Αρχειο

Ώρα για απόδραση στα Escape Rooms

Είσαι κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο. Τι κάνεις για να βγεις;

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2015
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
83702-187149.jpg

Τι είναι τα Escape Rooms; Φαντάσου ότι είσαι κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο. Για να βγεις, πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη λογική σου, τη φαντασία σου και ό,τι άλλες δεξιότητες διαθέτεις. Έχεις περίπου 1 ώρα. Τι κάνεις;

Τα Escape Rooms έκαναν την εμφάνισή τους περίπου πριν 3 χρόνια και γρήγορα κατέκτησαν την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Στηρίζονται στα adventure games, τα βιντεοπαιχνίδια, δηλαδή, που για να σε οδηγήσουν στο τέλος του παιχνιδιού, απαιτούν τη λύση διάφορων γρίφων. Μόνο που εδώ δεν έχεις να κάνεις με την οθόνη ενός υπολογιστή, αλλά με ένα πραγματικό περιβάλλον, στο οποίο πρωταγωνιστής δεν είναι κάποιος εικονικός ήρωας αλλά εσύ ο ίδιος. Και αντί για οποιαδήποτε βοήθεια από το Internet, έχεις τους συμπαίκτες σου (3-5 άτομα). Ζόρικο, ε;

Στην Αθήνα υπάρχουν τέσσερα Escape Rooms: Το Sir Lock’s House (Εμμανουήλ Μπενάκη & Δερβενίων 39-41, 210 3826351), το Athens Clue (Διοχάρους 11& Ίωνος Δραγούμη, 210 7212018 και Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 26, 210 3211121), το Trap Athens (Καρόρη 4, Πλ. Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι, 210 3254824) και το Adventure Rooms (Αθηνάς & Κακουργοδικείου 2, Μοναστηράκι, 211 0124729), που μέρα με τη μέρα αποκτούν περισσότερους ενθουσιασμένους επισκέπτες.

«Είναι σαν να είσαι πρωταγωνιστής σε μία ταινία», μου λέει ο Γιώργος, ιδιοκτήτης του Sir Lock’s House, «και είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να παίζεις σε μια ταινία από το να την παρακολουθείς». «Μοιάζει με την παιδική μας φαντασίωση που θέλαμε να γίνουμε μέρος μιας περιπέτειας. Ένα παιχνίδι του μυαλού πάρα πολύ διασκεδαστικό», λέει ο Θοδωρής Βαλάσογλου, ένας εκ των ιδιοκτητών του Trap Athens.

Οι θεματικές των δωματίων εξυπηρετούν κάθε γούστο. Μπορείς να ταξιδέψεις στο χρόνο για να γίνεις ένας από τους επιβάτες του Τιτανικού και να προσπαθήσεις να σωθείς πριν βουλιάξει το πλοίο, να βρεις τη βόμβα σε ένα υπόγειο μιας τράπεζας στην Πράγα, πριν προλάβει να εκραγεί, τα αρχεία ενός μυστικού πράκτορα που ερευνά μια σειρά υποθέσεων, πριν εκείνος επιστρέψει, να εντοπίσεις 5 κλεμμένα αγάλματα στην Κνωσό ή να ανακαλύψεις το μυστικό του Da Vinci. Και όλα αυτά είναι μόνο κάποια από τα συνολικά 15 δωμάτια που υπάρχουν σε όλη την Αθήνα.

Μέσα στα δωμάτια δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σε τρομάξει ή να απαιτεί ειδικές γνώσεις. Πρέπει όμως να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει και να συνεργαστείς με την υπόλοιπη παρέα σου, για να καταφέρετε να αποδράσετε όλοι μαζί. Αν δεν τα καταφέρετε πριν τελειώσει ο χρόνος, μην ανησυχείτε σας βγάζουν έξω (εγγυημένα). Επίσης μην απογοητευτείτε, γιατί μόνο ένα 30% καταφέρνει τελικά να ανοίξει την πόρτα πριν σταματήσει η αντίστροφη μέτρηση.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η αδρεναλίνη σκαρφαλώνει στα ύψη και τα δωμάτια μοιάζουν τόσο αληθινά που σύντομα αφήνεις έξω από την κλειδωμένη πόρτα τον υπόλοιπο κόσμο και τα όποια προβλήματά σου και προσηλώνεσαι στον κοινό στόχο. Μπορώ να πω ότι σίγουρα δεν έχεις ξαναζήσει τίποτα παρόμοιο και πως θα περάσουν μέρες (πολλές) μέχρι να σταματήσεις να συζητάς την εμπειρία με τους φίλους-συμπαίκτες σου. Ακόμα και αν χάσεις. 

Κεντρική φωτό: Sir Lock’s House

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ