Smart Life

Πώς να διακοσμήσεις το σπίτι σου αυτό το Πάσχα με βιώσιμες επιλογές

Οικολογικά είδη σπιτιού και διακόσμησης για ένα «πράσινο» Πάσχα

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Πράσινο» Πάσχα
© Unsplash

Γιόρτασε το Πάσχα και δημιούργησε μία υπέροχη ατμόσφαιρα στο σπίτι σου

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, ίσως ετοιμάζεσαι να διακοσμήσεις το σπίτι σου, ώστε να μπεις για τα καλά σε εορταστικό κλίμα. Ωστόσο, σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση πλέον γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα, είναι μία καλή ιδέα να βρεις κάποιες βιώσιμες επιλογές για τις διακοσμήσεις σου. Κάνοντας φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, μπορείς να γιορτάσεις το Πάσχα και να δημιουργήσεις μία υπέροχη ατμόσφαιρα στο σπίτι, ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπό σου στον πλανήτη - και αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα σε κάνει διπλά χαρούμενο.

Αξιοποίησε φυσικά υλικά

«Πράσινο» Πάσχα
© Unsplash

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για «πράσινη» διακόσμηση είναι να ενσωματώσεις στον στολισμό όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά υλικά. Έτσι, αντί για πλαστικά ή συνθετικά, μπορείς να προτιμήσεις για παράδειγμα διακοσμητικά από ξύλο, μπαμπού ή οργανικό βαμβάκι. Μπορείς να διακοσμήσεις το σαλόνι σου με υφαντά καλάθια, εορταστικά τραπεζομάντηλα, ξύλινα αυγά ή άλλα διακοσμητικά από φυσικά υλικά, έχοντας πάντα στο νου σου ότι οι ιδέες μπορούν να είναι άπειρες και η οικολογική σκέψη δεν θα σου στερήσει τίποτα στην προσπάθειά σου να δημιουργήσεις ένα ωραίο κλίμα στον χώρο σου.

Κάνε τα φυτά μέρος της διακόσμησης

«Πράσινο» Πάσχα
© Unsplash

Τα φυτά είναι μία ακόμη καλή ιδέα για τις πασχαλινές σου διακοσμήσεις, καθώς όχι μόνο δίνουν μία διαφορετική  νότα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου, αλλά βοηθούν επίσης στον καθαρισμό του αέρα και στη δημιουργία μιας χαλαρωτικής ατμόσφαιρας. Σκέψου να χρησιμοποιήσεις λουλούδια σε γλάστρες, βότανα ή παχύφυτα σε όλο το σπίτι. Μπορείς ακόμη να πας ένα βήμα παραπέρα, τοποθετώντας κλαδιά, φύλλα και άλλα φυσικά υλικά σε κορνίζες αφαιρώντας το τζάμι, δημιουργώντας υπέροχες συνθέσεις που θα κερδίσουν την οικογένεια, αλλά και τους καλεσμένους σου. Μια άλλη ιδέα που θα αποτελέσει εντυπωσιακό διάκοσμο είναι να στολίσεις μακριά κλαδιά (π.χ. από αμυγδαλιές ή ακόμη και λεπτά θαλασσόξυλα) με κρεμαστά πασχαλινά στολίδια, όπως αυτά για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Φτιάξε τις δικές σου χειροτεχνίες

«Πράσινο» Πάσχα
© Unsplash

Αυτό το Πάσχα μπορείς να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου, φτιάχνονταςτα δικά σου διακοσμητικά από οικολογικά ή ανακυκλωμένα υλικά. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να φτιάξεις πασχαλινά αυγά με χαρτί (με την τεχνική του χαρτοπολτού, για παράδειγμα) και να τα διακοσμήσεις με χρωματιστά φύλλα, βαμβάκι ή ακόμη και παλιά υφάσματα. Μπορείς ακόμη να βάψεις χαρτοθήκες αυγών για να φτιάξεις μια γιορτινή σύνθεση, να δημιουργήσεις λουλούδια από ανακυκλωμένο χαρτί ή ύφασμα, να φτιάξεις καλάθια με παλιά κουτιά ή να αξιοποιήσεις στις συνθέσεις σου υλικά όπως ξύλο ή κλαδιά. Η κατασκευή χειροποίητων διακοσμητικών, όχι μόνο θα σου φτιάξει τη διάθεση, καθώς αποτελεί μία ευκαιρία να περάσεις δημιουργικές ώρες με την οικογένειά σου, αλλά ενισχύει και την οικολογική σου συνείδηση, καθώς μειώνει τα απόβλητα και δίνει νέα ζωή στα παλιά υλικά.

Χρησιμοποίησε φυσικές βαφές αυγών

«Πράσινο» Πάσχα
© Unsplash

Αν σκοπεύεις να βάψεις πασχαλινά αυγά, σκέψου να χρησιμοποιήσεις φυσικές βαφές που παρασκευάζονται από συστατικά με βάση τα τρόφιμα αντί για χρωστικές. Οι κοινές φυσικές βαφές μπορεί να περιλαμβάνουν κουρκουμά (για το κίτρινο χρώμα), παντζάρι (για το ροζ), βατόμουρα (για το μοβ) ή σπανάκι (για το πράσινο). Όχι μόνο είναι πιο ασφαλείς για το περιβάλλον, αλλά παράγουν και όμορφα, γήινα χρώματα που κάνουν τα πασχαλινά αυγά σου μοναδικά.

Επαναχρησιμοποίησε διακοσμητικά που ήδη έχεις

«Πράσινο» Πάσχα
© Unsplash

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να προσθέσεις μια «πράσινη» πινελιά στο Πάσχα είναι να αξιοποιήσεις τα διακοσμητικά που ήδη έχεις στο σπίτι σου. Αντί να αγοράσεις νέα, δοκίμασε να επαναχρησιμοποιήσεις παλιά διακοσμητικά ή ακόμη και αντικείμενα που μπορείς να μετατρέψεις σε πασχαλινά με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα, κάνοντας τις DIY κατασκευές που αναφέραμε παραπάνω. Αν σκοπεύεις να κάνεις νέες αγορές, μπορείς να επενδύσεις σε διακοσμητικά που μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις, αντί για αντικείμενα μιας χρήσης που καταλήγουν στα σκουπίδια μετά την περίοδο των γιορτών. Αναζήτησε ανθεκτικά διακοσμητικά που θα αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις κεραμικά ή ξύλινα πασχαλινά διακοσμητικά που μπορούν να αποθηκευτούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια.

Υποστήριξε τα τοπικά καταστήματα

«Πράσινο» Πάσχα
© Unsplash

Κατά την αναζήτηση πασχαλινών διακοσμητικών, σκέψου να κάνεις τις αγορές σου από τοπικά καταστήματα αλλά και δημιουργούς που φτιάχνουν χειροποίητα προϊόντα. Με την υποστήριξή σου, ενισχύεις την τοπική οικονομία και μειώνεις το οικολογικό αποτύπωμα που σχετίζεται με τη μακρινή μεταφορά προϊόντων.

Δώρισε ή ανακύκλωσε αυτά που έχεις αγοράσει

«Πράσινο» Πάσχα
© Unsplash

Μετά το πέρας των γιορτών, μην παραλείψεις να δώσεις μια δεύτερη ζωή στα πασχαλινά διακοσμητικά. Σκέψου να τα δωρίσεις σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για καλό σκοπό ή να τα ανακυκλώσεις για να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο και χρήσιμο για το σπίτι ή τον κήπο σου.

Αυτό το Πάσχα επιστρέφει το Πρόγραμμα που σε κάνει να χαμογελάς

«Πράσινο» Πάσχα
© Unsplash

Μπαίνοντας σε εορταστικό κλίμα με αφορμή το Πάσχα, σίγουρα χρειάζεσαι να ανανεώσεις τη διάθεσή σου με κάποιες αγορές ή δώρα προς τους αγαπημένους σου, πάντα έχοντας μπροστά την οικολογική σου συνείδηση. Τώρα, μπορείς να κάνεις τις πασχαλινές αγορές σου από 19.4 έως και 04.05 στους επιλεγμένους συνεργάτες του προγράμματος επιβράβευσης €πιστροφή με κάρτες Εurobank που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και να κερδίσεις 10% €πιστροφή με πιστωτικές ή 3% €πιστροφή με χρεωστικές. Οι συνεργάτες που συμμετέχουν στην ενέργεια είναι: Γερμανός, Cosmote, IKEA, notos, Sephora, Marks&Spencer, Ekdromi.gr, DPAM, Άννα Μαρία Μαζαράκη. Ισχύουν πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις ανά συνεργάτη. Μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά στο eurobank.gr/epistrofi.

Ενσωματώνοντας αυτές τις βιώσιμες πρακτικές στην πασχαλινή σου διακόσμηση, μπορείς να απολαύσεις μια εορταστική και φιλική προς το περιβάλλον γιορτή, που τιμά τόσο την εποχή όσο και τον πλανήτη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ