Κοσμος

Μεγαλώνει το χάος στη Σρι Λάνκα

Παραμένει ακέφαλη ουσιαστικά η χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σρι Λάνκα: Πρόεδρος και πρωθυπουργός παραιτούνται εν μέσω «χάους»
Σρι Λάνκα © EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Σρι Λάνκα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα.

Βυθισμένη σε ένα επιδεινούμενο χάος παραμένει η Σρι Λάνκα, με τις κατοικίες και τα γραφεία του προέδρου και του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα Κολόμπο να έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις από τη μια πλευρά και τους χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούν, από την άλλη, την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας καταγγέλλοντας την κακοδιοίκηση ως υπεύθυνη για την βαθιά οικονομική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ασιατική χώρα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα έκαναν νωρίτερα σήμερα χρήση δακρυγόνων, χωρίς όμως να καταφέρουν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να εισβάλουν στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε στο Κολόμπο.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Βικρεμασίνγκε ζήτησε από τον στρατό και την αστυνομία να αποκαταστήσουν την τάξη, όμως οι στρατιώτες υποχωρούσαν και άφηναν τις πόρτες του κτιρίου ανοικτές στους διαδηλωτές.

«Διέταξα τους στρατιωτικούς διοικητές και τον αρχηγό της αστυνομίας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσουν την τάξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι διαδηλωτές «θέλουν να με εμποδίσουν να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να σκίσουμε το Σύνταγμά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την απειλή στη δημοκρατία», είπε και πρόσθεσε πως τα δημόσια κτίρια που έχουν καταληφθεί από τους διαδηλωτές πρέπει να παραδοθούν στο κράτος.

Υπενθυμίζεται πως και το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν εκτυλιχθεί σκηνές χάους, με τους διαδηλωτές να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο και να βάζουν φωτιά στην κατοικία του πρωθυπουργού.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ