Αθλητισμος

Τα κάλαντα των μεταγραφών

Το παραμύθι πάει σύννεφο, χαϊδεύοντας απλά τα αυτιά των αφελών

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335597-697215.jpg

Τις μέρες των γιορτών, και από τη στιγμή που δεν γίνονται ματς, φούντωσε ξανά μια τζούφια μεταγραφολογία. Αφού το πρωτάθλημα έχει ουσιαστικά τελειώσει και καμία ομάδα δεν έχει την όρεξη ή τα λεφτά για να ξοδέψει και να φέρει σοβαρούς ποδοσφαιριστές, το παραμύθι πάει σύννεφο, χαϊδεύοντας απλά τα αυτιά των αφελών.

Όποιος ξέρει την αγορά και καταλαβαίνει τι γίνεται, μαθαίνει για όλες αυτές τις... βόμβες που ετοιμάζονται να σκάσουν δεξιά κι αριστερά και τον πιάνει μια μελαγχολία μεγαλύτερη από εκείνη που προκαλούν στον φτωχό τα Χριστούγεννα. 

Με χαμένη για χαμένη τη χρονιά, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θέλουν να δείξουν πως κάτι κάνουν και εξακολουθούν να ψωνίζουν ρετάλια από τους πάγκους της κάθε λαϊκής, κρατώντας... επτασφράγιστο μυστικό ότι εκείνοι που παζαρεύουν να φέρουν είναι ίδιοι ή χειρότεροι με όσους θέλουν να διώξουν σαν άχρηστους.

Για παράδειγμα, παρότι προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε καν τον Ανσαριφάρντ, έναν παγκοσμίως άγνωστο από το Ιράν που προσγειώθηκε το καλοκαίρι από το πουθενά στο γήπεδο του Πανιωνίου και αμέσως «έκανε τη διαφορά»! Τον διεκδίκησαν και οι δύο, αλλά τελικά τον χάνουν από τον... Ολυμπιακό, ο οποίος ενώ δεν τον έχει ανάγκη, ετοιμάζεται να τον αγοράσει μόνο και μόνο για να τους την σπάσει!

Βλέπεις λοιπόν όλη αυτή την καψούρα για κάποιον παίκτη που δεν τον ήξερε κανένας μέχρι τον περασμένο Αύγουστο κι αναρωτιέσαι πώς γίνεται τόσα χρόνια να έχει μείνει στα ράφια όταν οι (ψιλο)καλοί Ιρανοί μετρούνται στα δάχτυλα του μισού μας χεριού και κάνουν ήδη την όποια καριέρα τους στην Γερμανία ή αλλού. Μάλιστα, επειδή ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή βλέπει τη λιγούρα που υπάρχει, ανέβασε και την τιμή του εις υγείαν των κορόιδων.

Η περίπτωση θυμίζει την ίδια καψούρα που είχε πέρυσι τέτοιο καιρό ο Παναθηναϊκός για τον Μπουμάλ, έναν επιθετικό που «έκανε παπάδες» με τον Πανιώνιο, μα από τότε που πήγε στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας ψάχνει θέση στην ενδεκάδα με το κιάλι. Παρ όλα αυτά ετοιμάζεται να ψωνίσει πάλι από Νέα Σμύρνη έναν... δεύτερο Ιρανό, τον Μασούντ!

Αλλη «σοβαρή περίπτωση», ο Χόρχε Περέιρα Ντίας που προορίζεται για την ΑΕΚ. «Βαρύ βιογραφικό» κι αυτός, διαπρέπει όμως πλέον στη Μαλαισία, στο βασίλειο του παράνομου στοιχήματος, όπου με την... περίφημη Τζοχόρ έβαλε 50 γκολ σε 68 ματς! Στην πραγματικότητα το πρωτάθλημα εκεί είναι ένα από τα πολλά «νεκροταφεία ποδοσφαιριστών» που λειτουργούν στην Ασία και υποδέχονται τους κάθε είδους ξοφλημένους. Για παράδειγμα ο Πατίτο και ο Μπουονανότε είχαν καλύτερη εικόνα πριν έρθουν και μας δείξουν ότι δεν άξιζαν καν ούτε τα λίγα λεφτά που ξοδεύτηκαν για την πάρτη τους. Κι όμως, με τέτοιες κινήσεις ο Μελισσανίδης «σαρώνει την αγορά» και «θέλει να αλλάξει την εικόνα της ΑΕΚ» επειδή «αφουγκράζεται την απογοήτευση του κόσμου».

Έφερα δύο παραδείγματα από τα πολλά που θα παίξουν ολόκληρο τον Ιανουάριο στην ελληνική ποδοσφαιρική αγορά για σας πω τα δικά μου κάλαντα και να ευχηθώ ευτυχές το νέον έτος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ