Αθλητισμος

ΠΑΟ - ΑΕΚ: Το αθηναϊκό el clasico την Κυριακή

Η ιστορία, τα γκολ, οι παίκτες που φόρεσαν και τις δύο φανέλες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337030-700950.jpg

Στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής θα αναμετρηθούν στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, στο μεγάλο αθηναϊκό el clasico, παρότι οι δύο ομάδες δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους. Στο παρελθόν, πάντως, τα ντέρμπι μεταξύ «πρασίνων» και «κιτρινόμαυρων» έχουν προσφέρει μεγάλες στιγμές και το πάθος αναμένεται να είναι μεγάλο και σε αυτό το παιχνίδι.

Με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων έγινε στις 6 Ιανουαρίου 1925 και έληξε με νικητές τους «πράσινους» με 2-0. Πέρυσι το ντέρμπι έληξε ισόπαλο με 0-0. Σε επίπεδο Α΄ Εθνικής κατηγορίας, από την περίοδο 1959-60 έχουν γίνει 55 αγώνες με τον Παναθηναϊκό να έχει κερδίσει τους 26, σε 10 ματς ήταν νικήτρια η ΑΕΚ, ενώ 19 έληξαν ισόπαλα. Ο ΠΑΟ διατηρεί την υπεροχή και στα γκολ με 79 έναντι 48 της ΑΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τους παίκτες που φόρεσαν τις φανέλες και των δύο μεγάλων της Αθήνας, είναι πολλοί: Κώστας Χριστοδούλου, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, Μίμης Δομάζος, Κώστας Ελευθεράκης, Αντώνης Μήνου, Κώστας Παυλόπουλος, Μπλένταρ Κόλα, Δημήτρης Σαραβάκος, Γιάννης Καλιτζάκης, Γιώργος Δώνης, Δημήτρης Μάρκος, Νίκος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Αλεξόπουλος, Μιλτιάδης Σαπάνης, Άγγελος Μπασινάς, Σωτήρης Κυριάκος, Βαλεντίνος Βλάχος, Ξενοφών Φέτσης, Αντώνης Πετρόπουλος, Βάλτερ Βάγκνερ, Μάρτον Εστερχάζι, Λύσανδρος Γεωργαμλής, Βαγγέλης Βλάχος, Τάσος Μητρόπουλος, Κώστας Κατσουράνης.

Στους πάγκους και των δύο ομάδων έχουν καθίσει και οι προπονητές Φέρεντς Πούσκας, Χέλμουτ Σενέκοβιτς, Γιάτσεκ Γκμοχ και Φερνάντο Σάντος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ