1821 Digital Gallery

Πέθανε ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης

O συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης
O συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης
Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Σύρου
  • A-
  • A+
0
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης.

Στην αγαπημένη του Σύρο άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 88 ετών, ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης, ο οποίος κατάφερε στην δημιουργική πορεία του να μετατρέψει τη Σύρο σε εικαστικό κέντρο των Κυκλάδων, με πανελλήνια ακτινοβολία, με τις πολύ σημαντικές εκθέσεις που διοργάνωσε στην Ερμούπολη από τη δεκαετία του '90, στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού «Ερμουπόλεια».

Για την προσφορά του, είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Σύρου επί δημαρχίας του δήμαρχου Γιάννη Δεκαβάλλα.

Ποιος ήταν ο Κώστας Ιωαννίδης

Η σχέση του Κώστα Ιωαννίδη με τη Σύρο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ο φίλος του Συριανός, ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης, τον έφερε στο νησί και του πρότεινε να διοργανώσει εκθέσεις.

Λάτρης της εικαστικής τέχνης, συνδέθηκε από πολύ νωρίς με τη ζωγραφική. 'Αρχισε να αγοράζει έργα ζωγραφικής με τα πενιχρά μέσα που διέθετε από τα εφηβικά του χρόνια. Έγινε πολύ γνωστός από την διοργάνωση εκθέσεων, όπως των Γιάννη Μόραλη, Θάνου Τσίγκου, Γιάννη Γαΐτη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Όπυς Ζούνη, 'Αλκη Πιερράκου, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Πανιάρα, Παύλου Σάμιου και πολλών άλλων, τόσο στην Ερμούπολη της Σύρου, όσο και σε άλλους δήμους και περιοχές ανά την Ελλάδα, σε μουσεία και εθνικές πινακοθήκες, με έργα που προέρχονταν από τη συλλογή του.

Σχετικα
Φώφη Γεννηματά: Η πολιτικός που δεν εμπορεύτηκε τον πόνο της
Φώφη Γεννηματά: Η πολιτικός που δεν εμπορεύτηκε τον πόνο της

Επίσης, στο Μουσείο Κοτοπούλη, στον Δήμο Ζωγράφου, όπου και γεννήθηκε το 1933. Πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα τον είχαν βραβεύσει για την προσφορά του με τιμητικές πλακέτες και τον είχαν ανακηρύξει επίτιμο δημότη τους, όπως οι δήμοι Πάτρας, Κέρκυρας, Μακρυνίτσας, Δελφών, κά. 

Το 2006, η Πινακοθήκη Χανίων είχε πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον ίδιο και στη συλλογή του, με τίτλο «Το οδοιπορικό ενός συλλέκτη».

Στο Παρίσι όπου βρέθηκε, με κρατική υποτροφία, για σπουδές κοπτικής και ενδυματολογίας, τον κέρδισε η τέχνη κι απέκτησε μια ενδιαφέρουσα εικαστική παιδεία, γνώρισε πολλούς ζωγράφους και άρχισε σιγά-σιγά να κτίζει τη συλλογή του.

Σχετικα
Επεισόδια Ρομά στα Μέγαρα: Τραυματίες αστυνομικοί από καραμπίνα
Επεισόδια Ρομά στα Μέγαρα: Τραυματίες αστυνομικοί από καραμπίνα

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1982 για να ξεκινήσει λίγο αργότερα να διοργανώνει εκθέσεις που γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία, πάντα με στόχο την αποκέντρωση της τέχνης, στην οποία έταξε τον εαυτό του.

«Εραστής των τεχνών και άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες, αγάπησε το νησί μας και το απογείωσε εικαστικά για περισσότερα από είκοσι έτη. Χάρη στη συμβολή του, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κορυφαίοι Έλληνες αλλά και ξένοι καλλιτέχνες επέλεγαν τη Σύρο για να εκθέσουν τα έργα τους, με αποτέλεσμα η φήμη του νησιού, ως καλλιτεχνικού κέντρου, να ξεπεράσει τα στενά όρια της χώρας μας» αναφέρει ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νικόλαος Λειβαδάρας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του.

«Ο Κώστας λάτρεψε τη Σύρο και το απέδειξε έμπρακτα, όχι μόνο με τη συμβολή του στα πολιτιστικά πράγματα, αλλά και με το κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο. Γι΄ αυτό και δίκαια του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου δημότη. Θα μείνει για πάντα μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας» σημειώνει μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Σύρου -Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Η κηδεία του συλλέκτη θα γίνει από το νεκροταφείο Ζωγράφου, το Σάββατο, στις 12.00 το μεσημέρι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5