Αρχειο

Τέλος στη διακοπή της κυκλοφορίας από τις «ιδιαίτερα μικρές» πορείες

Υπογράφτηκε το Προεδρικό Διάταγμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42814-90092.jpg

Υπογράφτηκε χτες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) σχετικά που προβλέπει ότι οι μετέχοντες σε «ιδιαίτερα μικρές» πορείες και διαδηλώσεις δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα, ούτε να διακόπτουν την κυκλοφορία στους κεντρικούς οδικούς άξονες των πόλεων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Όπως είχε προαναγγείλει, ο κ. Δένδιας υπέγραψε και έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία το σχετικό Π.Δ. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης αρχικά με τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και εκπροσώπους των επαγγελματιών του κέντρου. Πλην των συνδικαλιστών, οι υπόλοιποι εκφράστηκαν θετικά για την πρωτοβουλία του κ. Δένδια, γεγονός που επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Π.Δ., αρμόδιος να εκτιμήσει το μέγεθος της συνάθροισης και τη δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος είναι ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «Κατά τη λήψη της απόφασης λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων, η σημασία της συγκεκριμένης οδού, η τουριστική κίνηση της περιοχής, η δυνατότητα ομαλής πρόσβασης σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και εν γένει η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα», γράφει το κείμενο επί λέξει. Το Π.Δ. θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Κατά τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2012 πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας 796 διαδηλώσεις (περισσότερες από δύο την ημέρα) με συμμετοχή χαμηλότερη των 200 ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, σε ποσοστό 45,7% οι έμποροι του κέντρου απάντησαν ότι για την πτώση του τζίρου τους «ευθύνονται οι συχνές πορείες και διαδηλώσεις», ενώ το 37,5% απέδωσε την κάμψη της ζήτησης στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της οικονομικής κρίσης. Το Π.Δ. δε θα έχει εφαρμογή σε πόλεις κάτω των 100.000 κατοίκων.

Μ.Φ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ