1821 Digital Gallery
 H Αrt Athina Virtual 2021 και η Art Athina Pop Up έβαλαν μπρος!
ΤΕΥΧΟΣ 804

H Αrt Athina Virtual 2021 και η Art Athina Pop Up έβαλαν μπρος

Ο μεγαλύτερος ετήσιος εικαστικός θεσμός, μια συνάντηση-γιορτή τέχνης, επιστρέφει και ψηφιακά και αληθινά
antonopoulou art, Μανταλίνα Ψωμά, Finding The Way Out
Art Athina 2021: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τη φετινή διοργάνωση - Οι χώροι, οι δράσεις, το παράλληλο πρόγραμμα.

Η ψηφιακή πλατφόρμα Αrt Athina Virtual και η έκθεση Art Athina Pop Up, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, λόγω των μέτρων προστασίας για την COVID-19, κρατούν την ψυχή και το πνεύμα του θεσμού ζωντανό και ασφαλή.

Η Art Athina Pop Up είναι ένας πρώτος κρίκος στην αλυσίδα επανασύνδεσης της Αθήνας με την κανονικότητα στη μετα-κορωνοϊό εποχή και μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε πώς αυτή η γιορτή μάς έφερνε κάποτε κοντά, κι όχι μόνο μέσα από τις οθόνες. Είναι το στοίχημα της φετινής διοργάνωσης – για άλλη μια χρονιά υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η διαδικτυακή πύλη της Art Athina μέσω της ανανεωμένης πλατφόρμας Αrt Athina Virtual (www.aavirtual.gr) είναι επισκέψιμη από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου. Κλικάρεις και σερφάρεις: Περιηγήσεις δωρεάν σε 58 γκαλερί και project spaces, γνωριμία με τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν, κανένας χρονικός περιορισμός, πρόσβαση σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα μέχρι και το τέλος του μήνα. Ακόμα να μπεις;

ART ZONE 42, Γιάννης Στεμπίλης, Two Iggy
ART ZONE 42, Γιάννης Στεμπίλης, Two Iggy
Σχετικα
Η Σταματία Δημητρακοπούλου, η Art Athina και η χρυσή εξίσωση
Η Σταματία Δημητρακοπούλου, η Art Athina και η χρυσή εξίσωση

Genesis gallery, Άννα Αμπαριώτου, After All They Are Just Humans
Genesis gallery, Άννα Αμπαριώτου, After All They Are Just Humans

Art Athina. Στους δρόμους ξανά!

Το δυστοπικό πέρυσι φέτος είναι ευτυχώς μερικά εμβόλια μακριά! Εξ ου και η ομαδική έκθεση Art Athina Pop Up θα φιλοξενηθεί στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος, από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου. Κι εδώ οι επισκέψεις θα είναι αληθινές, ασφαλείς και απόλυτα συντονισμένες με την επιταγή ενός safe space που τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας.

Αγκάθι Kartαλος, Μαρίνα Κροντηρά
Σχετικα
Τι φέρνουν οι περφόρμανς στην Art Athina 2021;
Τι φέρνουν οι περφόρμανς στην Art Athina 2021;

Σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας Σταματίας Δημητρακοπούλου, στον εκθεσιακό χώρο που θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο, όλες οι συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης και οι ανεξάρτητοι χώροι στο Art Athina Virtual θα παρουσιάσουν από ένα έργο τέχνης, το οποίο θα συνοδεύεται από QR code. Οδηγίες για αληθινούς περιηγητές: Οι επισκέπτες σκανάροντας τον κωδικό κάθε έργου θα μπορούν να μεταβαίνουν αυτόματα στο ψηφιακό περίπτερο της γκαλερί και να παίρνουν πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου έχει αναλάβει το γραφείο Objects of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

Astrolavos art galleries, Α. Παπαδόπουλος, Hey you Dirty Dirty Donkey

Από την Αrt Athina Virtual 2021 δεν λείπουν οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισίωναν το πρόγραμμα. Αυτή τη χρονιά, οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν ζωντανά στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, όπως και η ομιλία που αφορά τις εργασίες του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Art Athina σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το πρόγραμμα «Performance» είναι επίσης παρών και φέρει την υπογραφή του επιμελητή Κωνσταντίνου Στασινόπουλου. Το ίδιο και η κατηγορία Video/New Media Space, που δεν θα περιοριστεί στην πλατφόρμα της Art Athina Virtual, αλλά θα είναι επισκέψιμη και ορατή από τους δρόμους της πόλης.

ΑΛΜΑ Contemporary Art Gallery, Pat Andrea, The Bleeding Door

Ακολουθεί όλο το πρόγραμμα της φετινής Art Athina για να διαλέξετε την επίσκεψη που σας πάει. Κι όπως κάθε χρόνο, η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.

Performance

Το πρόγραμμα Performance της Art Athina Virtual σε επιμέλεια του επιμελητή και ιστορικού τέχνης Κώστα Στασινόπουλου (Assistant Curator, Live Programmes, Serpentine) με τίτλο «Προσμονές και Αφυπνίσεις», αγκαλιάζεi το υπερβολικό, την αγωνία και τον τρόμο ως στρατηγικές θέσεις που σηματοδοτούν το ασύνδετο παρόν μας. Οι «Προσμονές και Αφυπνίσεις» λειτουργούν ως μεμβράνη ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το τετελεσμένο και το ονειρικό, αιωρούμενες πάνω από το τώρα.
Συμμετέχουν με έργα τους οι Σπύρος Αγγελόπουλος, The AfroGreeks, Michaela Gleave, Αριστείδης Λάππας, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελένη Μπαγάκη, Nova Melancholia, Βασίλης Νούλας, Λουίζα Ντούρου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Βασιλική-Μαρία Πλαβού, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Poka-Yio, Βασίλης Σαλπιστής, Νάνα Σαχίνη, Άγγελος Σκούρτης, Serapis Maritime, Ελίζα Σόρογκα, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, ΦΥΤΑ και Φίλοι, Boyd Webb.
Το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας Art Athina Virtual.

Γκαλερί Δυο Χωριά, Ηλίας Καφούρος, Something Exciting

New Media Space

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, το Ίδρυμα Polyeco Contemporary Art Initiative και τη βρετανική ηλεκτρονική πλατφόρμα Daata, το πρόγραμμα της Art Athina Virtual New Media Space παρουσιάζει video art, NFT καθώς και οκτώ νέες αναθέσεις έργων επαυξημένης πραγματικότητας ΑR που οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μέσα από την ειδική εφαρμογή της πλατφόρμας Daata, σκανάροντας τους κωδικούς QR σε διάφορα σημεία - έκπληξη στο κέντρο της Αθήνας. Όλα τα έργα στην κατηγορία New Media Space αφορούν νέες παραγωγές του τελευταίου έτους.
Παρουσιάζονται έργα των: Αaajiao, Bianca Kennedy & The Swan Collective, Elliot Dodd, Eύα Παπαμαργαρίτη, Florian Meisenberg, Hypercomf, Jeremy Couillard, Keiken, Κοσμάς Νικολάου, Κυριακή Γκόνη, Pat Flynn, Tuomas A. Laitinen, Urs Fisher

Περίτεχνον Καρτέρης, Γεράσιμος Κανάκης, Επιστροφή

Live Talks & Αrt Athina Podcast

Το ετήσιο πρόγραμμα ομιλιών της Art Athina επιστρέφει στον φυσικό χώρο και θα πραγματοποιηθεί «ζωντανά» στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι ομιλίες θα αναρτώνται στο Art Athina Virtual με τη μορφή του νέου Αrt Athina Podcast, διαθέσιμο από την πλατφόρμα Art Athina Virtual.
Το πρόγραμμα Live Talks, σε επιμέλεια της Κατερίνας Ζαχαροπούλου φέρει τον τίτλο «Αισθηματική Αγωγή» και παρουσιάζει πέντε μη αναμενόμενες αφηγήσεις με σημαντικούς επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, καλλιτέχνες και συγγραφείς.
Μέρος του προγράμματος ομιλιών θα αποτελέσει και η ετήσια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina, σε συντονισμό της Δάφνης Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος (2020/2021). Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα που αφορά τη διαδρομή του έργου τέχνης από την παραγωγή έως και την έκθεσή του, με στόχο να πληροφορήσει, εμπνεύσει και να προετοιμάσει τους φοιτητές για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 140 προπτυχιακών φοιτητών του Tμήματος Εικαστικών Τεχνών και του Tμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

ENIA GALLERY, Άρτεμις Ποταμιάνου, On the Origin of Art Las meninas

Πρόγραμμα ομιλιών

  • Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 13.00: Πράγματα μακρινά, ιστορίες οικείες
  • Συζητούν οι: Σταμάτης Σχιζάκης - Επιμελητής Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φοίβη Γιαννίση - Ποιήτρια, Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου
  • Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, 17.00. Ετήσια Ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina: (Ξανά)χτίζοντας το Μέλλον. Συντονίζει η Δάφνη Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Art Athina 2020/2021
  • Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, 17.00. Από την πόλη έρχομαι... Συζητούν οι: Χριστόφορος Μαρίνος - Ιστορικός τέχνης, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων ΟΠΑΝΔΑ, Νίκος Βατόπουλος - Συγγραφέας, Δημοσιογράφος. Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου
  • Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, 17.00. Η καταγωγή των άλλων. Συζητούν οι: George Salameh - Εικαστικός, Poka Yio - Εικαστικός, Διευθυντής Μπιενάλε της Αθήνας. Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου
  • Σάββατο 20 Νοεμβρίου, 13.00. Κείμενα και Παρακείμενα. Συζητούν οι: Άγγελος Σκούρτης - Εικαστικός, Χρήστος Χρυσόπουλος - Συγγραφέας, Φωτογράφος. Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου
  • Κυριακή 21 Νοεμβρίου, 13.00. Ιστορίες που κατοικούνται. Συζητούν οι: Μάρω Μιχαλακάκου - Εικαστικός. Εύα Μανιδάκη - Σκηνογράφος, Αρχιτέκτων. Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Cube Gallery, CRUDA CRUDELTA, Demetrio Di Grado

Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η ομάδα της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου.
Την οπτική ταυτότητα της Art Athina Virtual υπογράφουν οι G Design Studio.
Τον προγραμματισμό της ιστοσελίδας έχει αναλάβει η εταιρεία QuadraWeb.
H υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Technohoros art gallery, Νικόλας Αντωνίου, Theory of Change

Αναλυτικά οι γκαλερί που συμμετέχουν στην Αrt Athina Virtual είναι: A.Antonopoulou.Art, Agathi Kartalos, Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Art Gallery, Anna Pappas, Argo Gallery, Art Appel Gallery, Art Prisma, Art Zone 42,Astrolavos Art Galleries,Athens Art Gallery,BERNIER/ELIADES,CAN Christina Androulidaki gallery, CASK Gallery, Cheapart, Citronne Gallery, Crux, Cube Gallery, Dio Horia Art Gallery, DL gallery, Donopoulos International Fine Arts, ekfrasi-yianna yrammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery,Eleni Koroneou Gallery, Enia Gallery, Epsilon Art Gallery, Evripides Art Gallery Gallery "7",Gallery, Ersi,Gallery Genesis, Ikastikos Kiklos Sianti, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Kappatos Gallery,Lola Nikolaou Art Gallery, Mihalarias Art, Nitra Gallery, Papatzikou art gallery, Peritechnon Karteris, Rebecca Camhi gallery, Rodeo Gallery, Roma Gallery,Skoufa Gallery, Technohoros Art Gallery, The Blender Gallery, The Breeder, Zina Athanassiadou Gallery, Zoumboulakis Galleries.

Project Spaces: Aetopoulos, Callirrhoë, KEIV Athens, MISC Athens, Saigon, Sealed Earth, space52, SPAGHETTO, SECCMA Trust

Για την είσοδό τόσο στον χώρο της Art Athina Pop Up όσο και στον χώρο που θα γίνουν οι ομιλίες είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και έχει ισχύ 180 ημερών.

Ξενοδοχείο King George: Βασ. Γεωργίου Α΄ 3
Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5