Κοσμος

Σρι Λάνκα: Δεκτή η παραίτηση του προέδρου Ρατζαπάξα

Η χώρα έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα
Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα © EPA/ KIMIMASA MAYAMA

Η παραίτηση του προέδρου της Σρι Λάνκα έγινε αποδεκτή - Στη δίνη πολιτικής κρίσης η χώρα.

Η παραίτηση του προέδρου της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, έγινε αποδεκτή, δύο ημέρες μετά τη φυγή στο εξωτερικό του 73χρονου αρχηγού του κράτους, η επίσημη κατοικία του οποίου καταλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από χιλιάδες διαδηλωτές.

«Ο Γκοταμπάγια νομικά παραιτήθηκε», είπε ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα σε δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος είχε στείλει την επιστολή παραίτησής του στον επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας της Σρι Λάνκα την προηγουμένη, από τη Σιγκαπούρη.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου διευκρίνισε πως η αυθεντικότητα της επιστολής επαληθεύτηκε και «από εδώ και πέρα, θα πρέπει να ονομαστεί νέος (υπηρεσιακός) πρόεδρος, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Η παραίτηση του προέδρου της Σρι Λάνκα επισημοποιήθηκε μετά τον ξεσηκωμό των πολιτών εναντίον της κυβέρνησής του, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

Sri Lanka’s President flees country as state of emergency declared - BBC News

Η Σρι Λάνκα, η άλλοτε Κεϋλάνη, βιώνει την πιο σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948. Η κατάσταση δεν συγκρίνεται ούτε καν με την περίοδο του βάρβαρου εμφυλίου πολέμου με τους αυτονομιστές Τίγρεις των Ταμίλ, που συνέτριψε ο στρατός υπό την ηγεσία του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

Η τρέχουσα κρίση αποδίδεται κυρίως στην πανδημία του κορωνοϊού, που σακάτεψε τον τουριστικό τομέα και στράγγιξε τα εμβάσματα των μεταναστών στο εξωτερικό. Οι περικοπές φόρων άνοιξαν πελώρια τρύπα στα έσοδα του κράτους, ενώ η απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων έπληξε επίσης τον πρωτογενή τομέα, προτού αρθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ