Κοσμος

Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα «αποδρά» από τη Σρι Λάνκα και μια δυναστεία τελειώνει

Έφτασε στις Μαλδίβες - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα εγκατέλειψε τη χώρα © EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα εγκατέλειψε τη χώρα με στρατιωτικό αεροσκάφος - Πήγε στις Μαλδίβες – H Σρι Λάνκα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πολιτική δυναστεία των Ρατζαπάξα κυριάρχησε στα πολιτικά πράγματα της Σρι Λάνκα από τα χρόνια του 2000 ως τον Απρίλιο, όταν οι διαδηλώσεις των πολιτών που πυροδότησαν οι τεράστιες ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων ξέφυγαν από κάθε έλεγχο.

Νωρίς σήμερα ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, δραπέτευσε από τη χώρα με στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στις Μαλδίβες. Η αποχώρησή του σημαίνει ότι κανένα μέλος της οικογένειας δεν απομένει πλέον σε θέση εξουσίας.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο 73χρονος έφτασε με πολεμικό αεροσκάφος στις Μαλδίβες γύρω στις 03:00 της Τετάρτης (τοπική ώρα, 01:00 στην Ελλάδα). Μαζί του διέφυγε από τη χώρα ο αδελφός του Μπέιζιλ, ο οποίος ήταν στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών. Εκτιμάται ότι ο Μπέιζιλ Ρατζαπάξα θα κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ.

Σε αχαρτογράφητα νερά η Σρι Λάνκα

Ο αρχηγός του κράτους ορκιζόταν μόλις τον περασμένο μήνα πως θα παρέμενε στο αξίωμά του ως το τέλος της θητείας του, το 2024, παρά τον λαϊκό ξεσηκωμό. Όμως χιλιάδες πολίτες εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία του προέδρου το Σάββατο, αναγκάζοντάς τον να τραπεί σε φυγή, να κρυφτεί, προτού εντέλει δεχθεί να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο 73χρονος πρόεδρος, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Άμυνας, είχε ήδη προσπαθήσει να φύγει από τη χώρα την Τρίτη, όταν διώχτηκε ταπεινωτικά από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο. Τελικά, στρατιωτικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-32 απογειώθηκε νωρίς σήμερα (τοπική ώρα).

Sri Lanka president flees country on military jet - BBC News

«Έπρεπε να γίνει αυτό μια μέρα», σχολίασε 73χρονος διαδηλωτής, συνταξιούχος μηχανικός, καθώς περιπλανιόταν στους χώρους της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, όπου διέμενε μέχρι πρότινος ο Μαχίντα Ρατζαπάξα, μεγαλύτερος αδελφός και προκάτοχος του νυν προέδρου. Πλέον, το κτίριο έχει καταληφθεί από διαδηλωτές.

«Λήστεψαν τα πάντα από τον λαό», είπε ο εβδομηντάρης, όμως αφού η δυναστεία των Ρατζαπάξα, διαβόητη για τον νεποτισμό της, πλέον εγκαταλείπει την εξουσία, «θα γίνουμε η καλύτερη χώρα στον κόσμο στο κοντινό μέλλον», διαβεβαίωσε.

Ο πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάξα παραιτήθηκε τον Μάιο, κατά συνέπεια ο γιος του Γιοσίντ έπαψε να είναι προσωπάρχης του. Ο άλλος του γιος, ο Ναμάλ, ο μεγαλύτερος αδελφός του Τσαμάλ και τα νεότερα αδέλφια του Μπάζιλ και Σασίντρα εγκατέλειψαν τους υπουργικούς τους θώκους τον Απρίλιο.

Ορισμένοι σύμβουλοι του προέδρου Ρατζαπάξα σχεδίαζαν τη φυγή του ιδίου και οικείων του με περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας.

Το κράτος της Ασίας δεν έχει πλέον παρά ελάχιστα δολάρια για τις εισαγωγές καυσίμων, κήρυξε για πρώτη φορά στην ιστορία του στάση πληρωμών στο εξωτερικό του χρέος ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πληθωρισμός έφθασε το 54,6% τον περασμένο μήνα κι αναμένεται να ανέβει ακόμη ψηλότερα, ενώ σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν για να εξοικονομούνται καύσιμα.

Η Σρι Λάνκα, η άλλοτε Κεϋλάνη, βιώνει την πιο σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948. Η κατάσταση δεν συγκρίνεται ούτε καν με την περίοδο του βάρβαρου εμφυλίου πολέμου με τους αυτονομιστές Τίγρεις των Ταμίλ, που συνέτριψε ο στρατός υπό την ηγεσία του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, άλλοτε στρατιωτικού, την εποχή υπουργού Άμυνας, το 2009.

Η τρέχουσα κρίση αποδίδεται κυρίως στην πανδημία του κορωνοϊού, που σακάτεψε τον τουριστικό τομέα και στράγγιξε τα εμβάσματα των μεταναστών στο εξωτερικό. Οι περικοπές φόρων που προώθησαν οι Ρατζαπάξα άνοιξαν πελώρια τρύπα στα έσοδα του κράτους, ενώ η απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων έπληξε επίσης τον πρωτογενή τομέα, προτού αρθεί.

Οι συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να συναφθεί δανειακή συμφωνία δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν παρά αργότερα φέτος ή στις αρχές της νέας χρονιάς, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τη γειτονική Ινδία και από την Κίνα.

Sri Lanka: State of emergency declared

Σρι Λάνκα: Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» η χώρα μετά τη φυγή του προέδρου

Η Σρι Λάνκα κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης λίγες ώρες μετά τη φυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

«Αφού ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο Ντινούκ Κολομπάζ εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας επ' αόριστον στη δυτική επαρχία, αυτή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Κολόμπο, με στόχο να περιοριστούν οι διαδηλώσεις.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Ο Βικρεμεσίνγκε αμφισβητείται και ο ίδιος από τους διαδηλωτές που κινητοποιούνται εδώ και τρεις μήνες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν η ανθρώπινη ζωή στη Γάζα έχει λιγότερη αξία από ένα σύνθημα 
Όταν η ανθρώπινη ζωή στη Γάζα έχει λιγότερη αξία από ένα σύνθημα

Η άδεια διέλευσης ενός Παλαιστινίου προς την Αίγυπτο κόστιζε στη μαύρη αγορά 5.000 δολάρια για έναν ενήλικα και 7.500 δολάρια για ένα παιδί. Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη οι τιμές αυτόματα διπλασιάστηκαν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY