Visual Browsing
Πανσέληνος

Θα γίνουν τελικά γυρίσματα του BBC στο Σούνιο;

Η δυσαρέσκεια Παππά και Κρέτσου για το «όχι» του ΚΑΣ και η ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Πανσέληνος © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δυσαρέσκεια επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για το «όχι» του ΚΑΣ να παραχωρήσει τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου για τα γυρίσματα της σειράς του BBC «The Little Drummer Girl».

Χθες, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος με μακροσκελεστατη ανακοίνωσή του, τόνισε ότι «μετά από την πολυετή οικονομική κρίση που ισοπέδωσε την οπτικοακουστική παραγωγή της χώρας μας, που άφησε χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος άνεργους, και τους υπόλοιπους να δουλεύουν υποαμοιβόμενοι, σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, και την ίδια στιγμή που ολόκληρος ο ελληνικός λαός κάνει υπερπροσπάθεια για να υπερβούμε, όλοι μαζί, την περίοδο της επιτροπείας, με μία μόνο αξιολόγηση να μας χωρίζει από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρμενίζει σε δικές του ήρεμες θάλασσες σαν να μην έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια απολύτως τίποτα».

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είναι πολύ δυσαρεστημένος με την απόφαση του ΚΑΣ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου που επικαλείται ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κανελλόπουλος, «δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Υπάρχουν τα νομικά εργαλεία που θα διασφαλίσουν ότι θα υπηρετηθεί το καλό τις χώρας».

Την ίδια ώρα, σε ρεπορτάζ του το news247.gr αναφέρει ότι οδεύει προς εκτόνωση η ένταση, καθώς το ΚΑΣ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου τη Μεγάλη Τρίτη και να δώσει το «πράσινο φως». Όπως αναφέρει το in.gr, η συζήτηση θα γίνει επειδή το BBC υπέβαλε νέο αίτημα για γυρίσματα στο Σούνιο.

Σχετικα
Η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη στα διεθνή ΜΜΕ
Η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη στα διεθνή ΜΜΕ

Εντωμεταξύ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή του για την απόφαση του ΚΑΣ με την εξής ανακοίνωση:

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τη βαθιά απογοήτευση και έκπληξή του σχετικά με την αρνητική απόφαση του ΚΑΣως προς την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου για τις ανάγκες των γυρισμάτων της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς «TheLittleDrummerGirl», η οποία βασίζεται στο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Παρκ Τσαν Γουκ. Το ΕΚΚ γνωρίζει και παρακολουθεί εδώ και καιρό τα βήματα που έχει ακολουθήσει η εταιρεία παραγωγής για την απόκτηση αδειών για τα γυρίσματα της σειράς στην Ακρόπολη και στο Σούνιο, έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και έχει ενθαρρύνει τους εκπροσώπους της εταιρείας να πραγματοποιήσουν παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την υποστήριξη του αιτήματός τους.

Ένα χρόνο μετά την σύσταση του Hellenic Film Commission, της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΚΚ για την προβολή της Ελλάδας και την προσέλκυση διεθνών παραγωγών, αρνητικές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέναντι σε αντίστοιχα αιτήματα,τόσο υψηλού κύρους, δυσχεραίνουν το έργο του.

Σχετικα
7 ψυχολογικά θρίλερ και αστυνομικές σειρές για τον βαρύ χειμώνα
7 ψυχολογικά θρίλερ και αστυνομικές σειρές για τον βαρύ χειμώνα

Η εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ως προς την συγκεκριμένη παραγωγή, σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργαλείων (ενεργό FilmCommission, επενδυτικό κίνητρο), δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια να γίνει επιτέλους πράξη η «προσέλκυση διεθνών παραγωγών».

Ένα από τα βασικά συγκριτικάπλεονεκτήματα μιας χώρας, σαν την Ελλάδα, είναι οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι της (δεκαοχτώ από τους οποίους προστατεύονται από την UNESCO).Οφείλει, λοιπόν, να τους αξιοποιήσει, να τους αναδείξει και να τους προβάλει μέσα από την οπτικοακουστική βιομηχανία, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την χρησιμότητά τους στο χτίσιμο του branding μιας χώρας φιλικής προς τις κινηματογραφικές παραγωγές.

Τον Νοέμβριο του 2017, σε εκδήλωση του EuropeanFilmCommissionsNetwork στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. PetraKammerevert, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, δήλωσε:

«Το2018θαείναιΈτοςΠολιτιστικήςΚληρονομιάς. Δεν ήταν εύκολο να το κερδίσουμε. Οι αρχαιολογικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς θα έπρεπε να αξιοποιούνται περισσότερο στις ταινίες διότι εκεί αναδεικνύονται με εκπληκτικό τρόπο και δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με το κοινό».

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το HellenicFilmCommission, από το καλοκαίρι του 2017, έχει εισηγηθεί προς τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού τις προτάσεις του, για μια νέα διαδικασία αδειοδότησηςκινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μια νέα λογική στον καθορισμό των αντίστοιχων τελών, σεβόμενοι τόσο το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, όσο και τις δυνατότητες που παρέχονται για την προβολή και αξιοποίησή του, μέσω των οπτικοακουστικών παραγωγών, στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανάπτυξης της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναμένει την επικείμενη οριστικοποίηση και υπογραφή των Υ.Α. και Κ.Υ.Α.(αδειοδότησης και καθορισμού των τελών κινηματογράφησης αντίστοιχα)συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5