Εικαστικα

Πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου

Σε ηλικία 81 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο Χρόνης Μπότσογλου
Πέθανε ο Χρόνης Μπότσογλου © Eurokinissi

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου.

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Αθήνας, Χρόνης Μπότσογλου.

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη που είχε δώσει στην Athens Voice και τη Δήμητρα Γκρους

«Έχω μελετήσει όλη την ερωτική ζωγραφική, την ευρωπαϊκή, τη γιαπωνέζικη, την ινδική, την αρχαία ελληνική. Ένα από τα ζητήματα που έμπαιναν είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη περιγραφή στην αποτύπωση της ερωτικής πράξης, φαίνονται πάρα πολύ οι λεπτομέρειες και ταυτόχρονα, ανάλογα με τον πολιτισμό, όλο αυτό έχει να κάνει με το πώς το καταλάβαιναν συνολικά, σαν φαινόμενο της ίδια της ζωής. Η ηθική πάνω στον έρωτα υπήρξε πάντα ένα από τα στοιχεία ελέγχου μιας κοινωνίας. Οι αρχαίοι, οι Ρωμαίοι, οι Ινδοί, οι Γιαπωνέζοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Αυτή είναι η διαφορά με μας. Ειδικά τα γιαπωνέζικα είναι καταπληκτικά», είχε πει στην Athens Voice για την σχέση του με τη ζωγραφική.

42664-96053.jpg

«Δεν είμαστε ένα πράγμα, έχουμε πολλές εκδοχές και ανάλογα με τις συνθήκες μεταμορφωνόμαστε. Σε μια δεδομένη κατάσταση αποκτούμε άλλες συμπεριφορές, προβαίνουμε σε πράξεις που δεν έχουμε λογαριάσει. Κυρίως παίζουμε με τα πολλά πρόσωπά μας, έχουμε συγκάτοικους μέσα μας που τους έχω ζωγραφίσει πολλές φορές. Από την άλλη, η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας έχει μια συνέχεια. Δεν υπήρξαμε ούτε μικροί ούτε μεγάλοι, υπήρξαμε εμείς, ο καθένας από εμάς. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα μέσα μας, μόνο που το σώμα και το μυαλό μάς προδίδουν όσο μεγαλώνουμε. Μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις ψυχανάλυση, είσαι όμως αναγκασμένος να ψάχνεις τον εαυτό σου, ειδικά αν κάνεις μια δουλειά καλλιτεχνική. Ακόμα κι αν, ψάχνοντας, έρχεσαι αντιμέτωπος με εσωτερικές αντιφάσεις που δεν είναι εύκολο να αντέξεις. Πολλές από τις ιστορίες που υπάρχουν στα έργα μου είναι πολύ πληγωτικές», είχε εκμυστηρευτεί ο Χρόνης Μπότσογλου στην συνέντευξή του στην Athens Voice σχετικά με την ανθρώπινη φύση.

Ποιος ήταν ο Χρόνης Μπότσογλου

Ο Χρόνης Μπότσογλου γεννήθηκε το 1941 στη Θεσσαλονίκη. Μετά το Γυμνάσιο, σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1960–1965) κοντά στον Γιάννη Μόραλη. Κατά την περίοδο 1970 έως 1972, πραγματοποίησε σπουδές στην École Supérieure des Beaux Arts του Παρισιού. Το έτος 1989 εξελέγη καθηγητής ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ, στην οποία διετέλεσε και πρύτανης (2001–2006).

Παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείτο με τη χαρακτική (κυρίως οξυγραφία και λιθογραφία) και τη γλυπτική. Ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα.

42664-96073.jpg

Το έργο του

Είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις κυρίως στην Ελλάδα, και είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός της χώρας.

Το 2011 παρουσίασε στην Αθήνα τη συλλογή του «Ερωτικά», αποτελούμενη από ακουαρέλες, ανάγλυφα σε μπρούτζο και σχέδια με γραφίτη με θέμα την ερωτική πράξη. Η έκθεση αυτή συζητήθηκε για το προκλητικό περιεχόμενό της.

Η πιο πρόσφατη ατομική έκθεση έργων του έγινε στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2013 και περιελάμβανε τοπογραφίες, γεγονός που ξάφνιασε τους κριτικούς.

Έχει γράψει σε εφημερίδες και περιοδικά άρθρα για την τέχνη, ενώ εξέδωσε τρία βιβλία: 

  • Ημερολόγια ταξίδια (εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 1994), 
  • Ψευτοδοκίμια (εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2000) και 
  • Το χρώμα της σπουδής (εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2005).

Εξέδωσε επίσης μία ποιητική συλλογή με τίτλο Σπουδή στο μαύρο (εκδόσεις Περίτεχνον, Αθήνα 1998).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ