- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η Δάφνη, στον Μαραθώνα, φτιάχνει μαγικό γιαούρτι και παγωτό μόνον από ντόπιο πρόβειο γάλα και έχεις και μερικούς ακόμη λόγους για να την αγαπήσεις
Τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά έχουν επανέλθει στη μόδα και κανείς μας δεν φαίνεται να τα χορταίνει. Λίγο η γεύση που εμάς τους μεγαλύτερους μας πάει πίσω στη νοστιμιά της παιδικής μας ηλικίας, λίγο οι αρετές του αιγοπρόβειου γάλατος που είναι εξαιρετικά θρεπτικό, απόλυτα υποαλλεργικό και εύπεπτο, και να που το παλιό γαλακτοκομείο προσγειώνεται με επιτυχία στη νέα εποχή, που όλα αυτά πολύ τα λαμβάνει υπόψη της.
Ένα τέτοιο είναι και η Δάφνη, την οποία θα βρεις βολικότατα τοποθετημένη πάνω στη Λ. Μαραθώνος από την οποία θα περάσεις πηγαίνοντας στους δεκάδες προορισμούς της βορειοδυτικής Αττικής. Στον Μαραθώνα, τα γύρω αρβανιτοχώρια, το γάλα, το κρέας και την κτηνοτροφία εν γένει, τα έχουν στο κύτταρο και το αίμα τους. Ο Γιώργος Μπακόλας και η γυναίκα του η Άννα, τη Δάφνη την άνοιξαν το 1975. Ο γιος Δημήτρης, σπούδασε στα Γιάννενα, στο τμήμα βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών. Οπότε, όταν ανέλαβε το 2008, κατάφερε να συνδυάσει την παράδοση με την τεχνολογία, εγώ όμως, θα μείνω στην παράδοση, γιατί κάπου μέσα μου τη μεταφράζω σε γεύση.
Το γιαούρτι τους, πρόβειο ή κατσικίσιο, θα το βρεις στον παραδοσιακό κεσέ ή σε πλαστική συσκευασία, με τα κανονικά του λιπαρά αλλά και-ω! ναι!-σε εκδοχή πρόβειο 2% και στραγγιστό πρόβειο, για το οποίο δεν έχω λόγια: μια φίνα, απαλή, βελούδινη κρέμα, με πολύ διακριτικό άρωμα, που τρώγεται από μόνη της σαν λαχταριστό παγωτό. Όλα καμωμένα από ντόπιο πρόβειο γάλα, που συλλέγεται καθημερινά σε ποσότητες που εξυπηρετούν ένα μικρό γαλακτοκομείο, με όλες τις αρετές αγνότητας μιας περιορισμένης παραγωγής.
Οι ντόπιοι το αγαπούν και για το πρόβειο παγωτό του, πολύ ελαφρύ και με κείνην ακριβώς τη γεύση από φρέσκο γάλα που είχε το παγωτό του λευκοντυμένου, παλιού πλανόδιου παγωτατζή. Μόνο πιο πλούσιο σε γεύσεις: παρφέ κρέμα και σοκολάτα, γιαούρτι με μέλι και καρύδι, χιώτικο με φυσική μαστίχα, καϊμάκι με σαλέπι, καραμέλα βουτύρου, βανίλια με ξερά σύκα, φιστίκι Αιγίνης και σταφίδα αλλά και σερμπέτια με φυσικές πούλπες από φρούτα.
Αφού ήρθες ως εδώ, θα δοκιμάσεις και τη διάσημη μουσταλευριά τους, την κρέμα με βανίλια ή σοκολάτα, το ελαφρύ κεφίρ τους. Στο μικρό τους κατάστημα βρήκα και εξαιρετικό μέλι του Μαραθώνα, το ιδανικό πάντρεμα με ένα πρόβειο γιαούρτι στην τσανάκα.
Δάφνη, Λ. Μαραθώνος 233, 2294055183
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Τα καλύτερα, πιο τραγανά και νόστιμα Spring rolls του Βόρειου Τομέα και όχι μόνον
Η Μυρτώ και ο Γιώργος σου μαθαίνουν στο εργαστήριό τους tufting και punch needle στην πιο xmas εκδοχή
Και θα πιεις και καφεδάκι ή κρασάκι
Κανένα πατατάκι δεν είναι για πέταμα, αλλά κάποια είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα.
Βόλτα πάνω σε πολύχρωμα μοτίβα και Soteur πινελιές
Είναι No1 στον κόσμο και είναι εμπνευσμένο από video games όπως το "Crimson Room" και το "QP-Shot" και από ταινίες όπως το "Saw"
Το οποίο ρολόι δεν είναι απαραίτητο να είναι τρακτέρ, ούτε πανάκριβο για να χρειάζεται επισκευή
Σ’ ένα δρόμο γεμάτο εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες, για να τσιμπήσεις κάτι στα όχι-γρήγορα
Μπορείς άνετα να πεις πως τις έφτιαξες με τα χεράκια σου
Το μέρος όπου στήνονται μπουφέδες με απεριόριστο ασιατικό φαγητό
Δύο παιδιά, μια ιδέα και ήδη δώδεκα ταξίδια με όσους γουστάρουν ραπ
Εδώ όπου θα κουρευτείς ενώ ταυτόχρονα βλέπεις μία έκθεση ζωγραφικής
Στους τοίχους τις έχει αγιογραφίες των Κόντογλου και Πελεκάση
Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ τρόμου επιστρέφει μέσα από έξι διαδραστικές ταινίες
Μαζί και όλα τα κρητικά προϊόντα που λιγουρευόμαστε εκτός Κρήτης
Μία κούρσα στο χθες στην έκθεση Ariantique Classic Cars
Ένα λιλιπούτειο μαγαζί με όλων των ειδών τις κρέμες από βιολογικές πρώτες ύλες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.