Αθλητισμος

Ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ: Εμπλέκονται περισσότεροι από 1.000 αθλητές και Ολυμπιονίκες

«Μια συγκάλυψη που εξελίχθηκε από ένα ανεξέλεγκτο χάος σε μια θεσμοθετημένη και συντονισμένη συνομωσία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333382-691289.jpg
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι αθλητές, ανάμεσά τους Ολυμπιονίκες, εμπλέκονται και ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα φαρμακοδιέγερσης με τις ευλογίες του ρωσικού κράτους από το 2011 έως το 2015. Η έκθεση της επιτροπής ΜακΛάρεν αποκαλύπτει ότι το ντόπινγκ γινόταν σε τουλάχιστον 30 αθλήματα, ανάμεσά τους και το ποδόσφαιρο.

Ο Καναδός καθηγητής Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση που παρήγγειλε η WADA, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Βρισκόμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε μια συγκάλυψη, η οποία είναι σε εξέλιξη τουλάχιστον από το 2011 και συνέχισε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Επρόκειτο για μια συγκάλυψη που εξελίχθηκε από ένα ανεξέλεγκτο χάος σε μια θεσμοθετημένη και συντονισμένη συνομωσία με σκοπό την εξασφάλιση μεταλλίων». Ο Καναδός νομικός πρόσθεσε πως οι Αγώνες του Λονδίνου του 2012 ήταν «διεφθαρμένοι σε πρωτοφανή κλίμακα».

Η τεχνική της ανταλλαγής των δειγμάτων, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο Σότσι, μετεξελίχθηκε σε κανονικότητα στα εργαστήρια στη Μόσχα ως προς τους κορυφαίους Ρώσους αθλητές. Η συστηματική αυτή συγκάλυψη φέρεται να τελειοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς του 2012, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2013 και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014.

Ειδικά αναφέρεται ότι σε τέσσερις χρυσούς Ολυμπιονίκες του Σότσι, οι μετρήσεις έκαναν λόγο για περιεκτικότητα σε αλάτι στα δείγματα, η οποία ήταν σωματικά αδύνατη, ενώ ανιχνεύθηκαν δείγματα αθλητριών που περιείχαν ανδρικό DNA. Επίσης παραποιούσαν τα ρωσικά δείγματα με αλάτι και με καφέ.  

Έκθεση ΜακΛάρεν

Η δεύτερη έκθεση επιβεβαιώνει τα στοιχεία της πρώτης που είχε δημοσιευτεί πριν από λίγους μήνες. Στην έκθεση περιλαμβάνονται πολλά στοιχεία και ευρήματα ενώ έγινε επανέλεγχος των δειγμάτων.

«Τα στοιχεία δεν προέκυψαν από προφορικές μαρτυρίες κανενός, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα. Εξετάζονται τα φυσικά αποδεικτικά στοιχεία και τα συμπεράσματα εξήχθησαν από τα αποτελέσματα αυτά. Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης αποδεικνύουν πως η συνομωσία εξελίχθηκε τουλάχιστον από το 2011 έως το 2015», τόνισε ο καθηγητής. Η επιτροπή εντόπισε e-mail με τα οποία ζητούνταν οδηγίες από το υπουργείο Αθλητισμού για το τι θα πρέπει να γίνει με κάποια θετικά δείγματα αθλητών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είχε κερδίσει 72 μετάλλια, εκ των οποίων τα 21 ήταν χρυσά. Στους Χειμερινούς του Σότσι οι Ρώσοι είχαν κερδίσει 13 χρυσά μετάλλια.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ