Health & Fitness

Αθλητισμός χωρίς φαγητό δεν γίνεται

Το «ιδανικό σώμα» μπορεί να είναι ένα ανέφικτο πρότυπο για τους περισσότερους

328788-679859.jpg
Βαγγέλης Τζάνης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1.jpg

Το «ιδανικό σώμα» που απεικονίζεται στον αθλητισμό μπορεί να είναι ένα ανέφικτο πρότυπο για τους περισσότερους. Η πεποίθηση ότι αν επιτύχω ένα συγκεκριμένο αθλητικό σωματότυπο τότε αυτόματα το σώμα μου θα είναι ικανό να με οδηγήσει σε βελτιωμένες επιδόσεις, δεν επιβεβαιώνεται σε καμία μελέτη. Διαφορετικά άτομα έχουν διαφορετικούς τύπους σωμάτων και αυτό είναι αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο ποσοστό των γονιδίων τους. Π.χ. ίδια άτομα (ηλικία, φύλο, επίπεδο), ακόμα και αν τηρούν παρόμοια προγράμματα προπονήσεων, δεν θα μπορέσουν να έχουν ποτέ τις ίδιες προσαρμογές.

Από το 2014 μια ομάδα επιστημόνων έχει επισημάνει ένα περίπλοκο πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει αθλητές διαφορετικού επιπέδου κάθε ηλικίας και φύλου. Το σύνδρομο αυτό ονομάζεται Σχετική Ανεπάρκεια Ενέργειας (RED-S, Relative Energy Deficiency in sport). Συμβαίνει όταν μια ανισορροπία στην ενεργειακή πρόσληψη και την παραγωγή ενέργειας μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία των οστών στην έμμηνο λειτουργία για τις γυναίκες, στο μεταβολικό ρυθμό, την ανοσολογική λειτουργία, την καρδιαγγειακή υγεία και την ψυχολογική υγεία. Ένα κάταγμα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ή ενός αγώνα μπορεί να δείχνει την κακή ανάπτυξη των οστών και να είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής ανεπάρκειας.

Υπάρχουν αρκετοί ερασιτέχνες αθλητές που για να χάσουν γρήγορα βάρος τρώνε ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες των προπονήσεών τους, κοιτώντας μόνο τα νούμερα της ζυγαριάς και παραβλέποντας τις ανάγκες του οργανισμού.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο «ιδανικός σωματότυπος» αυτόματα σημαίνει και εξασφαλισμένη καλή απόδοση. Αυτή η πεποίθηση τις περισσότερες φορές συνοδεύεται με εξαντλητικές προπονήσεις, χωρίς την επάρκεια των θερμίδων που απαιτούνται για την αναπλήρωση του οργανισμού. Υπάρχουν αρκετοί ερασιτέχνες αθλητές που για να χάσουν γρήγορα βάρος τρώνε ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες των προπονήσεών τους, κοιτώντας μόνο τα νούμερα της ζυγαριάς και παραβλέποντας τις ανάγκες του οργανισμού. Πρέπει να θυμόμαστε ότι για τις γυναίκες αθλήτριες η διακοπή της εμμηνόρροιας μπορεί να είναι ένα σημάδι της ενεργειακής ανεπάρκειας και αυτό να είναι ικανό να οδηγήσει σε μειωμένη οστική πυκνότητα. Ένας αθλητής χρειάζεται τακτικά γεύματα και σνακ, μπορεί να είναι απαραίτητο να προσθέσει επιπλέον γεύμα όταν το πρόγραμμα της προπόνησης είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Η επιλογή των πηγών πρέπει εκτός της ποσότητας να περιέχει και ποιότητα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα κλπ.

Ας μην ξεχνάμε, η συμμετοχή στην απόλαυση, τη βελτίωση και την επιτυχία δεν εξαρτάται από τα ιδανικά πρότυπα κάθε αθλήματος. Απόδοση και διατροφή είναι μια πρόκληση και παραμένει μια ευκαιρία για τους αθλητές και τους προπονητές να κατανοήσουν το ευρύ πεδίο των ζητημάτων που σχετίζονται με τις πρακτικές διατροφής. Η ουσία είναι ότι η συμμετοχή σε οποιοδήποτε επίπεδο αθλητισμού θα πρέπει να είναι επωφελής και να μη βλάπτει το σώμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ