- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σρι Λάνκα: Nέος πρόεδρος ο πρώην πρωθυπουργός, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε
Λίγες μέρες μετά την φυγή στο εξωτερικό του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα
Σρι Λάνκα: Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας.
Οι βουλευτές της Σρι Λάνκα εξέλεξαν σήμερα τον εκτελούντα χρέη προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε επόμενο πρόεδρο της χώρας, με την ελπίδα ότι εκείνος θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την οικονομική και πολιτική κρίση.
«Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε εξελέγη 8ος εκτελεστικός πρόεδρος βάσει του συντάγματος», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου μετά την καταμέτρηση των ψήφων.
Η νίκη του Βικρεμεσίνγκε, εναντίον του οποίου τάσσονται πολλοί απλοί πολίτες, μπορεί να οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις από τους πολίτες που είναι εξοργισμένοι με την κυβερνώσα ελίτ ύστερα από μήνες σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, όπως έχουν δηλώσει πολλοί διαδηλωτές.
«Ευχαριστώ το Κοινοβούλιο γι’ αυτή την τιμή», δήλωσε ο 73χρονος Βικρεμεσίνγκε, δικηγόρος που θήτευσε στον πρωθυπουργικό θώκο της Σρι Λάνκα έξι φορές. «Οι διαφορές μας τώρα τελείωσαν», δήλωσε. Ο ίδιος εξασφάλισε 134 ψήφους μεταξύ των 225 βουλευτών της Βουλής, ενώ ο βασικός του αντίπαλος Ντούλας Αλαχαπερούμα έλαβε 82.
Το κλίμα μεταξύ των διαδηλωτών ήταν υποτονικό, με μόνο περίπου 100 ανθρώπους να βρίσκονται στα σκαλιά της γραμματείας της προεδρίας.
«Είμαστε σοκαρισμένοι. Είναι ο άνθρωπος που χειρίζεται τα πράγματα με πονηρό τρόπο», δήλωσε ο διαδηλωτής Νταμίθα Αμπεϊράνθε, αναφορικά με τον Βικρεμεσίνγκε. «Θα αρχίσει να μας ελέγχει με διαφορετικό τρόπο. Ως διαδηλωτές, θα ξεκινήσουμε και πάλι τον αγώνα μας».
Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό είχαν στηθεί τουλάχιστον τρία οδοφράγματα. Προσωπικό ασφαλείας έκανε περιπολίες με ταχύπλοα σκάφη σε λίμνη γύρω από το κτίριο, ενώ στρατιωτικά τζιπ και τεθωρακισμένα οχήματα ήταν σταθμευμένα εντός της περιμέτρου.
Η εμπειρία του Βικρεμεσίνγκε σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του ενώ αναζητά τρόπο για να εξέλθει η Σρι Λάνκα από την οικονομική κρίση.
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να εργαστούμε επί μίας νέας στρατηγικής για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες του κόσμου…», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε αφού επικράτησε στην ψηφοφορία του Κοινοβουλίου. Ο ίδιος διαπραγματεύτηκε πρόσφατα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει καλή σχέση με χώρες που είναι σημαντικοί δωρητές, όπως η Ινδία. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν μπορεί να κατευνάσει τις μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποπομπή του πρώην προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους νωρίτερα αυτό τον μήνα εξοργισμένοι με την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, τις ελλείψεις σε καύσιμα και άλλα βασικά προϊόντα, τις συχνές διακοπές ρεύματος και αυτό που θεωρείται διαφθορά στην κυβερνώσα ελίτ. Ενώ η οργή του είχε στόχο τον Ρατζαπάξα, μέλος της πλέον ισχυρής πολιτικής δυναστείας της χώρας πριν από την κρίση, οι διαδηλωτές ζητούσαν να αποχωρήσει και ο Βικρεμεσίνγκε –κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει.
Ο πρόεδρος Βικρεμεσίνγκε, που εξελέγη για το υπόλοιπο της θητείας του Ρατζαπάξα, που λήγει τον Νοέμβριο του 2014, πρέπει τώρα να επιλέξει πρωθυπουργό για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Βικρεμεσίνγκε ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα προέδρου της περασμένη εβδομάδα όταν ο Ρατζαπάξα εγκατέλειψε τη χώρα με στρατιωτικό αεροσκάφος για τις Μαλδίβες και στη συνέχεια μετέβη στη Σιγκαπούρη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.