Εικαστικα

Τι λιχουδιές κρύβει το «La Grande Bouffe» του Τζώρτζη Ταταύλαλη;

Ο σημαντικός καλλιτέχνης του κολάζ εκθέτει αυτές τις ημέρες. Αφορμή για συνέντευξη

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
La Grande Bouffe: Η έκθεση κολάζ του Τζώρτζη Ταταύλαλη φιλοξενείται από τις 28/10 έως τις 8/11 στο Ισόγειο της Κηφισιάς. Ο εικαστικός μας μίλησε για το έργο του
«ΧΙΟΝΑΤΗ», ΚΟΛΑΖ | © ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΤΑΤΑΥΛΑΛΗΣ

La Grande Bouffe: Η έκθεση κολάζ του Τζώρτζη Ταταύλαλη φιλοξενείται από τις 28/10 έως τις 8/11 στο Ισόγειο της Κηφισιάς. Ο εικαστικός μας μίλησε για το έργο του

Ο Τζώρτζης Ταταύλαλης προσεγγίζει την τέχνη με τον ίδιο επίμονο τρόπο που ένας κυνηγός παραμονεύει το θήραμά του: Υπάρχει εικαστική τροφή παντού εκεί έξω, αρκεί να την ατενίσει και να την αναπλάσει το εκπαιδευμένο βλέμμα. Αποθησαυρίζοντας όλα όσα εμείς οι υπόλοιποι τσαλακώνουμε και πετάμε ενοχλημένοι ή καταχωνιάζουμε σε συρτάρια, ο δημιουργός συσσωρεύει flyer ντελιβεράδικων, διαφημιστικά φυλλάδια παντός είδους, αποκόμματα περιοδικών, σελίδες εντύπων και εφήμερα του δρόμου, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπει σε πρώτη ύλη των ιδιόμορφων κολάζ του.

Τι λιχουδιές κρύβει το «La Grande Bouffe» του Τζώρτζη Ταταύλαλη;
«BLUE BIRD», ΚΟΛΑΖ | © ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΤΑΤΑΥΛΑΛΗΣ

Το αποτέλεσμα είναι ένα άμεσο, ζωηρόχρωμο, γεμάτο κέφι και χωρίς περιστροφές σώμα εικαστικού έργου, ένα θαυμάσιο οπτικό τριπ που ενεργοποιεί τις αισθήσεις και προκαλεί το μάτι να βουτήξει στο σουρεαλιστικό του πανόραμα χαρακτήρων. Σκελίδες σκόρδου σχηματίζουν γιρλάντες γύρω από πληθωρικές κοντέσες, σχηματίζουν φυλάκια ευζώνων με μπαλαρίνες και κινεζάκια στο φόντο, αρλεκίνοι κρέμονται από οροφές με καραμελωμένα μήλα να συγκρατούν τις κουρτίνες, ευγενείς κολατσίζουν με πίτσες και κλαμπ σάντουιτς. Μπορεί η κουλτούρα του γρήγορου και πρόχειρου να αναχθεί σε τέχνη; Υπάρχουν δεύτερα μηνύματα πίσω από τα σκόρπια μεμοραμπίλια της καθημερινότητάς μας; Τα κολάζ του Τζώρτζη Ταταύλαλη απαντούν σε όλα αυτά τα ζητήματα, προχωρώντας ακόμη παραπέρα, προκειμένου να διατυπώσουν ένα ουσιαστικό σχόλιο γύρω από τον καταναλωτισμό, τον καπιταλισμό, την πανσπερμία εικόνων που συνθέτουν τη ζωή μας.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και έχοντας στο παρελθόν ασχοληθεί με πλειάδα τεχνών, από το σχέδιο μόδας και τις λαϊκές επιγραφές ως τις αναπαλαιώσεις, τα τελευταία χρόνια ο Τζώρτζης Ταταύλαλης έχει αφοσιωθεί στο κολάζ, ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λήμνο, τη Μύκονο και το Παρίσι.

Οι εκθέσεις του δεν είναι τακτικές, αλλά πάντοτε διαποτισμένες με την ευρηματικότητα και τον καυστικό λυρισμό του μοναδικού αυτού αλχημιστή των εικόνων. Το επόμενο διάστημα μπορείτε να ατενίσετε τη δουλειά του στον χώρο τέχνης «Ισόγειο», στο κέντρο της Κηφισιάς. Με αφορμή τη νέα αυτή έκθεση, που τιτλοφορείται «La Grande Bouffe», θέσαμε ορισμένα ερωτήματα στον καλλιτέχνη.

Τι λιχουδιές κρύβει το «La Grande Bouffe» του Τζώρτζη Ταταύλαλη;
«ΤΣΟΛΙΑΣ», ΚΟΛΑΖ | © ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΤΑΤΑΥΛΑΛΗΣ

Μιλήστε μας για τη σχέση σας με τα φυλλάδια των ντελιβεράδικων. Τι σας τράβηξε το ενδιαφέρον και σε ποιο σημείο αποφασίσατε να τα μετουσιώσετε σε κολάζ;
Από εκεί ξεκίνησαν όλα! Έβλεπα παντού ελεεινά φυλλάδια από delivery food κυρίως και αποφάσισα αντί να τρελαθώ να τα μετουσιώσω σε κάτι που αγαπώ. Δεν τρώω ποτέ delivery γιατί λατρεύω τη μαγειρική και γι' αυτό ίσως μετά το junk food - που ήταν η πρώτη μου έκθεση - πέρασα σε κάτι πιο κοντά στις γεύσεις μου κι έκανα την έκθεση ' food for thought ' με άλλα υλικά και τρόφιμα για να φτάσω σήμερα στο - La Grande Bouffe - που στην ουσία είναι όλα μαζί. Θέλω να καταλήξω λοιπόν πως όλη η ιδέα και το ταξίδι ξεκίνησε απο τα φυλλάδια του junk food και βρήκα αυτό το μέσο (κολαζ) που με εκφράζει. 

Παρά τον παιγνιώδη χαρακτήρα των έργων σας, υπάρχει τροφή για σκέψη πίσω από το «La Grande Bouffe». Σας αρέσει να μιλάτε με σύμβολα;
Ναι, είναι σατιρικό όλο αυτό. Μου αρέσει η αποδόμηση και την τολμώ. Χαίρομαι που βλέπω τον κόσμο να γελάει με τους χαρακτήρες που φτιάχνω και χαίρομαι που σε δύσκολες κοινωνικοπολιτικά εποχές, κάπως μέσα από το γέλιο αυτό βγαίνει μια αντίδραση και μια μικρή επανάσταση. Έχω ανάγκη να μιλώ με σύμβολα στα έργα μου γιατί αποφεύγω να το κάνω προφορικά. Κουράζομαι με τις αναλύσεις.

Πώς φτιάχνεται ένα κολάζ του Τζώρτζη Ταταύλαλη; Δημιουργείτε από παρόρμηση ή βρίσκεστε σε συνεχή διεργασία;
Αρχικά ξεφυλλίζω συνέχεια περιοδικά και κόβω ό,τι μου αρέσει, μετά τα βάζω μπροστά μου και φαντασιώνομαι έναν χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής του έργου προκύπτουν οι λεπτομέρειες - σχόλια που θέλω να κάνω, στο τέλος αν γελάσω, το έργο είναι έτοιμο. Ωστόσο δεν το εκθέτω αν δε βρω την κατάλληλη κορνίζα. Είμαι σε μόνιμη διεργασία και διέγερση λοιπόν!

Τι λιχουδιές κρύβει το «La Grande Bouffe» του Τζώρτζη Ταταύλαλη;
«ΣΟΥΜΟ», ΚΟΛΑΖ | © ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΤΑΤΑΥΛΑΛΗΣ

Καταγίνεστε με αρκετά πράγματα, όλα τους ωστόσο με κοινό στοιχείο ότι περνούν από τα χέρια σας. Σχέδιο, επιγραφές, αναπαλαιώσεις, κορνίζες, μαγειρική, ενώ διατηρείτε και τροχείο τρίτης γενιάς. Τι σας προσφέρει η χειρωναξία;
Το τροχείο έκλεισε πριν ένα χρόνο κι έτσι είμαι συνταξιούχος. Τώρα να δούμε τι έχει να γίνει. Έχω 10 έξτρα ώρες για ξεφύλλισμα, κόψιμο, ψάξιμο, προβληματισμό! Η χειρωναξία μου προσφέρει ηρεμία και απενοχοποιημένη αντικοινωνικότητα. Είμαι πολύ κοινωνικός κι έτσι χρειάζομαι κάποιες φορές να το εξισορροπώ.

Να υποθέσω ότι η χιουμοριστική διάθεση που διαποτίζει το έργο σας, είναι και στάση ζωής; Πιστεύετε στο γέλιο; Γελάτε αρκετά; Γελούν οι γύρω σας;
Από το χιούμορ ξεκινούν και στο χιούμορ τελειώνουν όλα. Εννοώ πως έχω ανάγκη και το μαύρο χιούμορ γιατί παράγεται από την αλήθεια. Γελάω συνέχεια. Πιστεύω μόνο στο γέλιο. Οι γύρω μου γελούν επίσης και γι' αυτό κάνουμε παρέα.

Η κουλτούρα του γρήγορου δεν περνά πια μόνο από το ταχυφαγείο. Όλα είναι γρηγορότερα και αποσπασματικότερα στην ψηφιακή εποχή μας. Πώς αντιμετωπίζετε εσείς αυτή τη συνθήκη;
Συμφωνώ απόλυτα πως όλα είναι γρηγορότερα και αποσπασματικότερα στην εποχή μας ωστόσο αυτό δε με τρομάζει και δε με αγχώνει. Ίσως επειδή δεν έχω ιδέα από ίντερνετ. Δεν ασχολήθηκα ποτέ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως το δαιμονοποιώ ή το κατηγορώ ή το σνομπάρω.

Αν σταματήσετε να εκφράζεστε καλλιτεχνικά, με τι θα ασχοληθείτε;
Στο ζώδιο είμαι Δίδυμος. Αν σταματήσω να εκφράζομαι καλλιτεχνικά, θέλω να γίνω Παρθένος και να ασχοληθώ λεπτομερώς με την οργάνωση της κηδείας μου.

img_3033.jpg
Ο ΤΖΩΡΤΗΣ ΤΑΤΑΥΛΑΛΗΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ «LA GRANDE BOUFFE»

info
«La Grande Bouffe»
Κολάζ και εγκαταστάσεις του Τζώρτζη Ταταύλαλη
28 Οκτωβρίου – 8 Νοεμβρίου 2021
Χώρος τέχνης «Ισόγειο»
Αγίου Δημητρίου 14, Κηφισιά (κάτω από τη ΜΕΝΤΑ)
Facebook: Έκθεση κολάζ – LA GRANDE BOUFFE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ