1821 Digital Gallery
5 φθηνές ταινίες που έσπασαν τα ταμεία

5 φθηνές ταινίες που έσπασαν τα ταμεία

Τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, που κόστισαν ελάχιστα!

Του Θάνου Γελαλή

Η ιστορία του κινηματογράφου μας έχει δείξει πως το βασικό κριτήριο για την επιτυχία μίας ταινίας είναι η δημιουργικότητα. Έτσι, ταινίες με μεγάλο προϋπολογισμό έχουνε καταφέρει να πιάσουν πάτο τόσο στις κριτικές όσο και στα ταμεία, ενώ άλλες, με τα απολύτως απαραίτητα οικονομικά εφόδια, κατάφεραν να βγάλουν εκατομμύρια και να αποκτήσουν φανατικό κοινό. Ακολουθούν 5 ταινίες που με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό και τεράστια απήχηση.

1. Blair Witch Project (1999)

Προϋπολογισμός: 60.000 $

Σχετικα
«Αφήνοντας το Λας Βέγκας» προς την καταστροφή
«Αφήνοντας το Λας Βέγκας» προς την καταστροφή

Κέρδος: 248.639.099 $

Τα γυρίσματα κράτησαν οκτώ ημέρες. Οι σκηνοθέτες Daniel Myrick και Eduardo Sánchez, κατάφεραν μέσα σε οκτώ ημέρες, να γυρίσουν μία ταινία που θα έκανε τα 00s να παραμιλάνε. Τρεις φοιτητές κινηματογράφου αποφασίζουν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για τον μύθο της μάγισσας του Blair. Όταν όμως ξεκινούν να εξερευνούν το δάσος όπου η μάγισσα μένει, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμεναν. Πρόκειται για μία ταινία που στηρίχθηκε στην αληθοφάνειά της και κατάφερε να τρομοκρατήσει μία ολόκληρη γενιά.

The Blair Witch Project (1999) Theatrical Trailer

Σχετικα
Η μουσική πορεία του Elvis Presley
Η μουσική πορεία του Elvis Presley

2. Napoleon Dynamite (2004)

Προϋπολογισμός: 60.000 $

Κέρδος: 46.118.097 $

Ο Napoleon είναι ένας socially awkward έφηβος που αποφασίζει να βοηθήσει τον καινούργιο του φίλο, στις σχολικές εκλογές. Το αλλόκοτο σενάριο του Jared Hess, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει ως αυτοβιογραφικό, σε συνδυασμό με μία εξίσου αλλόκοτη σκηνοθεσία, γεμάτη αναχρονισμούς, που μπερδεύουν τον θεατή, αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της επιτυχίας. Το Napoleon Dynamite σκιαγραφεί με έξυπνο χιούμορ το σχολικό περιβάλλον, μέσα από τα μάτια ενός outsider. Αν είσαι λάτρης του καλτ, δεν πρέπει να τη χάσεις.

Napoleon Dynamite Official Trailer!

3. Super Size Me (2004)

Προϋπολογισμός: 65.000 $

Κέρδος: 20.641.054 $

Ο Morgan Spurlock δεν άκουσε τη μαμά του όταν του έλεγε να μην τρώει έξω. Μέσα σε 30 μέρες κατάφερε να δημιουργήσει μία ταινία που σόκαρε το αμερικανικό κοινό, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο (σίγουρα όχι για τον εαυτό του) τις επιπτώσεις της βιομηχανίας του fast food. Για έναν μήνα ο Spurlock έτρωγε μόνο McDonalds φτάνοντας στο σημείο να κινδυνεύει η υγεία του. Η “δίαιτα” ήταν τόσο αυστηρή, που ακόμη και το νερό που έπινε έπρεπε να προέρχεται από τα McDonalds. Το Super Size Me είναι μία ταινία για γερά στομάχια!

Supersize Me -Trailer

4. Halloween (1978)

Προϋπολογισμός: 300.000 $

Κέρδος: 70.000.000 $

Στη συγκεκριμένη ταινία του John Carpenter, το babysitting θα έπρεπε να ανήκει στα βαρέα και ανθυγιεινά. Πρόκειται για ένα slasher που κατέχει υψηλή θέση για τους λάτρεις του καλτ. O πρωταγωνιστής, Michael Myers είναι ένας ψυχοπαθής δολοφόνος που το σκάει απ’ το ψυχιατρείο στο οποίο νοσηλεύεται, για να επιστρέψει στην πόλη όπου μεγάλωσε. Η πλοκή ξετυλίγεται κατά τη νύχτα του Halloween, όπου ξεκινάει ένα φονικό κυνηγητό με θύματα κυρίως ανυποψίαστες babysitter.

Halloween (1978) trailer

5. Rocky (1976)

Προϋπολογισμός: 1.100.000$

Κέρδος: 225.000.000$

Πρόκειται για την ταινία που καθόρισε την καριέρα του Sylvester Stallone, αφού δεν ήταν απλώς πρωταγωνιστής, αλλά και σεναριογράφος. Η πλοκή ακολουθεί τη ζωή ενός φτωχού Ιταλο-Αμερικανού μποξέρ, που έχει αναλάβει να συλλέγει χρέη για έναν τοκογλύφο. Η ζωή του αλλάζει όταν του δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστεί ενάντια σε έναν επαγγελματία, διεθνώς αναγνωρισμένο μποξέρ. Η επιτυχία της ταινίας, δε σταμάτησε στα 225 εκατομμύρια, αφού ακολούθησαν 7 sequel! Μάλιστα, αναμένεται να επιστρέψει με ένα 8ο sequel, τον Νοέμβριο του 2018.

Rocky (1976) - Trailer (HD)

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5