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια τερμάτισε σε 26.23, ένα εκατοστό του δευτερολέπτου πιο αργά από το πανελλήνιο ρεκόρ που σημείωσε στον χθεσινό (8/8) ημιτελικό, ολοκληρώνοντας τους αγώνες με δύο τελικούς (ήταν πέμπτη στα 100μ. πεταλούδα), μία συμμετοχή στα ημιτελικά των 200μ. πεταλούδα και δύο πανελλήνια ρεκόρ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ