- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Αρχαιολόγοι: Βγάζουν στο σφυρί και αρχαία μνημεία - Τα εκχωρούν στο Υπερταμείο!
Αγγίζει τα όρια της συνταγματικής εκτροπής, καταγγέλλουν
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει ότι έχουν περάσει στο Υπερταμείο μεταξύ των 10.119 κτιρίων για αξιοποίηση και αρχαία μνημεία.
Συγκεκριμένα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται
- μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,
- η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,
- η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
- ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
- συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,
- ο προμαχώνας Μοnigo,
- o Ενετικός προμαχώνας Lando,
- το φρούριο Φιρκά και
- το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).
Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!),
- τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
- αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
- το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή
- το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
«Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο» τονίζει ο ΣΕΑ και προσθέτει: «Αποτελεί ύστατο σημείο συνταγματικής εκτροπής που μάλιστα λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που θα περιμέναμε συντονισμένες ενέργειες για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων και τις νόμιμες αποζημιώσεις για την καταστροφή τους σε καιρό πολέμου».
Παρατίθεται η ανακοίνωση:
O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής. Καταγγέλλει την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ΄ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 «Μεταβίβαση, κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β΄).
Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης). Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Η εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία τα εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., μάλιστα με την «επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου». Η νομή, χρήση και διαχείριση λοιπόν των σημαντικότερων μνημείων των Χανίων δεν θα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του, κατά παράβαση του πνεύματος του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα. Κάθε απόπειρα μεταβίβασης αυτών προς διαχείριση από τρίτους μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό αποτελεί πάγια θέση του Συλλόγου μας και γι΄ αυτό θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των αρχαιοτήτων ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν θα επιτρέψει την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ως εγγύηση δανείου του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα, με άγνωστη εν τέλει έκβαση. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, αν και συντελείται σε καιρό ειρήνης, μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με τους βανδαλισμούς μνημείων και τη λεηλασία αρχαιοτήτων στα πέτρινα χρόνια της κατοχής ή τις αρπαγές αρχαιοτήτων κατά τον 19ο αιώνα.
Αποτελεί ύστατο σημείο συνταγματικής εκτροπής που μάλιστα λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που θα περιμέναμε συντονισμένες ενέργειες για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων και τις νόμιμες αποζημιώσεις για την καταστροφή τους σε καιρό πολέμου.
Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση:
- την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.
- την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «βασίλισσα των Χριστουγέννων» θα πραγματοποιήσει εορταστικές εμφανίσεις σε αρένες
Ο μουσικός κάλεσε το κοινό να μην τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στη σύγκρουση
Η προσιτή τιμή και οι νέες κυκλοφορίες οδηγούν την αναγέννηση των φυσικών μέσων
Ένα αφιέρωμα στον τόπο και τους ανθρώπους του, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Ο Δρ. Zaldy Tan μιλά για την απώλεια μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές.
Το Φεστιβάλ έρχεται από τη Λέσβο στην Αθήνα για μια μόνο βραδιά, με σπουδαίους διεθνείς και Έλληνες μουσικούς
Ο Σκωτσέζος μουσικός αποθεώθηκε στο Σάο Πάολο γράφοντας εκ νέου ιστορία
Στην 36η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Kworb – Στις 28 από τις 50 θέσεις του ελληνικού Top 50 του Spotify τα τραγούδια του.
Η ράπερ δηλώνει περήφανη για τη στήριξή της στον πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά τις αντιδράσεις
«Ο κόσμος δεν θέλει να παρακολουθεί μια μηχανή που είναι τέλεια», δήλωσε ο πρώην τραγουδιστής των Police
Από μια σχολή θεάτρου σε έναν ζωντανό οργανισμό εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού
Οι κριτικές ήταν συντριπτικά θετικές, με την ταινία να συγκεντρώνει ποσοστό 95% στο Rotten Tomatoes
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Έβαλε τα κλάματα μπροστά στους θεατές
Η 21η Σεπτεμβρίου υπενθυμίζει ότι η ειρήνη είναι μια διαρκής προσπάθεια συνύπαρξης, δικαιοσύνης και αλληλοκατανόησης
«Υπάρχουν ελάχιστα μέρη σε αυτόν τον πλανήτη όπου μπορούμε απλώς να είμαστε μαζί»
Πότε θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Η ιστορία για το «Παιδί της Νύχτας»
«Έχω γράψει πολλά τραγούδια, αλλά αυτό το τραγούδι, επειδή ξέρω ότι ήταν το αγαπημένο του θα το πω...»
Ο ηδονισμός του ρέιβ και η τέκνο της αγωνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.