Φωτογραφια

Μία Ιταλίδα ανακαλύπτει χιλιάδες φωτογραφίες του παππού της

Ο Αλμπέρτο ντι Λενάρντο φύλαγε για δεκαετίες περισσότερες από 8.000 μοναδικές φωτογραφίες σε ένα μυστικό δωμάτιο σε σοφίτα.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
An Attic Full of Trains Alberto di Lenardo, Carlotta di Lenardo
© An Attic Full of Trains Ι Alberto di Lenardo, Carlotta di Lenardo

Η Καρλότα ντι Λενάρντο ανακάλυψε περισσότερες από 8.000 μοναδικές φωτογραφίες που είχε βγάλει ο παππούς Αλμπέρτο και τις κρατούσε κρυφές.

Μία ιστορία λες και είναι βγαλμένη μέσα από κάποιο μυθιστόρημα ή κινηματογραφική ταινία. Μερικές φορές η ζωή σού φέρνει όμορφες εκπλήξεις, όχι μόνο δυσάρεστες. Κάπως έτσι θα ένιωσε η Καρλότα ντι Λενάρντο, τότε γύρω στα 20 της, όταν ανακάλυψε κάτι που θα της άλλαζε τη ζωή και τη θέαση για τον κόσμο.

An Attic Full of Trains Alberto di Lenardo, Carlotta di Lenardo
© An Attic Full of Trains Ι Alberto di Lenardo, Carlotta di Lenardo


Στο Ούντινε, στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, η Καρλότα πέρναγε άλλο ένα Σάββατο στο σπίτι των παππούδων της. Ο παππούς Αλμπέρτο ντι Λενάρντο ξαφνικά τη σηκώνει από το γεύμα και την οδηγεί στη βιβλιοθήκη του. Τίποτε δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Πίσω από τα βιβλία της βιβλιοθήκης και μετά από επιδέξιες κινήσεις, εμφανίστηκε μία μυστική πόρτα, που δεν είχε δει κανείς άλλος στο παρελθόν, που οδηγούσε σε ένα δωμάτιο στη σοφίτα.

Μέσα στο μικρό δωμάτιο, ανάμεσα σε ένα μεγάλο μοντέλο σιδηροδρόμου, υπήρχαν περισσότερες από 8.000 φωτογραφίες που είχε βγάλει ο παππούς Αλμπέρτο, «ένας ευγενής άνθρωπος» όπως λέει η ίδια, κατά τη διάρκεια της ζωής του, με μαγευτικό ρετρό Kodachrome φιλμ. Ίσως αυτό ήταν το δώρο και η κληρονομιά για την εγγονή του, λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή.

Οι φωτογραφίες είναι πραγματικά πολύ όμορφες, με τα ζεστά χρώματα της Ιταλίας, της υπαίθρου και της περιπέτειας να σε σαγηνεύουν και να σε καλούν, χωρίς να λείπει το χιούμορ. Η Καρλότα μάζεψε όλες αυτές τις φωτογραφίες και μέσα από μία δουλειά πέντε χρόνων, πολλές από αυτές εμφανίστηκαν στο βιβλίο "An Attic Full of Trains" από τη Mack Books.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης: «Τα ωραία φιλιά δημιουργούν τόπους»
Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης: «Τα ωραία φιλιά δημιουργούν τόπους»

Μια συζήτηση τη ζωή και τη δουλειά του στη Λήμνο, τη σειρά του για το Ελληνικό που εντάχθηκε στη συλλογή του Smithsonian, αλλά και τη συνεχή του έρευνα γύρω από την οικονομία της προσοχής

Τάσος Ανέστης
Τάσος Ανέστης: Ο φωτογράφος της ATHENS VOICE βραβεύτηκε στο Prix de la Photographie Paris

Το πορτρέτο του Θεοδόση Τάσιου βρήκε τον δρόμο του σε μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, κερδίζοντας το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Portraiture/Personality του PX3 2026

Τάσος Βρεττός
Τάσος Βρεττός: Τα δέντρα χορεύουν στην άκρη της ασφάλτου

Στη νέα του έκθεση «?Trees Dance!», στη Nitra Gallery, ο φωτογράφος βρίσκει ζωή εκεί όπου το βλέμμα μας πατάει γκάζι. Μια προσωπική συνάντηση με τη φύση, που αρχίζει από τη μυρωδιά του καμένου.

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Η Ελλάδα που χάνεται» του Γιάννη Δήμου γίνεται ιστορικό αρχείο και εργαλείο οπτικής παιδείας για τις νέες γενιές.
Από την «Ελλάδα που χάνεται» στην Ελλάδα που χάθηκε;

Πενήντα χρόνια μετά την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος του Γιάννη Δήμου, οι εικόνες ενός κόσμου που σταθερά απομακρύνεται αποκτούν νέα σημασία. Τι μπορούν να πουν σήμερα στις γενιές που δεν τον γνώρισαν ποτέ;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY