Αρχειο

Πόλεμοι 25 χρόνων σε μία παράσταση

Ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μπούρας ταξιδεύει από το 1991 σε εμπόλεμες ζώνες και μας βρίσκει στον Πολυχώρο Zp87

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
126057-283116.jpg

Θεωρείς επικίνδυνο να βρεθεί κανείς στον Περσικό Κόλπο το 1991 με τη λήξη του πρώτου πολέμου; Το 2003 στο Ιράκ με το δεύτερο πόλεμο και στο Αφγανιστάν και να καταλήξει το 2010 στο Levant της Βόρειας Αφρικής; Ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μπούρας το τόλμησε και με αφορμή το υλικό που συγκέντρωσε, στήθηκε η παράσταση «Passport Project» στο χώρο ελεύθερης έκφρασης και πειραματισμού Zp87.

Ένα ιδιαίτερο θέαμα που συνδυάζει θέατρο, αφήγηση και μουσική συναντά το φωτογραφικό οδοιπορικό του Δημήτρη Μπούρα στη Μέση Ανατολή. Μια φωνή, μέσα από την ηχητική επένδυση ηλεκτρικού μπάσου, θα μας αφηγηθεί ιστορίες του κόσμου. Από τον Κούρδο και τον Αφρικανό, μέχρι τον Μικρασιάτη του ’22 και τον Έλληνα που ξενιτεύεται σήμερα, θα μας δείξουν με το λόγο και τη σκηνική δράση τη σημασία τού να εγκαταλείπεις βίαια τον τόπο σου. Τα πάθη των ηρώων μετατρέπονται σε μια ιστορία που ξεπερνά τον ενικό και μας αφορά όλους.

image

Μετά τη λήξη της παράστασης, οι προβολείς στρέφονται στο φωτογράφο που θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του με τίτλο «Συρία/ Ιράκ /1991, 2003 - 2007, 2010 - 2015: Οι συνέπειες της απελπισίας και η χαρτογράφηση της ελπίδας». Με το υλικό των ταξιδιών του, θα μας δείξει τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Συρίας, το Ιράκ, τη δομή και την εξέλιξη του Daesh (ISIS / IS), τη μετανάστευση, τη ζωή στα στρατόπεδα προσφύγων αλλά και το «πείραμα» που γίνεται στο Ιράκ και το Κουρδιστάν για τη διαχείρισή τους. Ο Δημήτρης Μπούρας επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο κόσμος μας ανέχεται την εκμετάλλευση αλλά και πώς θα πολεμήσουμε την εμπορία ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα που, πλέον, μας αφορούν όλους.

Τραγούδι - κείμενο - ερμηνεία: Γιάννης Κωσταρής

Ηλεκτρ. μπάσο, αναλογικά εφέ, loops, πιάνο: Απόστολος Καλτσάς

Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Σιόβα

Info: Παρασκευή 15 & Σάββατο 16 Απριλίου, στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη: Zp87 (Ζωοδόχου Πηγής 87, Νεάπολη - Εξάρχεια) 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ