Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Το αίνιγμα του δάσους» του Τάσου Βρεττού στο κτίριο Νόμπελ του Δήμου Χαλανδρίου

Φωτογραφία του Τάσου Βρεττού

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος Τάσος Βρεττός παρουσιάζει το αδημοσίευτο φωτογραφικό του υλικό, στο κτίριο Νόμπελ στο Χαλάνδρι (Ήβης 30 & Τυμφρηστού).

Η έκθεση / δράση, που θα διαρκέσει ως τις 15 Ιανουαρίου, εστιάζει στο αντιθετικό ζεύγος «καμένο - ζωντανό δάσος», χρησιμοποιώντας διαφορετικά οπτικοακουστικά μέσα, επιδιώκοντας να ανοίξει έναν διάλογο  αλλά και μια άλλη προοπτική « για το πώς οι σκέψεις μπορεί να προχωρούν μέσα από εμάς», διεγείροντας τόσο το θυμικό, όσο και τη λογική των θεατών στα δρώμενα της έκθεσης.

«Το αίνιγμα του δάσους» οργανώνεται από τον Δήμο Χαλανδρίου και την ερευνητική-καλλιτεχνική κολεκτίβα ΣΑΠΡΟΦΥΤΑ.  

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή 17:30–21:30
Σάββατο & Κυριακή 12:00–18:00

Τάσος Βρεττός

Είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες φωτογράφους. Έχει συνεργαστεί με όλα σχεδόν τα ελληνικά περιοδικά και πλήθος ξένων, έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα δίσκων, ενώ φωτογραφικό υλικό από τη συνεργασία του με τον Διονύση Φωτόπουλο έχει παρουσιαστεί στο λεύκωμα «Αποκαλύψεις» (εκδ. Αδάμ), καθώς και στο λεύκωμα «Κάτι το Ωραίο» (εκδ. Αντί). To 2008 κυκλοφόρησε το λεύκωμα “Make-Up” (εκδ. Καστανιώτης). Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

«Το αίνιγμα του Δάσους» Τάσος Βρεττός - Δημόσιο Πρόγραμμα

Αναπόσπαστο τμήμα της έκθεσης Το αίνιγμα του δάσους αποτελούν διαθεματικές συμμετοχές οι οποίες, με αφορμή επιστημονικές ανακαλύψεις, ανθρωπολογικές προσεγγίσεις, καλλιτεχνικές & ακτιβιστικές δράσεις, ακόμα και νομοθετικές πρωτοβουλίες, προχωρούν πέρα από τη συνήθη ειδυλλιακή θεώρηση και το αποικιοκρατικό φαντασιακό που έχει κατασκευάσει ιστορικά το δάσος ως ένα «άλλο», αντικείμενο εκμετάλλευσης ή αγαθοεργίας. Ρίχνουν νέο φως στη νοημοσύνη των δέντρων, στο δάσος ως πηγή γνώσης και τροφής, στην αυτενέργεια, τα τελετουργικά και τα δικαιώματα της δασικής φύσης εκτός ή εντός του αστικού ιστού. Εστιάζουν με παραδείγματα και ιστορίες στην εμπλοκή ανθρώπινων και μη στοιχείων σε ένα «εμείς» ανοιχτό, απρόβλεπτο και ελπιδοφόρο με την ισότιμη παρουσία του δάσους.

Οι συμμετοχές αυτές είναι οργανωμένες σε επιτελεστικές (συν)ομιλίες και παρουσιάσεις σε τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες, πάντα 19:00–21:00, με ελεύθερη είσοδο.

Παρασκευή 18/11/22

Το αίνιγμα του δάσους και η αρχιτεκτονική

 • Μανόλης Κορρές, αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, τακτικό μέλος Ακαδημίας Αθηνών
 • Ζήσης Κοτιώνης, αρχιτέκτονας, καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 • Ίρις Λυκουριώτη, αρχιτέκτονας, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 • Γιώργος Τζιρτζιλάκης, αρχιτέκτονας, καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πέμπτη 24/11/22

Το αίνιγμα του δάσους και η γλώσσα

Με ποια γλώσσα σκέφτονται τα δάση; Οι λογοτέχνες, συγγραφείς, ποιητές, μεταφραστές και δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στη δεύτερη συνάντηση του Δημόσιου Προγράμματος θα ανιχνεύσουν τα όρια της ανθρώπινης γλώσσας όταν σκέφτεται και αναπαριστά το δάσος, μεταφέροντας προσωπικές εμπειρίες τους από τη συμβολική και πραγματική ζωή του δάσους. Θα αναφερθούν ενίοτε στη σχέση τους με τον Τάσο Βρεττό και το έργο του, θα μοιραστούν ιστορίες, γνώσεις και μνήμες που έχουν συλλέξει στα πλαίσια της συγγραφικής τους δραστηριότητας. 

Συμμετέχουν:

 • Σέργιος Γκάκας, συγγραφέας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χαλανδρίου
 • Αμάντα Μιχαλοπούλου, συγγραφέας
 • Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας, δημοσιογράφος
 • Γιάννης Παλαβός, συγγραφέας
 • Κατερίνα Σχινά, συγγραφέας, μεταφράστρια
 • Δημήτρης Χαλαζωνίτης, ποιητής

Παρασκευή 2/12/22

Το αίνιγμα του δάσους και το βίωμα

Την Παρασκευή 2/12, 19.00 – 21.00 προσεγγίζουμε το «Αίνιγμα του Δάσους» μέσα από βιωματικές πρακτικές που συνδέονται με το δίκτυο της ζωής του δάσους, τις διαφορετικές οικονομίες που συνδέονται με αυτό, τις πρωτοβουλίες κατανόησης και προστασίας του από εξτρακτιβιστικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα:

 • H Καλλιόπη Στάρα, ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, θα μιλήσει για τα πολυλειτουργικά δέντρα, τις χρήσεις και τις αξίες τους και για τα ιερά δάση της Ηπείρου ως τοπικά συστήματα διαχείρισης των κοινών.
 • Ο Ρήγας Τσιακίρης, Δρ Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Πράσινου Ινστιτούτου, θα μιλήσει για τα «Αρχαία αγροδασικά τοπία της χώρας: από την συμβίωση στην εγκατάλειψη» εστιάζοντας στις μικτές προβιομηχανικές χρήσεις γης στα βουνά της Ελλάδας και την οικονομία μικρής κλίμακας με σκοπό την αυτάρκεια καθώς και τις παραγωγικές αναδασώσεις σε αγροτικές εκτάσεις ως μέτρο για την ανόρθωση του μεσογειακού τοπίου.
 • Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικό Γραφείο Greenpeace, θα μοιραστεί γνώση και εμπειρίες από το έργο της δημιουργίας ασφαλούς πλαισίου ζωής για το δάσος
 • Ο Βαγγέλης Ευθυμίου, σκηνοθέτης της σειράς «Πράσινες Ιστορίες» (ΕΡΤ3) μιλάει με θέμα «Γιατί ξαναεπιστρέφω στα δάση» και μοιράζεται εικόνες και ιστορίες από την πολυετή εμπειρία του με τη φύση.
 • Ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης, μελισσοκόμος, βιοκαλλιεργητής και μαθηματικός εστιάζει στα ταξίδια των μελισσών του και στα δάση που τις φιλοξενούν, περιγράφοντας την αξία του χρόνου και της φροντίδας στις συμβιωτικές οικονομίες που αυτά στηρίζουν
 • Η Zuzana Blochová εκ των ιδρυτικών μελών της πρωτότυπης κολλεκτίβας Woods – Community for Cultivation, Theory and Art; Are | are-events.org στην Τσεχία θα παρουσιάσει την εμπλοκή διαφορετικών επιστημονικών & καλλιτεχνικών πρακτικών στη ζωή με ένα δάσος έξω από την Πράγα. (Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση)

Την εκδήλωση θα ανοίξει παρέμβαση από τον Χρήστο Βρεττό, περιβαλλοντολόγο και υπεύθυνο επικοινωνίας της Electra Energy Cooperative, σχετικά την πρόσφατη COP 27. Η COP αποτελεί την ετήσια Παγκόσμια Διάσκεψη όλων των Κρατών του κόσμου στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Η παρέμβαση θα αφορά στα βασικά αποτελέσματα από την φετινή COP27 στην Αίγυπτο, κάνοντας ειδικές αναφορές στις εξελίξεις που αφορούν αμιγώς τα δάση.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την προβολή της ταινίας Forest Law (2014) των Ursula Biemann και Paulo Tavares. (στα αγγλικά). Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό δοκίμιο διάρκειας 32 λεπτών από την έρευνα που διεξήγαγαν οι Biemann και Tavares στον Αμαζόνιο στο Εκουαδόρ. Εξετάζει τις αγωγές που κατατέθηκαν υπέρ των δικαιωμάτων της φύσης και κατά της δραματικής επέκτασης των μεγάλης κλίμακας δραστηριοτήτων εξόρυξης στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και τη δίκη που κέρδισαν οι αυτόχθονες κάτοικοι του Σαραγιάκου επί τη βάσει της κοσμοθεωρίας τους περί του ζώντος δάσους.

Παρασκευή 9/12/22

Το αίνιγμα του δάσους και η τέχνη

 • Νίκος Αρβανίτης, εικαστικός καλλιτέχνης
 • Νάντια Αργυροπούλου, ανεξάρτητη επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης
 • Αδριανός Ευθυμιάδης, καλλιτέχνης
 • Emile Maigyte, σκηνοθέτης / animator
 • Μαλβίνα Παναγιωτίδη, εικαστικός / αρχιτέκτονας
 • Studio Precarity (Βασιλική-Μαρία Πλαβού & Μάριος Σταμάτης)

Προβολή ταινίας Forest Mind (2021) της Ursula Biemann.

Οπτικοακουστικό δοκίμιο διάρκειας 31 λεπτών τοποθετημένο στα δάση του Αμαζονίου στην Κολομβία. Αντλώντας στοιχεία από επιστημονικές αλλά και σαμανικές θεωρήσεις της εμπλοκής μας με τον κόσμο, το έργο υποστηρίζει μια οικοκεντρική κοσμοθεωρία και συνδυάζει διαφορετικές πτυχές της γνώσης μας για τις σχέσεις ανθρώπου-φυτών, καθώς και την κωδικοποίηση της ζωής με τη δική της μορφή αποθήκευσης πληροφοριών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ