Tip of the day

Πού θα βρεις τα πιο ταξιδιάρικα γλυκά

Καταπληκτικά και φτιαγμένα για να παραμένουν φρέσκα για καιρό

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sweet Alchemy

Στo Sweet Alchemy της Ηροδότου και του Στέλιου Παρλιάρου, θα βρεις τα gateaux de voyage που παραμένουν ολόφρεσκα ακόμη και μετά από πολλές, πολλές ημέρες

Ο Στέλιος Παρλιάρος δεν είναι ένας ζαχαροπλάστης σαν τους άλλους. Το ανήσυχο μυαλό του πάντα τον ταξιδεύει σε ένα άλλο παρόν και μέλλον, σε όλα όσα δεν έχουν ακόμη γίνει, στη φρέσκια, φαεινή ιδέα. Με μια τέτοια ιδέα ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια το Sweet Alchemy της Ηροδότου, στο Κολωνάκι.

Το μαγαζί, που από μόνο του αποτελεί δήλωση του χαρακτηριστικού στιλ Παρλιάρος, είναι σκουρόχρωμο και λαμπερό συνάμα, γραμμικό αλλά και ζεστό ταυτόχρονα, ευρωπαϊκό εντελώς αλλά και με μια νότα Ανατολής να αναδύεται από τα ράφια του, με μια αίσθηση ντιζάιν φωλιάς που σε τραβά από τη μύτη με τα μπαχαρικά της αρώματα. Από τις παλιές πρώτες ύλες θα βρεις μόνο τα έτοιμα σου -σωτηρία για να φτιάξεις το δικό σου προφιτερόλ. Και τη νέα σειρά Alchemist με σπάνιες σοκολάτες από φυτείες μικρών παραγωγών από τη Τζαμάικα, την Αϊτή, το Μεξικό και τη Μπελίζ, κάθε ποικιλία αφιερωμένη σε ένα από τα στοιχεία της φύσης: νερό, γη, αέρας, ψυχή και φωτιά.

Sweet Alchemy

Εδώ, λοιπόν, θα βρεις και ολόφρεσκα γλυκά σε ποτηράκι, όπως τη μαγική σεράνο. Λίγα, όμως και εκλεκτά διότι παντού στα υπόλοιπα ράφια, κυριαρχεί το κόνσεπτ "gateaux de voyage". Γλυκά που ταξιδεύουν ή αλλιώς, γλυκά που συντηρούνται για μήνες ή, αν θες, το λιγότερο για 12 ημέρες, χωρίς να χάσουν τίποτα από τη μαγεία και τη φρεσκάδα τους.

Ένα τεράστιο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο σοκολατάκι, για την ακρίβεια στα πολλά σοκολατάκια, σε γεύσεις που δεν θα βρεις αλλού, όπως το τάρτ τατέν, η τρούφα Καραϊβικής, οι orangettes με πορτοκάλι και τα γκανάς μανταρίνι. Τα φρουί γλασέ δεν θα τα βρεις πουθενά αλλού στην Αθήνα, τα μοντέρνα ζαχαροπλαστεία δεν καταδέχονται πια το νοσταλγικό κέρασμα των παιδικών μας χρόνων.

Μοναδικοί επίσης οι κορμοί, πεντάμορφα καλυμμένοι με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, τα άπειρα κέικ σε πρωτόγνωρες γεύσεις, τα μπράουνις, τα σοκολατένια σαλάμια σε συσκευασία που θυμίζει ιταλικό σαλάμι αέρος. Στα καταπληκτικότερα θα σου αναφέρω την πρωτότυπη «πατάτα» με μάρτζιπαν βουτηγμένο στο κακάο, ρούμι και τραγανό μπισκότο, αλλά και την τρούφα γεμιστή με πορτοκάλι ή με καραμέλα και κουαντρό. Ωραιότερη όλων, η μεγάλη τρούφα, με σοκολάτα, κάστανο και ρούμι.

Sweet Alchemy

Άπειρες μαρμελάδες και ζελέ στα ράφια, ανανάς με αστεροειδή γλυκάνισο, ζελέ μάνγκο και κόκκινο φραγκόσυκο, τα τσάτνεϋ και τα κριτσίνια για να συνοδεύσεις ένα πλατό τυριών, άλλου τύπου γλυκά του κουταλιού, όπως το κάστανο με ρούμι και βανίλια Ταϊτής ή οι σταφίδες με κονιάκ. Από τη βαλίτσα των ταξιδιάρικων γλυκών, φυσικά δεν λείπει η πιο μεγάλη ποικιλία από μπισκοτάκια που φτιάχνονται με φίνο βούτυρο και χυμούς φρούτων και τα πρωτότυπα μεγάλα καρέ διπλοφουρνιστά, εγώ πήρα τα σοκολατένια με αμύγδαλο και κράνμπερι.

Και αν ονειρεύεσαι ένα αλλιώτικο πρωινό, ο Στέλιος θα σου κάνει το χατίρι με μια σειρά γκρανόλες ολοτράγανες και το φοβερό άλειμμα με αλμυρή καραμέλα για το ψωμάκι σου. Γλυκά που διατηρούνται αλλά και πιο οικονομικά, ό,τι πρέπει για ένα ξεχωριστό δώρο με ονοματεπώνυμο ή για να γλυκάνεις μια στιγμή της ημέρας με ένα σνακ καμωμένο από τα καλύτερα υλικά του πλανήτη.

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, 2107240205

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ