- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Έχω στόχο για τη νέα χρονιά: Θα φροντίσω τον εαυτό μου!
Οι 10 καλές συνήθειες που θα βάλω στη ζωή μου
Λίγο που το ρίξαμε αυτές τις μέρες «έξω» με το φαγητό, λίγο το καθιερωμένο ξενύχτι, αποφάσισα να βάλω στόχους για τη νέα χρονιά. Να νιώσω πιο καλά, να με φροντίσω. Κι όλα τα άλλα έρχονται. Όχι τα καθιερωμένα δίαιτα από Δευτέρα και γυμναστήριο που το παρατάς την τρίτη εβδομάδα, σοβαρά πράγματα, αληθινοί στόχοι, με πρόγραμμα. Αυτά είναι τα 10 βήματά μου, οι 10 καλές συνήθειες που ήδη άρχισα να υιοθετώ, σε τρεις βασικούς άξονες: διατροφή, άσκηση, θετική σκέψη. Κι αποφάσισα να τα μοιραστώ μαζί σας για έναν επιπλέον λόγο: Για να έχω μία ακόμα δέσμευση ότι θα τα ακολουθήσω.
1. Πρωινό στη διατροφή μου. Όχι μόνο γιατί ο οργανισμός μου χρειάζεται καύσιμα, αλλά και γιατί -όσο κι αν φαίνεται παράξενο- θα με βοηθήσει να περιορίσω το (πολύ) βραδινό. Και πρωινό ολοκληρωμένο, όχι ελλιπές και στο πόδι: με πηγή πρωτεϊνών (γάλα, τυρί, αυγό), υδατανθράκων (ολική άλεση κατά προτίμηση) και καλών λιπαρών (φυτικό προϊόν επάλειψης).
2.Ταπεράκι στο γραφείο. Αγαπώ τις τυρόπιτες αλλά φτάνει μία το μήνα. Είτε ταπεράκι με κανονικό φαγητό που φτιάχνω με τα χεράκια μου, μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή και κάποιο φρούτο ή γιαούρτι για ενδιάμεσα σνακ.
3. Λαχανικά. Πολλά λαχανικά, σε όλα τα πιθανά χρώματα και τους πιθανούς συνδυασμούς. Ωμά ή μαγειρεμένα. Και πάντα εποχής. Στόχος, πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
4. Λιγότερο έως πολύ λιγότερο κρέας. Είμαι ήδη 30 χρονών, έννοιες όπως χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.λπ. αρχίζουν να ακούγονται ολοένα και περισσότερο στις φιλικές μου συναναστροφές. Κόκκινο κρέας, λοιπόν, δυο φορές το μήνα και αντικατάστασή του με λευκό άπαχο κρέας, λιπαρά και μη ψάρια
5. Όσπρια και ανάλατοι ξηροί καρποί. Ειδικά οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ βολικό σνακ για τη δουλειά. Και τα όσπρια στο τραπέζι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Μιλάμε για αληθινά super foods, φασόλια, ρεβίθια, αμύγδαλα, καρύδια, τόσες τροφές που είναι πολύ πιο σούπερ από άλλες με… παράξενα ονόματα που είναι και πολύ πιο ακριβές.
6. Άσκηση. Γρήγορο περπάτημα στο πάρκο της γειτονιάς μου, με στόχο σε λίγο καιρό να αρχίσω σιγά τζόκινγκ. Τριάντα λεπτά για πέντε φορές την εβδομάδα θα ήταν ιδανικά. Τόσο συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα. Η πιο σημαντική άσκηση, γυμνάζει κυρίως μυς που δεν φαίνονται, όμως η σωστή λειτουργία τους είναι το άλφα και το ωμέγα, όπως ο μυς της καρδιάς.
7. Άσκηση νούμερο δύο. Σημαντική η αερόβια, αλλά από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, όπως λέει και μια φίλη γυμνάστρια, δεν μπορεί να λείπει και η ενδυνάμωση. Τόσο για τη μυϊκή τόνωση, όσο και για αποφυγή διαφόρων πόνων στις αρθρώσεις είτε τώρα είτε στο μέλλον.
8. Άσκηση νούμερο τρία. Αλλαγή συνηθειών: με τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ, με τα πόδια στο σούπερ μάρκετ, στη λαϊκή, στην πλατεία. Λίγα λίγα μαζεύονται και στο τέλος γίνονται πολλά.
9. Θετική σκέψη. Είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια: το ποτήρι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο, όσο είναι δυνατόν. Θετικές σκέψεις, παρέα με ανθρώπους που έχουν θετικές σκέψεις.
10. Ύπνος. Ένα οχτάωρο απαραιτήτως. Ό,τι καλύτερο για την αναζωογόνηση του οργανισμού είναι μια καλή καθημερινή ξεκούραση.
Extra tip: Τα τρόφιμα πλέον μας βοηθούν στην προσπάθεια μας για υγιεινή διατροφή και καλύτερη ζωή, καθώς μπορούμε να έχουμε απολαυστικές επιλογές που βοηθούν και τη λειτουργία του οργανισμού μας. Βάλτε κι εσείς στόχους, φροντίστε κι εσείς τον εαυτό σας, από σήμερα κιόλας. Γιατί η υγεία μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε!