Tip of the day

Πού θα βρεις γιαούρτι και παγωτό σαν της γιαγιάς

Φτιαγμένο από ντόπιο πρόβειο γάλα

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλακτοπωλείο Δάφνη

Η Δάφνη, στον Μαραθώνα, φτιάχνει μαγικό γιαούρτι και παγωτό μόνον από ντόπιο πρόβειο γάλα και έχεις και μερικούς ακόμη λόγους για να την αγαπήσεις

Τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά έχουν επανέλθει στη μόδα και κανείς μας δεν φαίνεται να τα χορταίνει. Λίγο η γεύση που εμάς τους μεγαλύτερους μας πάει πίσω στη νοστιμιά της παιδικής μας ηλικίας, λίγο οι αρετές του αιγοπρόβειου γάλατος που είναι εξαιρετικά θρεπτικό, απόλυτα υποαλλεργικό και εύπεπτο, και να που το παλιό γαλακτοκομείο προσγειώνεται με επιτυχία στη νέα εποχή, που όλα αυτά πολύ τα λαμβάνει υπόψη της.

Γαλακτοπωλείο Δάφνη

Ένα τέτοιο είναι και η Δάφνη, την οποία θα βρεις βολικότατα τοποθετημένη πάνω στη Λ. Μαραθώνος από την οποία θα περάσεις πηγαίνοντας στους δεκάδες προορισμούς της βορειοδυτικής Αττικής. Στον Μαραθώνα, τα γύρω αρβανιτοχώρια, το γάλα, το κρέας και την κτηνοτροφία εν γένει, τα έχουν στο κύτταρο και το αίμα τους. Ο Γιώργος Μπακόλας και η γυναίκα του η Άννα, τη Δάφνη την άνοιξαν το 1975. Ο γιος Δημήτρης, σπούδασε στα Γιάννενα, στο τμήμα βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών. Οπότε, όταν ανέλαβε το 2008, κατάφερε να συνδυάσει την παράδοση με την τεχνολογία, εγώ όμως, θα μείνω στην παράδοση, γιατί κάπου μέσα μου τη μεταφράζω σε γεύση.

Γαλακτοπωλείο Δάφνη

Το γιαούρτι τους, πρόβειο ή κατσικίσιο, θα το βρεις στον παραδοσιακό κεσέ ή σε πλαστική συσκευασία, με τα κανονικά του λιπαρά αλλά και-ω! ναι!-σε εκδοχή πρόβειο 2% και στραγγιστό πρόβειο, για το οποίο δεν έχω λόγια: μια φίνα, απαλή, βελούδινη κρέμα, με πολύ διακριτικό άρωμα, που τρώγεται από μόνη της σαν λαχταριστό παγωτό. Όλα καμωμένα από ντόπιο πρόβειο γάλα, που συλλέγεται καθημερινά σε ποσότητες που εξυπηρετούν ένα μικρό γαλακτοκομείο, με όλες τις αρετές αγνότητας μιας περιορισμένης παραγωγής.

Γαλακτοπωλείο Δάφνη

Οι ντόπιοι το αγαπούν και για το πρόβειο παγωτό του, πολύ ελαφρύ και με κείνην ακριβώς τη γεύση από φρέσκο γάλα που είχε το παγωτό του λευκοντυμένου, παλιού πλανόδιου παγωτατζή. Μόνο πιο πλούσιο σε γεύσεις: παρφέ κρέμα και σοκολάτα, γιαούρτι με μέλι και καρύδι, χιώτικο με φυσική μαστίχα, καϊμάκι με σαλέπι, καραμέλα βουτύρου, βανίλια με ξερά σύκα, φιστίκι Αιγίνης και σταφίδα αλλά και σερμπέτια με φυσικές πούλπες από φρούτα.

Γαλακτοπωλείο Δάφνη

Αφού ήρθες ως εδώ, θα δοκιμάσεις και τη διάσημη μουσταλευριά τους, την κρέμα με βανίλια ή σοκολάτα, το ελαφρύ κεφίρ τους. Στο μικρό τους κατάστημα βρήκα και εξαιρετικό μέλι του Μαραθώνα, το ιδανικό πάντρεμα με ένα πρόβειο γιαούρτι στην τσανάκα.

Γαλακτοπωλείο Δάφνη

Δάφνη, Λ. Μαραθώνος 233, 2294055183

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ