Smart Life

Σύμβουλος ακινήτων στην Αθήνα: Το επάγγελμα της νέας δεκαετίας

Το «real estate boom» δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές σε ενοίκια και αγοραπωλησίες κατοικιών, αλλά μοιάζει να αποτελεί μια νέα, συναρπαστική επαγγελματική ευκαιρία

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sale-3701777_1280.jpg

Ο Broker Manager της RΕ/ΜΑΧ ABC με έδρα τη Βούλα, Τάσος Αποστολόπουλος, αναλύει στην Athens Voice.

Τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μια διαρκή άνοδο. Η αγοραπωλησία καλπάζει προς τις 120.000 πράξεις τον χρόνο και όλοι αρχίζουν να καλοβλέπουν τις νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν συνεχώς στον τομέα. Ο Τάσος Αποστολόπουλος, Broker Manager της RΕ/ΜΑΧ ABC με έδρα τη Βούλα αναλύει στην Athens Voice τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα, για τους Συμβούλους Ακινήτων και πιο εξειδικευμένα, για το τι συμβαίνει στη δική του εταιρία.

apostolopoulos-remax-901x590.jpg

Πώς γίνεται κάποιος σύμβουλος ακινήτων από το 0; Για κάποιον που το βλέπει απ’ έξω φαίνεται αρκετά δύσκολο.
Το να γίνει κάποιος σύμβουλος ακινήτων στην Αθήνα ή στο Πειραιά αποτελεί μια επαγγελματική δραστηριότητα σίγουρα με προοπτικές, αλλά και ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Πρόκειται για μια δουλειά με πολύ ενδιαφέρον που παράλληλα προσφέρει απόλυτη ευελιξία. Μπορεί κανείς να γίνει real estate agent αντιμετωπίζοντάς το ως μια full time ή part time απασχόληση ή ακόμα και ως κάτι συμπληρωματικό στην ήδη υπάρχουσα εργασία του. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Θα έλεγα, παρ’ όλα αυτά, πως αποτελεί ιδανική επιλογή για ανθρώπους που θέλουν σταδιακά να ανοίξουν μια νέα επαγγελματική πόρτα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει αποκτήσει οικογένεια και ξαναμπαίνει στον εργασιακό στίβο καθώς τα παιδιά της μεγαλώνουν, μπορεί εύκολα να προσαρμόσει αυτή τη δουλειά στην καθημερινότητά της και στις ανάγκες της οικογένειάς της. Δεν υπάρχει οχτάωρο, ούτε συγκεκριμένες υποχρεώσεις παρουσίας στην εταιρία – με εξαίρεση φυσικά κάποια meetings. Μπορείς λοιπόν να κάνεις δουλειά από το σπίτι, να έρχεσαι στο γραφείο για να δουλέψεις στον υπολογιστή ή να επικοινωνείς με το πελατολόγιο σου διεκπεραιώνοντας παράλληλα τις καθημερινές οικογενειακές υποχρεώσεις.

Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει συνήθως δύο συνεντεύξεις. Θα γνωριστείς μαζί μας και θα συζητήσουμε το τρόπο συνεργασίας μας και ένταξης στο γραφείο. Είμαστε πρώτα από όλα ομάδα και αυτό σημαίνει ότι ψάχνουμε και τους κατάλληλους παίκτες για να την συμπληρώσουμε. Στόχος μας είναι να αποτελούμε την αξιόπιστη επιλογή και για αυτό χρειαζόμαστε υπεύθυνους συνεργάτες, που θα δουλέψουν για να χτίσουν την επιχείρηση τους με όραμα. Δεν μας ενδιαφέρουν ευκαιριακές επιλογές.

Έχει δύναμη το επάγγελμα στην Ελλάδα του 2020;
Η οικονομική προοπτική είναι, ειδικά για την Αθήνα, ολοφάνερη. Πρόκειται για μία αγορά, που μετά από μία δεκαετή πτώση δείχνει να ξυπνά, τόσο σε επίπεδο ενοικίων όσο και σε επίπεδο αγορών. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, ο συνολικός αριθμός αγοραπωλησιών στη χώρα ανέβηκε από 50.000 το χρόνο στις 80.000 και καλπάζει προς τις 120.000 το χρόνο πράξεις την επόμενη τριετία. Κάποιος που έχει όρεξη να δουλέψει, μπορεί να βγάλει αρκετά χρήματα και να καταξιωθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλα brands του χώρου μπαίνουν στην ελληνική αγορά, αλλάζουν τον τρόπο δουλειάς και οργάνωσης συνολικά, δίνοντας κύρος στο ίδιο το επάγγελμα.

Η αναμενόμενη έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό αποτελεί το ορόσημο για την ελληνική αγορά ακινήτων συνολικά. Σημαντικό βέβαια είναι ότι μαζί με το Ελληνικό, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά μικρότερα project και δίνουν στο κλάδο μία ιδιαίτερη δυναμική. Η ελληνική αγορά προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες σε ξένους επενδυτές και αποδόσεις που δύσκολα τις βρίσκει κανείς στον ευρωπαϊκό χώρο. Το «real estate boom» δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές σε ενοίκια και αγοραπωλησίες κατοικιών, αλλά μοιάζει να αποτελεί μια νέα, συναρπαστική επαγγελματική ευκαιρία: Το να γίνει κανείς σύμβουλος ακινήτων είναι μια ομολογουμένως πολλά υποσχόμενη προοπτική.

Πράγματι είναι το σωστό timing για κάποιον που θέλει να εξερευνήσει ένα νέο, γεμάτο ευκαιρίες επαγγελματικό τοπίο.

remax-abc-3.jpg

Τι προϋποθέσεις χρειάζεται να έχει ένας νέος agent για να πετύχει;
Αρκεί να έχει κανείς βασικές επικοινωνιακές δεξιότητες και να είναι οργανωτικός, να έχει επιμονή και συνέπεια. Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε έχει περάσει από τον κλάδο των πωλήσεων έχει αυτομάτως κάποια θετικά στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αντιληφθεί πιο γρήγορα τις ισορροπίες της συγκεκριμένης δουλειάς. Αυτό πάντως, δεν σημαίνει πως κάποιος χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις πωλήσεις -πόσο δε μάλλον στο real estate- δεν μπορεί να το κάνει. Κάθε άλλο.

Οι ενδιαφερόμενοι περνάνε από κάποια εκπαίδευση για να πάρουν κάποια εξοικείωση;
Ναι, στη RE/MAX ABC είμαστε δίπλα σου από τα πρώτα βήματα. Η εκπαίδευση χωρίζεται σε τρία κομμάτια, τα δύο από τα οποία λαμβάνουν χώρα στην αρχή της συνεργασίας.

Το πρώτο είναι το Your RE/MAX Career, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα από τη μητρική εταιρία. Σκοπός του είναι να σου μεταβιβάσει την ιδέα της εταιρίας ότι ένας μεσίτης δεν είναι απλώς ένας διαμεσολαβητής, αλλά ένας σύμβουλος που μελετά, προβλέπει, καθοδηγεί και στηρίζει τους πελάτες του σε σημαντικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια, ακολουθεί το δεύτερο κομμάτι της εκπαίδευσης, το RE/MAX Compass , που γίνεται μέσα στο γραφείο μία φορά την εβδομάδα για τους πρώτους δύο μήνες. Σίγουρα είναι η πυξίδα κάθε γραφείο, κάνοντας πιο ομάλή την ένταξη του νέου συνεργάτη στην ομάδα μας

Το τρίτο κομμάτι της εκπαίδευσης, το Bussiness by Design, ακολουθεί έναν χρόνο αργότερα και θυμίζει στους πιό έμπειρους τα fundmentals πάνω στα οποία στηρίζεται η δουλειά τους.

Ενδιάμεσα, η RE/MAX Greece διοργανώνει πολλά webinars με διάφορα θέματα, όπως το digital marketing, η αποκλειστικότητα, το time managment κ.ά. .

Πώς προκύπτουν τα έσοδα;
Σε σχέση με τα έσοδα, η αμοιβή γίνεται βάσει ποσοστών από τις προμήθειες σε κάθε συμβόλαιο (μισθωτήριο ή αγοραπωλησίας). Το βασικό πρόγραμμα της RE/MAX είναι 50%-50%. Ο agent παίρνει δηλαδή το 50% της προμήθειας του συμβολαίου. Από εκεί και πέρα, μπορεί στη συνέχεια να μεταπηδήσει και σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, φτάνοντας -για κάποιον που είναι πραγματικά καλός- μέχρι και το 80%-20%.

Η δυσκολία για κάθε νέο συνεργάτη, είναι ο χρόνος μέχρι να έρθουν τα πρώτα συμβόλαια. Η περίοδος μέχρι το πρώτο συμβόλαιο, μέχρι να βρει δηλαδή κανείς τα πατήματά του, να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αγορά και το αντικείμενο, ίσως μοιάζει με μια μικρή έρημο. Μπορεί να περάσουν 6 μήνες ή και λίγο περισσότεροι πριν συμβεί αυτό. Μετά όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Πρόκειται για μια μορφή επιχείρησης, με σαφώς λιγότερο ρίσκο. Όπως θα περίμενες λίγο καιρό μέχρι η επιχείρηση να αρχίσει να αποφέρει κέρδος, έτσι και με αυτή τη δουλειά πρέπει να περάσει λίγος καιρός πριν δεις τα αποτελέσματα.

Ποιοι άλλοι τρόποι συνεργασίας με τη RE/MAX ABC υπάρχουν;
Υπάρχει η εναλλακτική του Assistant Agent, να γίνει δηλαδή κανείς βοηθός ενός πιο έμπειρου μεσίτη, παίρνοντας ένα κλάσμα της αμοιβής του. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάς έναν agent με ήδη χτισμένο δίκτυο και περισσότερα συμβόλαια, με αποτέλεσμα να έχεις εισόδημα από την πρώτη μέρα και παράλληλα την καθοδήγησή του.

Μπορεί κανείς να ενταχθεί στην εταιρία μας ως Team Leader, να δημιουργήσει δηλαδή τη δική του ομάδα. Αυτή η προοπτική απευθύνεται κυρίως σε στελέχη επιχειρήσεων που έχουν εμπειρία στις πωλήσεις ή και στο real estate.

Στον αντίποδα, για κάποιον που δεν έχει χρόνο να ασχοληθείαλλά έχει ένα δίκτυο γνωριμιών, υπάρχει το Referral Fee. Μπορείς απλώς να μας συστήσει έναν πωλητή ή έναν αγοραστή και σε περίπτωση που γίνει η πώληση ή μίσθωση μέσω της σύστασής σου, να ανταμοιφθεί.

remax-abc-1-787x590.jpg

Τι κάνει την RE/MAX ABC ξεχωριστή και γιατί να ξεκινήσει ένας νέος σύμβουλος εκεί την καριέρα του;
Γιατί από τη μία θα είσαι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με την ευελιξία που αυτό συνεπάγεται, από την άλλη όμως θα βρίσκεσαι κάτω από στην ομπρέλα ενός μεγάλου, παγκοσμίως αναγνωρίσιμου brand, που παρέχει το μεγαλύτερο εν ενεργεία δίκτυο στην Ελλάδα, συνεχή εκπαίδευση και τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο.

Η RE/MAX ABC στη Βούλα είναι ένα γραφείο που στα πρώτα δυόμιση χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει να βρίσκεται αρκετούς μήνες στο top10 σε παραγωγή ανάμεσα σε 67 γραφεία σε όλη την Ελλάδα (συγκεκριμένα 11ο σε παραγωγή για το 2019) και πρωτοπόρο σε παραγωγή ανάμεσα στα νεότερα γραφεία του δικτύου. Από την άλλη, συνεργάτες μας περιλαμβάνονται στη λίστα των top agents ανάμεσα σε 825+ RE/MAX agents.

Ως broker του γραφείου, δουλειά μου είναι να δημιουργώ ένα σταθερό περιβάλλον με κανόνες για την ανάπτυξη των συμβούλων ακινήτων. Βασική μέριμνα είναι η κατανόηση της φύσης του ακινήτου, του τρόπου παραγωγής του και των χαρακτηριστικών του. Σε αυτή τη προσπάθεια, η πρότερη εμπειρία της εταιρείας στο κατασκευαστικό κλάδο βοηθά αρκετά τους νεοεισερχόμενους να μπουν γρήγορα στο “παιχνίδι”. Επιπλέον, η συνεργασία με το δίκτυο των άλλων γραφείων της RE/MAX για μας δεν είναι σύνθημα. Η κατάταξη μας ανάμεσα στα πέντε πιο συνεργάσιμα γραφεία του δικτύου RE/MAX είναι καθημερινή πράξη προς το πελατολόγιο μας.

Παράλληλα όμως, είμαστε ένα γραφείο που παρέχει φιλικό και αξιόπιστο περιβάλλον. Θέλουμε να έχουμε πυκνές επαφές, να ανταλλάσσουμε πληροφορίες μαζί σου, είσαι όμως απολύτως αυτόνομος. Έχουμε τη δομή και την οργάνωση μιας πολυεθνικής και παρέχουμε στους συνεργάτες μας όλα τα εργαλεία για την υποστήριξή τους. Την ίδια στιγμή όμως, το κλίμα είναι απολύτως οικογενειακό. Στόχος είναι ένα γραφείο μάξιμουμ 20-25 ενεργών συμβούλων ακινήτων, που να καλύπτουν όλο το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Αυτό που θέλουμε είναι να σου μεταφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας ώστε σιγά σιγά να γίνεις ο ειδικός της περιοχής σου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ