Κοσμος

25 σοφές φράσεις του Νέλσον Μαντέλα για τον άνθρωπο, την ελευθερία και το μίσος

«Πάντα δείχνει αδύνατο, μέχρι να γίνει»

12768220.jpg
EPA/KIM LUDBROOK

Νέλσον Μαντέλα: 25 διάσημα αποφθέγματα και φράσεις του μεγάλου ηγέτη που γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2013. 

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο χωριό Μβέζο της περιοχής Τράνσκεϊ της Νότιας Αφρικής και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Αγωνίστηκε ενάντια στις ανισότητες και τις διακρίσεις, έμεινε φυλακισμένος για 27 χρόνια, έγινε ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, έδωσε μάχη με το ρατσισμό μέχρι το τέλος. Ο Νέλσον Μαντέλα έγινε σοφός μέσα από τις δύσκολες εμπειρίες του, τις προσωπικές και συλλογικές μάχες και το όραμά του. Μεγάλος αλλά ταπεινός. Αυτά είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αποφθέγματά του που αντηχούν τη σοφία της σκέψης του.

«Πάντα δείχνει αδύνατο, μέχρι να γίνει».

«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο».

«Το μίσος θολώνει το μυαλό. Εμπλέκεται με την στρατηγική. Οι ηγέτες δεν έχουν το περιθώριο να μισούν».

«Οι ανόητοι πολλαπλασιάζονται όταν οι σοφοί άνδρες παραμένουν σιωπηλοί».

«Αν μπορούν να μάθουν να μισούν, τότε μπορούν να μάθουν και να αγαπούν, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη φύση από το αντίθετό της».

«Κανείς δεν γεννιέται μισώντας…»

«Έμαθα, πως το θάρρος δεν είναι η έλλειψη φόβου, αλλά ο θρίαμβος επί του φόβου. Γενναίος δεν είναι εκείνος, που δεν νιώθει φόβο, αλλά εκείνος που κυριαρχεί επί του φόβου του».

«Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων».

«Αν θες να συνάψεις ειρήνη με τον εχθρό σου πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Τότε γίνεται συνεργάτης σου».

«Αν μιλήσεις σε κάποιον σε γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν μιλήσεις στη γλώσσα του, μιλάς στην καρδιά του».

«Ένα καλό μυαλό και μία καλή καρδιά είναι πάντα ένας τρομερός συνδυασμός».

«Όταν ανέβει κανείς ένα μεγάλο λόφο, καταλαβαίνει ότι έχει μπροστά του πολλούς ακόμη να ανέβει».

«Λέγεται πως κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά ένα έθνος, μέχρι να βρεθεί μέσα στις φυλακές του».

«Η μεγαλύτερη δόξα στη ζωή δεν βασίζεται στο να μην πέσεις ποτέ χαμηλά, αλλά στο να μπορείς να σηκωθείς ξανά κάθε φορά που πέφτεις».

«Απεχθάνομαι τον ρατσισμό επειδή τον θεωρώ ως κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από έναν μαύρο, είτε από έναν λευκό άνθρωπο».

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί πραγματικά, εκτός αν πολίτες της είναι μορφωμένοι».

«Η ελευθερία δεν θα είχε κανένα νόημα, χωρίς ασφάλεια στα σπίτια και τους δρόμους».

«Δεν ήμουν μεσσίας, αλλά ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος έγινε ηγέτης λόγω ασυνήθιστων και ειδικών συνθηκών».

«Το πιο δύσκολο θέμα δεν είναι να αλλάξεις τόσο τον κόσμο όσο τον εαυτό σου».

«Πολέμησα κατά της κυριαρχίας των λευκών και πολέμησα κατά της κυριαρχίας των μαύρων. Ονειρεύομαι το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί, σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να πετύχω. Αν όμως αυτό χρειάζεται, είναι ένα ιδανικό, για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

«Θα καταφέρεις πιο πολλά σ’ αυτόν τον κόσμο μέσα από πράξεις συγχώρεσης, παρά από πράξεις εκδίκησης».

«Μόνο οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν διαπραγματεύσεις. Οι φυλακισμένοι δεν κλείνουν συμφωνίες».

«Είναι προτιμότερο, να ηγείσαι από την πίσω γραμμή και να αφήνεις άλλους να φαίνονται, ειδικά όταν γιορτάζεις την νίκη κάθε φορά που κάτι καλό συμβαίνει. Στην πρώτη γραμμή μπαίνεις μόνο, όταν υπάρχει κίνδυνος. Τότε και οι άνθρωποι εκτιμούν την ικανότητα ηγεσίας σου».

«Στη φυλακή έρχεσαι αντιμέτωπος με το χρόνο. Δεν υπάρχει τίποτε πιο τρομακτικό».

«Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος. Δεν μπορώ να πω αν είμαι από τη φύση μου έτσι ή είναι κάτι που το καλλιέργησα με τα χρόνια. Ο αισιόδοξος είναι αυτός που μπορεί να αντικρίζει κατάματα τον ήλιο, να μην τυφλώνεται από το φως του και να συνεχίζει να προχωρά στο δρόμο του. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές με την πίστη στο καλό της ανθρωπότητας να δοκιμάζεται, αλλά δεν θέλησα ποτέ να παραδοθώ στην απελπισία. Στην απελπισία βρίσκεται η ήττα και ο θάνατος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ